Şifrem?
141 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Şap Yüzünden Kredi Ödemeleri Tehlikede
Balıkesir Hayvancılık Kooperatifleri Bölge Birliği Başkan Vekili Faruk Özen, bölgede görülen şap hastalığının hayvanları telef ettiği gibi hayvan sahiplerini de büyük bir ekonomik zarara uğrattığını söyledi. Özen, "Son iki yıldır bölgemizi abluka altına alan şap hastalığı bölgemizden gitmek bilmiyor.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Tam gitti derken tekrar geri dönüyor belirli bir sarmal içinde dolaşarak her yıl tekrar vuku buluyor. Şap hastalığı hayvanları telef ederken hayvan sahiplerini de büyük ekonomik zarara uğratıyor. Özellikle iki yıl vadeli besi kredisi kullanan işletme sahipleri şap karantinası sebebiyle işletmelerine besilik hayvan alamadıkları için mağduriyet yaşamaktalar. 5996 Sayılı Hayvan Zabıta Kanunu gereği şap vakası görülen bir yerleşim yeri karantina altına alınıyor. Ayrıca karantina altına alınan köyün 10 km. çevresindeki köyler de kordon bölgesi olarak ilan edilip buralara da hayvan giriş çıkış yasağı konuyor" diyerek, hayvan sahiplerinin kullandığı kredileri geri ödemelerinde büyük sıkıntı yaşandığını kaydetti.

KREDİ ÖDEMELERİ ÖTELENSİN
Balıkesir Hayvancılık Kooperatifleri Bölge Birliği Başkan Vekili Faruk Özen, şap hastalığı yüzünden bir köyün birden fazla karantina altına alındığını, 5-6 ay süren karantina süresinin tarım ve hayvancılıkla uğraşan köylüyü perişan ettiğini ileri sürdü. Kredilerin geri ödemelerinin ötelenmesi gerektiğini belirten Faruk Özen, şap hastalığı ve tesirleriyle ilgili şunları söyledi:

"İşletmesinde yılda iki kez kesim yapma şartı ile kredi kullanan besici için bu durum tam bir trajedidir. Yetişmiş hayvanını kesiyor yerine beslemek üzere yeni hayvan alması gerek, ancak kanunen yasak. Yasağı çiğneyip cezaya tabi olsa bu kez hastalık riskiyle karşı karşıya kalmış olacak. Devletin modern hayvancılığa geçiş için uyguladığı sıfır faizli kredi desteği böylece şap hastalığına takılmış oldu. Balıkesir’de 2010 ve 2011 yıllarında çiftçiler yaklaşık 12 milyon TL. besicilik kredisi kullandı. Yılbaşından beri özellikle Bigadiç, Kepsut, Dursunbey ve Merkez köylerde sürekli şap görüldü ve çiftçinin keyfi kaçtı. Atköy’de ortaklı bir işletmemiz mevcut, burada kullanılan 2 yıl vadeli kredi ödemesinin bu yıl vadesi doluyor. Ancak 2 yıllık süre içinde şu ana kadar Atköy’de 7 ay karantina uygulamasına takıldık ve halen devam ediyor. Kestiğimiz hayvanın yerine karantina sebebiyle yenisini alamıyoruz. Hayvan alamadan düşük kapasite ile faaliyete devam ediyoruz. Bizim gibi bir çok işletme olduğunu biliyoruz. Süt işletmeleri için de şap hastalığı önemli bir tehdit unsuru. Ancak onların kredi vadeleri 7 yıllık olduğu için besiciye göre bir nebze rahat olabilirler. Besicinin 2 yıl ile sınırlı tek vadeli kredisini ödemesi için işletmesinde sürekli hayvan sirkülasyonu olmalı. Karantinalar bu sirkülasyonu engellediği için besici hedeflediği paraları kazanıp kredisini kapatmada zorlanacak, hatta kapatamayacak. Buna engel olunmalıdır."

Konu hakkında Bakanlıktan çözüm talebinde bulunduklarını söyleyen Faruk Özen, "Şap karantinası ile faaliyeti kısıtlanan, kredi kullanarak besicilik yapan çiftçilerin faaliyet gösterdiği köyün karantinada kaldığı süre kadar vade ötelemesi yapılarak mağduriyetlerinin giderilmesini talep ettik. Aksi halde burada bir adaletsizlik ortaya çıkacak. 2 yıl vadeli verilen krediyi alan çiftçinin faaliyeti kısıtlandırıldığı için göz göre göre zarara sevk edilmiş olacak" dedi.

Bu arada periyodik olarak uygulanan planlı şap aşısı uygulamasından vazgeçilerek vuku bulduğu köylerde aşılama yapılmaya başlandığını belirten Faruk Özen, şap hastalığına karşı büyük bir zafiyet yaşandığını, bir an evvel sorunun kaynağına inilip çözüm getirilmesini beklediklerini söyledi.

29.05.2012

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler

















Son Günlerin Haberleri
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Şap Yüzünden Kredi Ödemeleri Tehlikede

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi