Rektörlük görevinde yaklaşık bir buçuk yılını dolduran Mahir Alkan, yardımcıları ve daire başkanlarıyla birlikte düzenlediği basın toplantısında üniversiteyi şeffaf ve açık bir yönetim anlayışı ile idare ettiklerini, BAÜ'nün 35 bine yakın öğrencisi, güçlenen akademik ve idari personeli ile bölgenin ve ülkenin en büyük yükseköğretim kurumlarından biri olduğunu söyledi.
Rektörlük binasındaki basın toplantısında devam eden proje ve çalışmalarla ilgili gelinen noktaları anlatan BAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, ekibiyle beraber Balıkesir Üniversitesinin kimliğinden aldıkları heyecanla uluslararası standartlardaki bir kurumda görev yapmanın huzur ve mutluluğu içerisinde olduklarını söyledi. Mahir Alkan, fiziksel alt yapı çalışmaları, tıp fakültesi ve üniversite hastanesi, barınma, eğitim-öğretim ve öğrenciler, akademik personel durumuyla ilgili bilgiler verdi. 2010 Ekim ayında seçildikten sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından BAÜ Rektörü olarak atanan Prof. Dr. mahir Alkan, yaklaşık bir buçuk yıllık görev süresi içerisinde yoğun bir çalışma döneminin geçtiğini, çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini söyledi. Göreve geldikten sonra bekleyen veya yavaş ilerleyen projeleri hızlandırdıklarını, bunların karşılığını da aldıklarını belirten Rektör Mahir Alkan, Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi inşaatının bu yıl sonunda tamamlanacağını, inşaatın gerçekleşme oranının yüzde 11'den 73'e yükseldiğini bildirdi.
TIP FAKÜLTESİNE 6 MİLYON TL
Hastanenin geçici hizmet binasında halen fiili olarak 4 ameliyathane, 1 yoğun bakım ünitesi, 70 yatak ve 20 ayrı branştaki poliklinik hizmeti verdiği, 2012 yılında tamamlanacak olan yeni hastanenin (BAÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi) bölgenin sağlık üssü ve çekim noktası olacağını söyledi. Balıkesirlilerin sağlık hizmetine kendi kentlerinde kavuşacağını belirten Rektör Alkan, yoğun bakımın 3. basamak düzeyine çıkarılması için girişimde bulunduklarını anlattı. Mahir Alkan, "2010 yılında ameliyat sayısı 173 iken 2011 yılında 2 bin 215 ameliyat yapıldığını, 2012 ilk 4 ayında ise bin 70 ameliyat yapıldığını kaydetti. BAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, tıp fakültesi hastanesindeki malzeme ve teçhizat alımıyla ilgili olarak 6 milyon TL'nin üzerinde ödenek verdiklerini, bu rakamın bugüne kadar fakülteye sağlanan en ciddi rakam olduğunu vurguladı.
2012 TAHMİNİ BÜTÇESİ 129 MİLYON TL
BAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, 2012 yılının tahmini bütçesinin yaklaşık 129 milyon TL olduğunu açıkladı. 2011 yılı bütçesinde gerçekleşme oranının yüzde 98 olduğunu ve buradaki yüzde 2'lik kalan payın 2012 bütçesine aktarıldığını bildiren Rektör Alkan, 144 milyon 415 bin 854 TL olan 2011 yılı toplam bütçesinin 142 milyon 294 bin 47 TL'sinin ödeneklerde kullanılarak harcandığını, dolayısıyla bütçenin gerçekleşme oranının yüzde 98 olduğunu açıkladı. Mahir Alkan, "Biz bütçemizde ödenek fazlalarını geriye göndermiyoruz" dedi.
Rektör Mahir Alkan, yönetim olarak akademik ve idari personeli güçlendirdiklerini söyledi. Toplam 158 lan çalışan sayısını 2012 Nisan'da 57'si akademik olmak üzere toplam 217'ye çıkardıklarını belirten Alkan, Başbakanlıktan üniversiteye lojman yapma izni aldıklarını açıkladı. Bu konuda akademik personele de müjde veren BAÜ Rektörü Mahir Alkan, "Ödenek bulup çalışmalara başlayacağız. İlk etapta 50 dairelik izin alındı. Lojman projelerimiz kampus içerisinde hazırlanacak" dedi. Veteriner Fakültesiyle ilgili bilgi veren Mahir Alkan, 21 öğrenci ile eğitim-öğretime başlayan fakültenin inşaatının hızlı şekilde sürdüğünü, ayrıca önemli projelerden olan Merkezi laboratuvarın inşaatının da tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Fakülte ve yüksekokulların eğitim-öğretim kalitesinde önemli faktör olan dersliklerin yenilenip geliştirildiği, bilgisayar ve laboratuar uygulamalarının artırıldığı kaydedildi. Yarı Olimpik Yüzme Havuzunun faaliyete girdiğini belirten Alkan, Necatibey Eğitim Fakültesi'ndeki (NEF) laboratuarların da modernize edildiğini, ayrıca Çağış Kampüsünün alt yapısının Avrupa standartlarında tamamlandığını, binaların bakım ve onarımları ile çevre düzenlemeleri çalışmalarının yapıldığını anlattı. Yerleşke girişindeki düzenleme ve sinyalizasyon sisteminin tamamlandığı, Tıp Fakültesi Hastanesine ikinci bir giriş ve kavşak projesi hazırlandığı, üniversite yerleşkesinin MOBESE sistemiyle güvenlik kameralarıyla izlendiğini anlattı.
24 SAAT YAŞAYAN EĞİTİM MERKEZİ
BAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, üniversite olarak 24 saat yaşayan bir eğitim-öğretim merkezi haline gelmeyi planladıklarını, bununla ilgili kampusta iki ayrı noktada öğrenci birimi oluşturduklarını belirtti. Mahir Alkan, "Bunlardan biri Öğrenci Yaşam Merkezi, 2011 Eylül'de birinci etabı hizmete girdi. İkinci etap bu yıl eylülde açılacak. Bin kişilik bir yurt inşaatı devam ediyor (Kredi Yurtlar Kurumu yurdu), 4 blok halinde yapılıyor, eylülde hizmete alınması planlanıyor. Üniversite olarak büyüme ve sürekli gelişme içindeyiz. Kuruluşu Bakanlar Kurulunca onaylanan Bandırma Denizcilik Fakültesine ilk öğrencileri kabul etme çalışmalarımız sürüyor. Çok değerli bir yatırım potansiyelidir. Yabancı Diller Yüksek Okulunda 10 bin öğrenciye çağdaş düzeyde yabancı dil eğitimi verilmeye başlandı. Öğrenci bilgi ve otomasyon sistemi ile yaşanan sıkıntılar giderildi. Ayrıca Balıkesir Üniversitesi Avrupa Komisyonu tarafından 'diploma eki' etiketi ile ödüllendirilen 14 Türk üniversitesi arasına girmiştir. 2011 yılından itibaren Balıkesir Üniversitesi'ndeki eğitimini başarıyla tamamlayan tüm mezunlarımıza uluslararası geçerli diplomaları verilmeye başlamıştır" dedi.
AKADEMİSYENLERE ÖĞRENCİ NOTU
Üniversitede burslu yemek hizmetinden yararlanan öğrenci sayısı ile yarı zamanlı çalışan öğrenci sayısının iki katına yükseldiğini belirten rektör, bunların öğrencilere ekonomik katkı sağladığını ifade etti. Üniversitede yeni hayata geçirilen bir başka öğrenci uygulamasının da not sistemi olduğu bildirildi. Ancak, bu öğretim üyeleri için öğrencilerin verdiği not sistemi. Rektör Mahir Alkan, anket sistemi ile öğretim elemanlarının öğrenciler tarafından objektif şekilde değerlendirilmesinin sağlandığını, anket sonuçlarını öğretim elemanlarının kendilerine teslim edildiği, olumsuzluklar var ise öğretim elemanlarının buna göre kendilerine çeki-düzen vermelerinin sağlandığını, bu uygulamanın olumlu tepki aldığını söyledi. Öğrenci odaklı sosyal, kültürel faaliyetlere ayrılan bütçe ve olanakların yaklaşık 10 kat oranında artırıldığı belirtildi.
BTİOYO TURİZM FAKÜLTESİ OLUYOR
BAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulunun Turizm Fakültesi'ne dönüştürüleceğini, bunun için YÖK'ten gerekli iznin alındığını, konunun Bakanlar Kurulu'nda onaya sunulduğunu bildirdi. Ayrıca, üniversite-kent, üniversite-sanayi iş birliğini hızlandırmak için Milli Eğitim Müdürlüğü, Balıkesir İş Adamları Derneği, BEST Basketbol Kulübü ve Ziraat Bankası Fen Lisesi ile çeşitli protokoller imzalandığını söyledi. BAÜ Rektörü Mahir Alkan şöyle konuştu;
"Üniversitemiz yönetimi gerçekleştirdiği tüm faaliyetlerinde; güvenilirliğe, saydamlığa, akademik ve idari personele saygıya önem vermekte ve bu önemi kurumsal bir ilke olarak yerleştirmeye çalışmaktadır. Bugüne kadar üniversitemizde gerçekleşen her etkinlikte, öğretim elemanlarımızın, idari personelimizin desteği ve özverisi bulunduğunu büyük bir mutlulukla söyleyebilirim. Balıkesir Üniversitesi; eğitim, öğretim ve bilimsel faaliyetlerinin yanı sıra, toplumla bütünleşmeyi ana ilkelerinden biri olarak kabul etmekte; ekonomik, kültürel ve sosyal bağlamda toplumsal değer üretimine katkı sağlamayı görev bilmektedir. Balıkesir Üniversitesi Rektörü olarak, tüm çalışma arkadaşlarımla beraber Balıkesir Üniversitesi'ni özgür düşünebilen, alanında tam donanımlı, fikir, eylem ve vizyonuyla çevresine örnek olacak bireyler yetiştiren, fiziki ve akademik altyapısını tamamlamış lider bir eğitim kurumu olma noktasına getirme hedefimiz doğrultusunda çalışmalarımız bundan sonra da aynı istek, heyecan ve gayretle devam edecektir. Kentimiz, Balıkesirli hemşerilerimiz, Balıkesir'de yer alan resmi, sivil tüm paydaşlarımızın ilgi ve desteğini bizimle hissetmek; hedeflerimize ulaşma noktasında bizler için en önemli itici güç olacaktır."
BALIKESİR İLAHİYAT FAKÜLTESİ KURULUYOR
Sunumunun adından gazetecilerin sorularını cevaplaya Rektör Mahir Alkan, arıtma tesisi sorununu çözdüklerini, Balıkesir Belediyesinin bu işe sahip çıktığını, yerleşkeden belediyenin atık tesisine kanalizasyon sistemi ile bağlanacağı bununla ilgili protokol imzaladıklarını bildirdi. Ayrıca, Çağış köyündeki kanalizasyonun da yerleşkeye bağlandığı, bu şekilde fosseptiklerin yerleşke içindeki gölete karışmayacağı kaydedildi. Rektör Alkan, derenin temiz akacağını ve ileride gölette gondol yüzdürebileceklerini kaydetti. 2011 yılındaki toplantıda Hukuk Fakültesi kurulmasına sıcak baktıklarını ve çalışma başlatacakları şeklindeki açıklaması hatırlatılan Mahir Alkan, bununla ilgili gerekli değerlendirmeyi yaptıklarını, Hukuk Fakültesi'nin Balıkesir'de çok gerekli olmadığına karar verdiklerini, çünkü birçok vakıf üniversitesinin bu fakülteden zaten fazlasıyla açtığını, mezun olan avukatların iş bakımından zorlandığını söyledi. Bu nedenle bölgeye daha verimli olacak Veteriner Fakültesine önem verdiklerini anlatan Mahir Alkan, rüzgar santrali ile ilgili TÜBİTAK destekli ölçüm işleminin devam ettiğini, olumlu sonuç alınması halinde yerleşkede rüzgar santrali kuracaklarını, bunun yap-işlet-devret modeliyle olabileceğini söyledi. Mahir Alkan, Eczacılık Fakültesi taleplerinin YÖK tarafından reddedildiğini, İlahiyat Fakültesi taleplerinin kabul edildiğini ve İlahiyat Fakültesi'nin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu'na gönderildiğini, onaylandığında Balıkesir İlahiyat Fakültesini açacaklarını, maden mühendisliği ile ilgili olarak da Mühendislik Fakültesinin bünyesinde bölüm olarak düşündüklerini söyledi.
FORMASYON SIKINTISI
BAÜ Rektörü Mahir Alkan, Fen Edebiyat fakülteleriyle ilgili formasyonun fakültelerin geleceği için iyi olmadığını söyledi. Bunun çözüm olmayacağını belirten Alkan, "Formasyon alanları büyük kısmı atanamıyor, iş sıkıntısı var. En azından fakültelerin formasyona devam etmesi öğrencilerin motivasyonu ve prestijin artması anlamına gelir, ama çözüm eğil. Kontenjanlar çok artırıldı. Mezunlar doyum noktasına geldi, hala alınıyor. Bu noktada bizi aşan bir konu, çünkü öğrenci bulmakta da ciddi sıkıntılarımız var. Fizik bölümünde bir ve ikinci sınıflarda hiç öğrencimiz yok. Belki ileride kimya ve biyolojide de aynı sıkıntı olacak. Fen Edebiyat Fakültelerinin YÖK tarafından ele alınması lazım. Kontenjanların düşürülmesi gerekir. Belki de farklı bölümlere dönüştürülmesi düşünceleri de olabilir. Bunun üzerine bizler de düşünüyoruz. Çözüm gördüğümüz noktalardan biri farklı bölümler açabilmek. Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilimler açtık, belki örnek olur. Bu bölümlerde öğrenci alımına gideceğiz. YÖK bunun gerçek bir sorun olarak ele alacaktır" diye konuştu.
Balıkesir Üniversitesi'nden Mezunlar Derneği kurduklarını hatırlatan Rektör Mahir Alkan, derneğin öğrenciler ve mezunların aidiyet hissi bakımından da önem taşıdığını, mezunlarımızın iş bulmasıyla ilgili yabancı dil konusunda pilot uygulama yapacaklarını kaydetti.
03.05.2012