Şifrem?
235 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Bakan Akdağ Balıkesir'de
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yaz aylarının yaklaşmasıyla beraber kendini gösteren ölümcül kene vakaları konusunda vatandaşları uyardı.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Türkiye'de kene ile etkin ve kesin mücadele için aşı geliştirilmeye çalışıldığını açıklayan Akdağ, Erciyes Üniversitesi ile Hıfzıssıhha kurulundaki bilim adamlarının ortak bir çalışma içinde olduğunu, birkaç yıldır devam eden çalışmada önemli mesafe alındığını kaydetti.

"KENEYİ YOK ETMEK MÜMKÜN DEĞİL"
Sağlık Bakanı Recep Akdağ bazı ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere iki günlük program için Balıkesir'e geldi. Akşam saatlerindeki programı 1 saat rötarla gerçekleşen Bakan Akdağ, ilk olarak valiliği ziyaret etti. Valilik makamında açıklamalarda bulunan Bakan Akdağ, kene ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet konularıyla ilgili soruları cevapladı. Mevsim itibariyle kene vakalarındaki hareketliliğin dikkat çekici olduğunu kaydeden Bakan Akdağ, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının şehirlerde değil kırsalda görüldüğünü, kırsalda yaşayan insanların önceden beri alışkın oldukları için bunu önemsemediklerini söyledi.

Kene ile mücadele konusunda vatandaşları uyaran Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kene vakalarının büyük çoğunluğunun Gümüşhane, Bayburt, Erzurum'dan başlayıp Kelkit Vadisi ile Karadeniz'in güneyinde kalan hat üzerindeki kırsalda olduğunu bildirdi. Kene ile mücadelede ciddi çalışmalar yaptıklarını anlatan Bakan Akdağ, yaklaşık 10 bin sağlık personelini o bölgedeki 3 bin köye sokup vatandaşları yeniden bilgilendirdiklerini söyledi. Türkiye'de keneden ölüm vakalarının yüzde 5 veya 6'yı geçmediğini, bu oranı daha da aşağı çekmek için çalıştıklarını kaydeden Bakan Akdağ, başka ülkelerde ise bu sayının yüzde 20'ler civarında olduğunu söyledi.

Yok edilmesi mümkün görünmeyen kene ile nasıl mücadele edilmesi gerektiğini ve alınması gereken tedbirleri de anlatan Recep Akdağ, şunları söyledi:

"Hayvancılıkla uğraşan, çiftçilikle uğraşan, köyde yaşayan vatandaşlarımız 'keneden bir şey olmaz, bu bizim bildiğimiz kene' asla dememeli. Çalıştıktan sonra günün ortasında veya sonunda vücudunda kene yapışması var mı kontrol etmeli. Kendilerine sağlık görevlilerinin tarif ettiği şekilde keneyi çıkarmalı, çıkaramayacaksa mutlaka en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna gitmeli. Çıkarsa bile kontrol için yine gitmeli. Keneye çıplak elle asla dokunmamalı, bulaşmaların büyük kısmında kene çıkarılmaya çalışılırken çıplak elle dokunmaya dayalı olduğunu görüyoruz. Bu riskli bölgelerde vatandaşlara eldiven ve keneyi çıkarmaya yarayan bir alet dağıtıyoruz. En önemlisi vatandaşların günün ortasında veya sonunda kene yapıştı mı diye vücutlarını kontrol etmeliler. Mayısın sonundan itibaren Haziran, Temmuz, Ağustos, iki, üç ay içerisinde. Bilim adamlarının ortak görüşü bu. Keneleri topraktan ya da yaşadıkları yerlerden tamamen uzaklaştırmak, yok etmek maalesef mümkün görünmüyor. Uzmanların bize verdiği bilgi bu, kendimizi koruyacağız. Bu arada, bir şekilde hastalığa yakalananlar için Türkiye'de belli uzman merkezler oluşturduk. Dolayısıyla Türkiye'de ölüm oranları yüzde 5-6'yı geçmiyor. Bazı ülkelerde bu Kırım Kongo'ya yakalanan kişilerin yüzde 20'ye yakını hayatını kaybediyor. Türkiye'de bu oran yüzde 6'ları geçmedi, inşallah daha da aşağı çekeriz. Erciyes Üniversitesi ile Hıfzıssıhha birkaç senedir bir aşı geliştirmeye çalışıyorlar. Mesafe de aldılar. Bir aşının geliştirilmesi bütün çalışmalar başarılı olursa 7-8 seneden önce olamıyor zaten, bütün dünyada da bu şekilde. Ama bilim adamlarımız epey mesafe aldılar."

"ŞİDDETE BAŞVURANIN BİLEĞİ BÜKÜLÜR"
Sağlık bakanı Recep Akdağ, birn soru üzerine sağlık çalışanlarına yönelik şiddet konusunda da açıklamalarda bulundu. Bu hususta önemli ve sert tedbirler alındığını kaydeden Recep Akdağ, şiddetin hiç bir şekilde hak arama yöntemi olamayacağını söyledi. Sağlık çalışanlarına şiddetin dünyada önemli bir problem olduğunu belirten Bakan Akdağ, "Vatandaşımızın başımızın üstünde yeri var. Vatandaşımızın her türlü ihtiyacını görmeye çalışacağız. Hak arama yolu şiddet olamaz. Maalesef bundan iki hafta kadar önce bir köşe yazarı, sağlıkla ilgili değil ama genel olarak şiddetten bahsetti. 'Bazı durumlar olur ki şiddetten başka çare kalmaz' gibi bana göre çok yanlış, çok tehlikeli bir cümle yazdı. Şiddet hiç bir zaman hak arama yolu olamaz. Yerine göre bir sağlık konusunda vatandaşı rahatsız eden bir durum da meydana gelebilir. Biz bunun için başvuru yollarının hepsini açmış durumdayız. Vatandaşın başımızın üstünde yeri var. Lakin kim şiddete başvurursa onun bileğini bükecek tedbirleri de alıyoruz, alacağız. Buna asla müsamaha etmeyeceğiz" diye konuştu.

Ziyarette vali tarafından Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a Yağcıbedir halısı ve kolonya takdim edildi.

26.05.2012

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler











Son Günlerin Haberleri
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Bakan Akdağ Balıkesir'de

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi