Şifrem?
111 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Şairler Seyyid Ahmet Arvasi'yi Andı
Balıkesir Yazarlar ve Şairler Derneği (BAYŞAD) Türk fikir hayatının önemli isimlerinden biri olan Seyyid Ahmet Arvasi'yi andı.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Programa konuşmacı olarak katılan Mehmet Ozan Semerci, Sahil Tozan Kültür Merkezi'nde düzenlediği bir konferansla andı. Konferansa araştırmacı yazar Mehmet Ozan Semerci konuşmacı olarak katıldı.

Salih Tozan Toplantı ve Gösteri Merkezi'nde düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan BAYŞAD yönetim kurulu başkanı Mustafa Kuvancı, Arvasi hocanın eserlerinin bir kısmını Balıkesir'de yazdığını, bir kısım eserlerinin temelini de yine Balıkesir'de oluşturduğunu anlattı. Kuvancı, "Bu yönüyle de Seyyid Ahmet Arvasi Balıkesir'in anması ve önem vermesi gereken bir isimdir. 1959-1972 yılları arasında şehrimizde yaşayan ve Türk fikir hayatının mihenk taşlarından biri olan Seyyid Ahmet Arvasi'yi anmayı, genç nesle tanıtmayı ve fikirlerini yaşatmayı bir kültür hizmeti olarak kabul ettik. Hakkında yedi kitap yazılmış, lisans, yüksek lisans ve doktora tezleri hazırlanmış ve şehrimizde on üç yıl görev yapmış bir fikir adamını Balıkesir olarak sahiplenmek hakkımızdır diye düşünüyorum. Belediyemizin de Arvasi hocaya sahip çıkarak bir caddemize, meydanımıza veya kültür merkezimize onun adını vermesini arzu ediyoruz" dedi.

Gecenin konuğu olan yazar Mehmet Ozan Semerci, Arvasi hocanın fikirlerini, özlediği idealist gençliği yetiştirme arzusunu dile getirdi. Seyyid Ahmet Arvasi'yi anılarla anlatan Semerci, "Ömer Seyfeddin denince akla hemen Gönen gelir, bir yazar bir şehri marka haline getirebilir. Olgunlaşma dönemini Balıkesir'de geçiren ve bazı kitaplarını da burada yazan Arvasi hocaya Balıkesir'in sahip çıkması ve Arvasi deyince Balıkesir'in akla gelmesi gerek. Özellikle Doğu Anadolu Gerçeği adlı kitabı ile vefatından yıllar sonra bile o bölgede etkili olan, Türk İslam Ülküsü adlı eseriyle Türk gençliğini yetiştirmede hala hizmetine devam eden bir fikir adamını daha iyi anlamak zorundayız" diye konuştu. Konferansın sonunda Ozan Semerci davetlilere kitaplarını imzaladı.

SEYYİD AHMET ARVASİ KİMDİR?
15 Şubat 1932 tarihinde Ağrı Doğubayazıt'ta dünyaya geldi. Ailece Van'ın bugünkü adı Bahçesaray olan Müküs ilçesine bağlı Arvas köyündendir. Babası gümrük memurluğundan emekli Abdülhakim Efendi'dir. (N. Fazıl'ın üstadı Abdülhakim Arvasi ile karıştırılmamalıdır.) İlkokula Van'da başlamış, Doğubayazıt'ta devam etmiştir. Karaköse'de başladığı ortaokulu da Erzurum'da bitirmiş, ardından Erzurum Öğretmen Okuluna girerek 1952 yılında mezun olmuş ve aynı yıl Konya'nın Doğanbeyli nahiyesine ilkokul öğretmeni olarak göreve başlamıştır. Ardından Ağrı'nın Molla Şemdin köyüne tayin edilen Arvasi üç yıllık ilkokul öğretmenliğinin ardından askere gitmiş, askerliğini yedek subay olarak tamamladıktan sonra Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji bölümüne kaydolmuş ve 1958'de burayı bitirdikten sonra Van Erciş Alparslan İlköğretmen Okulu'na pedagoji öğretmeni olarak tayin oldu. 18 Kasım 1959'da Savaştepe İlköğretmen Okulu'na pedagoji dersleri öğretmeni olarak gelen Arvasi 4 Kasım 1965'te Balıkesir Necati Eğitim Enstitüsü'ne nakil olmuş 22 Ocak 1972'ye kadar Balıkesir'de görev yaptı. Balıkesir'den Bursa Eğitim Enstitüsü'ne tayin olan Arvasi, 1979 yılında İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü'nden emekli olmuştur. 1979'da MHP genel idare kuruluna üye olarak seçilmiş, 12 Eylül darbesinden sonra da tutuklanarak Mamak zindanlarında yatmış, 4. Kolordu Komutanlığı Bir Numaralı Askeri Mahkemesi'nde yargılanmış ve beraat etti. İlk kez "Sır" adlı şiir kitabını 1955 yılında yayınlayan S. Ahmet Arvasi, bu kitaptan sonra düzyazıya geçmiş ve sırasıyla İleri Türk Milliyetçiliğinin İlkeleri (1965), Kendini Arayan İnsan (1968), İnsan ve İnsan Ötesi (1970), Eğitim Sosyolojisi (1976), Türk İslam Ülküsü (1979-1980), Diyalektiğimiz ve Estetiğimiz (1982), İlm-i Hal (1982), Doğu Anadolu Gerçeği (1986), Şiirlerim (1989), Size Sesleniyorum (1989), Hasbihal (1990).

04.01.2012

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler









Son Günlerin Haberleri
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Şairler Seyyid Ahmet Arvasi'yi Andı

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi