Şifrem?
226 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Dursunbey Çevre Ayaklandı
Dursunbey'e bağlı Odaköy'de kapatılan bir maden ocağının kimyasal atık depolama tesisine dönüştürülmesiyle ilgili ÇED raporu için bölgeye giden devlet yetkilileri ve ocağın sahibi, köylülerin tepkisiyle karşılaştı.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Edinilen bilgiye göre, Dursunbey Odaköy'de daha önce onlarca madencinin hayatını kaybettiği Şentaş Madenciliğin kimyasal atık depolama tesisine dönüştürüleceği haberi, ilçede adeta bomba etkisi yaptı. Dursunbey'de daha önce işadamı Erhan Ortaköylü tarafından kömür ocağı olarak işletilen Şentaş Maden İşletmesi'nin sessiz sedasız yapılan projelerle kimyasal atık deposuna çevrileceği iddiası, Odaköy ve çevre köylerdeki halkın büyük tepkisine sebep oldu. Firma yetkilileri gelmeden köy muhtarının öncülüğünde meydanda toplanan halk, dün öğleden sonra Odaköy'de bir kahvehanede yapılması planlanan bilgilendirme toplantısına katılmayacaklarını açıkladı.

KÖYLÜLER MEYDANA İNDİ
Yıllardır bölge insanına iş veren ve bu sebeple el üstünde tutulan işadamı Erhan Ortaköylü'ye bu defa tepki yağdı. "Topraklarımızı zehirletmeyiz" diyen köylüler, Erhan Ortaköylü'nün yıllardır buradaki madenlerden ekmek yediğini, servet edindiğini, can kayıplarının yaşandığı, onlarca kişinin öldüğü bu madeni şimdi kimyasal atık deposuna çevirecek olmasının bir ihanet olduğunu öne sürdü. Öfke içindeki köylüler, bilgilendirme toplantısına katılmayacaklarını, kimyasal atık tesisinin kurulmaması için ellerinden gelen tüm çabayı sarf edeceklerini belirtti. ÇED raporu için gelen Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Gökçek, proje yüklenicisi firma yetkilileri, proje sahibi Şentaş Madenciliğin sahibi Erhan Ortaköylü, Ankara'dan gelen Bakanlık ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü yetkilileri ise toplantı için gittikleri köydeki kahvehanede oturup bekledi.

Kahvehanenin sahibinin dahi dışarıda köylülerle birlikte beklemesi üzerine şaşkınlık yaşayan yetkililer, sunumlarını gerçekleştiremedi. Odaköy Muhtarı Ali Özcan da kendisiyle görüşmek isteyen yetkililere, köylünün bu tesisi asla kabul etmeyeceğini, bu toplantının ve devam eden sürecin bir an önce durdurulması gerektiğini söyledi.

KÖYLÜLER İZİN VERMEDİ
Muhtar ve köy halkı ile yetkililer arasında sert tartışmaların yaşandığı olayda, Odaköy halkı bu toplantı ile her şeyin bir oldu bittiye getirilmek istendiğini ileri sürdü.

Tüm olanlara rağmen Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, toplantı yapılarak projenin kendilerine anlatılmasını isteyip kahveye geçti. Burada proje yüklenicisi firma yetkilisi hazırladığı dokümanları sinevizyon halinde sunarken kahvehaneye muhtar girdi. Toplantının yapılamayacağını belirten muhtar, burada da Erhan Ortaköylü'yü eleştirdi. Köylülerden gelen baskılar sonucu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Gökçek müdürlük personeline toplantının yapılamadığına dair bir tutanak tutturdu. Tepkiler sonucu köyden ayrılmak zorunda kalan heyette bulunan işadamı Erhan Ortaköylü vatandaşlar tarafından yuhalandı.

"KÖY HALKI BİLİNÇLİ"
Bölgedeki maden ocağının kimyasal atık depolama sahasına dönüştürüleceğini öğrendikten sonra harekete geçen köylüler, zehirlenmeye izin vermeyeceklerini tekrarladı. Maden ocaklarının kapatılmasından sonra tek geçimlerinin tarım ve hayvancılık olduğunu söyleyen vatandaşlar, "Buraya 1. sınıf tehlikeli kimyasal atık depolama tesisi ile 2. sınıf tehlikesiz kimyasal atık tesisi yapmayı düşünmek, bu bölgeyi tamamen gözden çıkarmaktır. Çünkü bölgemiz hayvancılık açısından gelişmeye en müsait ve elverişli bölgedir. Bunu Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri de biliyor. Hatta Güney Marmara Kalkınma Ajansı'na sunulan projelerde yapılan araştırmada, Balıkesir bölgesinde sadece iki noktada hayvancılık yapmaya müsait yer bulunduğu, bunlardan birincisinin Marmara Adası, ikincisinin ise kimyasal atık deposunun oluşturulması planlanan Odaköy mevkii olduğu belirtilmektedir. Proje sunum kitapçığında görüldüğü üzere, maden sahasının ocakların ayrıntılı bir şekilde incelenmediği, kitapçıkta projenin tanıtım kısmında bahsedilen açık işletmenin bulunduğu mevkide 25 yıldan bu yana açık işletme yapıldığı belirtilmiştir. Ancak ilgili yerde yer altı kapalı işletme bağlantıları da bulunmakta olup, burada geçtiğimiz yıllarda onlarca kişi can vermiş, yangınlar çıkmış, grizu patlamaları meydana gelmiştir. Hatta işletme yer altında yangınların sürmesinden dolayı terk edilmiş ve madene uzun süre su basılmıştı. Burada yeni bir tesis yapılması tehlikeli olacağından ve özellikle tehlikeli atıkların da depolanacağı düşünülürse bölgenin büyük bir tehlike altında olması kaçınılmaz" diyerek endişelerini ve tepkilerini ifade etti.

Dursunbey'deki kimyasal atık depolama tesisi girişimiyle ilgili konunun cuma günü Balıkesir'e gelecek olan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'na da iletileceği, bölge halkının taşıdığı endişe ve rahatsızlığın dile getirileceği öğrenildi.

18.04.2012

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler





















Son Günlerin Haberleri
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Dursunbey Çevre Ayaklandı

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi