Cemiyetin atıl durumdaki tarihi Paşa Konağının Basın Müzesine dönüştürülmesi talebinin İl Genel Meclisinde (İGM) değerlendirmeye alındığı bildirildi.
BALIKESİR BASININA YAKIŞACAK
Balıkesir'de 152 yılık tarihi geçmişi bulunan Paşa Konağının 'Basın Müzesi' ne dönüştürülmesi amacıyla çalışma başlatıldığını açıklayan Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti (BGC), Balıkesir Valiliği İl Özel İdare Genel Sekreterliği'ne başvurarak, Karesi Mahallesi'ndeki tarihi Paşa Konağının 'Basın Müzesi' olarak tahsis edilmesini talep etti. BGC başkanı Ramazan Demir, cemiyet olarak yaptıkları bu talebin İGM'nin bugünkü toplantısında görüşülerek komisyona havale edildiğini bildirdi. Cemiyet başkanı Demir, basın yaşamında 126 yıllık tarihi geçmişe sahip Balıkesir'de eksikliği hissedilen Basın Müzesi'nin kurulması yolunda Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve Gazeteciler Cemiyeti Vakfı ile ortaklaşa çalışma başlatıklarını anlattı. Ramazan Demir, Cumhuriyet'in ilk yıllarında gazete basımı için kullanılan makina ve araç gereçleri yanında, geçmişten günümüze yayın yapan gazete nüshalarını sergilemeyi amaçladıkları Basın Müzesi projesiyle ilgili Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü yanında Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü nezdinde de girişimlerde bulunacaklarını söyledi. İl Özel İdaresi'ne ait Paşa Konağını bu amaçla değerlendirmeyi düşündüklerini ifade eden Demir, ''Balıkesir Valiliği nezdinde yaptığımız ilk girişimlerde olumlu sonuç verdi. Bunun üzerine Balıkesir tarihinde 152 yıllık bir tarihi değere sahip Paşa Konağının Basın Müzesi projesi için cemiyetimize tahsis edilmesini talep ettik. İl Genel Meclisi'nin de atıl durumdaki tarihi binayı Balıkesir için yeniden cazibe merkezi haline getirecek projemize duyarlı yaklaşacağına inanıyoruz'' dedi.
Cemiyet başkanı Ramazan Demir, 24 Temmuz Gazeteciler Günü nedeniyle verdikleri iftar yemeğinde de konunun gündeme getirildiğini, Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan'ın cemiyetin bu yöndeki girişimini olumlu bulduklarını söylediğini hatırlattı.
PAŞA KONAĞI'NIN TARİHİ
Balıkesir'deki tarihi Paşa Konağıyla ilgili Ahmet Vefik Paşa'nın 1860 yılında Bursa Valiliği döneminde, Balıkesir'e gelip Paşa konağı hakkında bilgi aldığı belirtiliyor. Bir dönem yıkım kararı alınan binanın, 2. Dünya Savaşı yıllarında kullanıldığı ve bunun üzerine yapı tescil ettirilerek yıkımının engellendiği kaydedildi. Kesin inşa tarihi belli olmayan eserin, tapu sicil kayıtlarında Şehirli Mehmet Efendi tarafından kullanıldığı belirlenmiş. 2002 yılında, Balıkesir Valiliği tarafından restore edilerek tekrar hayat bulan yapı, mimarisi ve özellikle süsleme karakteristliğiyle Balıkesir evlerinin en görkemlilerinden biri durumunda. Paşa Konağı tamamen ahşaptan oluşuyor.
08.08.2012