Şifrem?
71 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

İlaç İsrafına Dur Diyelim
AK Parti Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş, "İlaç israfına dur diyelim" dedi.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Türkiye'de yıllık ilaç harcamasının yaklaşık 15.2 milyar TL'yi bulduğunu belirten Yurttaş, "Bu rakam sağlığa ayrılan payın yüzde 40'ını oluşturmaktadır. Yapılan araştırmalarda her 100 evden 80'inde bir ya da birden fazla ilaç olduğu saptanmıştır. Bunların büyük çoğunu antibiyotikler, ağrı kesiciler, ateş düşürücüler, romatizmal ilaçlar, mide ilaçları, sindirim sistemi ilaçları ve vitaminler oluşturmaktadır" dedi.

Yapılan tespitlere göre, evlerde bulunan lüzumsuz ilaçların maliyetinin 8 milyon dolardan fazla olduğunun tahmin edildiğini anlatan Yurttaş, şöyle konuştu: "Bir çok kişi 'evde bulunsun, lazım olabilir' diye reçetede boş biryer kalmışsa mutlaka oraya bir ağrı kesici, antibiyotik, vitamin, öksürük şurubu ya da krem ekletmektedir. İlaç ve doktora ulaşımın bu kadar kolay olduğu çağımızda böyle bir gereklilik söz konusu değildir. Tıpta 'hastalık yoktur, hasta vardır' ilkesi gereğince bir hastaya iyi gelen ilaç başkasına iyi gelmeyebilir. Hastalandığınızda mutlaka doktora giderek ve muayene olarak ilaç almalısınız."

Akılcı ilaç kullanımı konusuna da değinen Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş, şunları söyledi: "Akılcı ilaç kullanımı, kişilerin bireysel bulguları ve kişisel özelliklerine uygun olan ilacın, uygun sürede ve uygun dozda kullanımını sağlamak. Akılcı ilaç kullanımı, ilaç israfının önlenmesi, polifarmasinin (çok ilaç yazımı) çözüm yolları olarak önerilerin uygulanmasının çözüme katkıda bulunacağına inanıyorum. Bu önerileri göz önüne aldığımızda, giderek artan antibiyotik kullanımı, antibiyotik direnci gibi ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla tüm ilaçlarda olduğu gibi antibiyotik kullanımı konusu da ciddiyetle ele alınmalıdır. Uygun antibiyotik kullanımı konusunda öncelikle aile hekimleri olmak üzere tüm hekimler yıllık eğitimlere tabi tutulmalıdır. Tüm hekimlere akılcı ilaç kullanımı konusunda, Türkiye'deki ilaç israfının boyutları ve ilaç harcamalarının bütçedeki ve sağlık harcamalarındaki payı konusunda düzenli aralıklarla bilgilendirme yapılmalıdır."

GEREKSİZ İLAÇ KULLANIMI ÖNLENMELİ
Halkın ilaç kullanımı konusunda görsel ve yazılı basın aracılığıyla bilgilendirilmesi gerektiğini anlatan Yurttaş, sözlerine şöyle devam etti: "Bu konuda toplumsal bilincin oluşmasını sağlamalıyız. Unutmayalım ki; 'Yan etkisi olmayan ilaç yoktur' ya da 'Yan etkisi olmayan ilaç etkisiz ilaçtır.' Polifarmasi (çok ilaç yazımı) konusunda hekimler bilgilendirilmelidir. İlaç tanıtımı sadece ilaç tanıtımcılarına bırakılmamalı, bu konuda Sağlık Bakanlığı ve Türk Tabipler Birliği ile ortak hazırlanan program çerçevesinde yeni çıkan ilaçlarla ilgili hekimler inernet- mektup yoluyla eğitilmelidir. Akılcı ilaç kullanımı ilköğretim, lise ve üniversitelerde ders olarak anlatılmalıdır. Bu konuda MEB ile görüşülerek yaş ve sınıfa uygun ders müfredatı hazırlanmalıdır. Tıp, eczacılık, hemşirelik meslek yüksekokullarında akılcı ilaç kullanımı dersleri konulmalıdır. Hastanelerde (kamu, özel, üniversite hastaneleri dahil) akılcı ilaç kullanımı denetim sorumluları ve ekibi oluşturulmalı, yapılan çalışmalar düzenli olarak sağlık bakanlığa rapor edilmelidir. Bu komite sadece gereksiz ilaç kullanımını değil gereksiz yapılan tetkiklerin ve filmlerin önlenmesi konusunda hasta ve yakınlarını bilinçlendirmeli bu konuda çözüm yolları üretmelidir."

İlaç Takip Sistemi yanında Tetkik Takip Sistemi kurulması gerektiğini anlatan Yurttaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu konuda bilgi işlem altyapısı kısa zamanda kurulmalıdır. İlaçların içerisindeki sayılar uygun dozlarda azaltılmalıdır. Küçük ambalajlarda ağrı kesiciler, mide ilaçları satılabilmelidir. Az ilaç yazan hekimler ödüllendirilmeli her hekime aylık ve yıllık yazdığı reçetelerin bedelleri Türkiye ortalaması ile kıyaslamalı olarak bildirilmelidir. Her hastaya aylık ve yıllık olarak kullandığı ilaç bedelleri ve sağlık için aldığı hizmetlerin bedelleri SMS-mektup yoluyla bildirilmelidir. İlaç israfı konusunda hastalar, doktor, eczacılar, ilaç firmaları ve temsilcileri de sorumludur. İlaç firma temsilcileri ile hekimlerin bireysel ilişkileri kesilmelidir. İlaç firmalarının hekimler için kongre finansmanı olması engellenmelidir bu konuda bakanlıkta oluşturulan bir fon vasıtasıyla (firmaların bu fona katkısı sağlanmalıdır) hekimler tarafsız kurullar ve kura ile belirlenerek kongre, panel, sempozyum gibi faaliyetlere gönderilmelidir."

19.12.2011

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler













Son Günlerin Haberleri
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir İlaç İsrafına Dur Diyelim

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi