Şifrem?
108 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Genç Akademisyenden Çarpıcı Açıklamalar
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilal Sambur, "Medeniyetler İttifakı" projesinin temelinin özellikle Batı'da gelişen İslam düşmanlığını önlemek olduğunu bildirdi.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Balıkesir'de geçtiğimiz günlerde GESİAD tarafından düzenlenen, "Kültürlerarası Diyalog" isimli konferansa Amerikalı akademisyen Prof. Dr. Alexander Scott ile birlikte konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Bilal Sambur, önemli açıklamalar yaptı.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yazar Doç Dr. Bilal Sambur, 20. yüzyılın insanlık tarihinin en karanlık yüzyıllarından birisi olduğunu, ilk defa insanlığın aynı 50 yıl içinde iki defa küresel düzeyde birbiriyle savaştığını, uzun süren soğuk savaş döneminin nihayet 90'lı yıllarda barışçıl bir şekilde sona erdiğini anlattı. Soğuk savaşın sona ermesinin ardından, "Şimdi ne olacak?" sorusuna cevap arandığını belirten Sambur, soğuk savaş dönemi sonrasında ne olacağını anlamlandırmaya yönelik bir tezin ortaya atıldığını söyledi. Samuel Huntington'nun medeniyetler arası çatışma tezinden söz eden Bilal Sambur, "Bu tez, bir siyaset bilimci olan Samuel Huntington'un, medeniyetler arası çatışma tezi idi. Huntington bu tezinde özetle, insanların artık günümüzde medeniyet ve kültür bilinçlerinin farkına daha çok vardığını, medeniyetlerini kendi kimliklerinin esas parçası haline getirdiğini, doğal olarak bu kendi medeniyetlerinin farkına varmanın ileride büyük çatışmalara neden olacağını ifade ediyordu" dedi.

"MEDENİYETLER İTTİFAKI İSLAMOFOBİYE KARŞI ÖNLEM"
Doç. Dr. Bilal Sambur, 1998 yılında İran Eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin Birleşmiş Milletler (BM) toplantısında yaptığı konuşmayı hatırlattı. Hatemi'nin bu konuşmasının BM üye devletleri medeniyetler arası diyaloğun uluslararası ilişkilerde bir model olarak benimsenmesine dair çok önemli bir konuşma olduğunu belirten Bilal Sambur, BM'nin bu konuşmanın içerdiği davete uygun olarak 2001 yılının BM tarafından, "Medeniyetlerarası Diyalog Yılı" ilan edildiğine dikkat çekti. Bunun küresel barış ile ilgili çok önemli ve birinci adım olduğunu ifade eden Bilal Sambur, ikinci önemli adımın Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İspanya Başbakanı Zapatero ile birlikte girişimde bulundukları Medeniyetler İttifakı olduğunu söyledi. Doç. Dr. Bilal Sambur, sözlerine şöyle devam etti;

"2005'te Türkiye Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve İspanya Başbakanı Zapetoru'nun girişimiyle Medeniyetler İttifakı dediğimiz medeniyetler arası diyalog fikrinin ikinci önemli safhası gerçekleşiyor. Bu Medeniyetler İttifakı projesinin temel amacı da özellikle Batı'da İslam'a karşı gelişen İslamofobiye, İslam düşmanlığına karşı önlemler alabilmek, bu konuda neler yapılabileceğini konuşabilmek. Bu proje hala devam ediyor. Üçüncü büyük adım ise küresel hizmetler hareketi olarak ifade edebileceğimiz medeniyetler arası diyaloğu puantiye döken hareket. Hoca efendinin esin kaynağı olduğu 'küresel gönüllüler hareketi'. Tabi hoca efendi 'ben Kabe değilim' diyebilecek kadar çok mütevazi bir insan. Aynı zamanda bu hareketin Gülen Hareketi olarak nitelenmesinden de rahatsız olan bir insan. Çünkü böyle bir nitelemenin milyonlarca insanın emeğine, gayretine, fedakarlığına haksızlık olacağını düşünen bir insan. Şimdi bu resme baktığınızda Müslüman'ların medeniyetler arası diyalogda ön aldığını, burada öncülük yaptığını sevinçle görüyoruz. Batı literatüründe ise medeniyetler çatışması tezinin maalesef daha önemli görüldüğü, medeniyetler arası diyalog tezine aynı önemde değer verilmediğini not etmekte yarar var. Burada anahtar kelime diyalog. Biz neden medeniyetler arası diyaloga ihtiyaç duyuyoruz? Artık önümüzde iki sorun var. Eskiden olduğu gibi kendi bulunduğumuz lokal bölgede yaşamak şeklinde lükse sahip değiliz. 21. Yüzyılda biz bütün insanlık olarak ya barışçıl, refah ve özgür bir şekilde hep beraber yaşayacağız yada çatışarak, birbirimizi yok ederek küresel bir şekilde yok olacağız. Yani tarihte olmadığı şekilde ilk defa dünya, bir insanlık, bütüncül bir şekilde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Medeniyetler arası diyalog aslında bütün insanlığın bu yok olma tehlikesine karşı geliştirdiği acil bir cevap. Bu küresel anlamda bir ihtiyaç iken bütün insanlar kendi kimliklerinden, kültürlerinden, medeniyetlerinden vazgeçiyorlar anlamına da gelmemektedir."

20.12.2011

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler













Son Günlerin Haberleri
01.05.2024 Tarihli Haberler
30.04.2024 Tarihli Haberler
29.04.2024 Tarihli Haberler
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Genç Akademisyenden Çarpıcı Açıklamalar

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi