Şifrem?
203 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Balıkesir Jeotermal Cenneti
Jeofizik Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Çetin Septel, Balıkesir'deki jeotermal enerji potansiyelinin tek başına hem bölgeyi hem Türkiye ekonomisini ihya edebileceğini söyledi.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Çetin Septel, özellikle Sındırgı'daki jeotermal enerjinin tek başına Antalya'yı geride bırakacak büyüklükte potansiyele sahip olduğunu, bu ilçedeki jeotermal enerjinin siyasi mücadeleden kurtarılarak devlet imkanlarıyla mutlaka ve bir an önce hayata geçirilerek bölgenin ve ülkenin istifadesine sunulması gerektiğini bildirdi.

BALIKESİR JEOTERMAL CENNETİ
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilciliği, "Jeotermal enerji aramalarında jeofizik yöntemler ve uygulamaları" konulu kurs düzenledi. Otel Asya Elit'te düzenlenen kursun bugün ve yarın olmak üzere 2 gün süreceği bildirildi. Kurstan önce kısa bir bilgilendirme konuşması yapan il temsilcisi Jeofizik Mühendisi Çetin Septel, Balıkesir'in merkez ve özellikle bazı ilçeleriyle birlikte adeta bir jeotermal cenneti olduğunu ancak, bu potansiyelin yeterince değerlendirilemediğini söyledi. İnsan hayatı ve sağlığı için bugün enerjinin tam anlamıyla vazgeçilmez bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Septel, bu ihtiyacın karşılanabilmesi için eldeki kaynakların gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Özellikle günümüzde jeotermal enerjinin öneminin anlaşıldığını söyleyen Çetin Septel, Türkiye'nin enerje tüketiminde yüzde 70 oranında dışa bağımlı olduğunu, jeotermal enerjide dünyada 7., Avrupa'da 1. sırada olduğunu, Türkiye'nin jeotermal potansiyelinin yüzde 80'e yakınının ise Ege ve Güney Marmara'da konumlandığının altını çizdi. Türkiye'deki jeotermal enerji potansiyelinin ülke elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 5'ini, ısıtmada yüzde 30'a kadar karşılayabilecek durumda olduğunu, genel elektrik ve ısıtma ihtiyacının yüzde 5'inin Balıkesir'deki potansiyel ile karşılanabileceği ifade edildi.

Çetin Septel, "Jeotermal ile gıda, tarım, hayvancılık, baklagiller, sebzede kış aylarında fiyat artışlarına dur demek için ilk etapta 9 ilde jeotermal ile ısınan seralara teşvik amaçlanmaktadır. Ama, bu 9 il arasında Balıkesir yok. Oysa Balıkesir'in Sındırgı ovası bomboş, ağlıyor" diye konuştu.

Enerji raporuna göre jeotermal enerji ile ısınan konut sayısının kısa vadede (2013 yılı hedefi) 103 binden 500 bin konuta, 215 olan kaplıca sayısının 400 civarına, 635 dönüm olan seranın ise 5 bin dönüme ulaşması hedefleniyor. Jeotermal enerji, yenilenebilir, tükenmeyen, çevre dostu, ısıtma (konut, sera ve tarım), meteorolojik faktörlerden etkilenmez, fosil enerjiden çok daha ucuz, lokal bir enerji olduğunda ise ithal edilmiyor, uluslararası ticareti yok, dolayısıyla savaş sebebi değil, bu özellikleriyle son derece stratejik ve milli ekonomi için de büyük öneme sahip. Jeotermal enerji potansiyelinin yüzde 80'ine yakını Balıkesir ve çevresinde bulunduğuna dikkat çeken Jeofizik Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Çetin Septel, bunun Balıkesir ili civarında ileriye dönük yatırımların olacağının da göstergesi, ispatı olduğunu bildirdi. Balıkesir bölgesinde jeotermal enerji 2 bin adet ruhsat alındığı da bir başka dikkat çekici nokta olarak ifade edildi. Çetin Septel, dünyada 10 bin dönüm seranın jeotermal ile yapıldığını, Türkiye'de ise 635 dönüm seranın bulunduğunu bunun 106 dönümünün Şanlıurfa'da yer aldığını yine kısa vadede Türkiye'de sera miktarının 10 bin dönüme ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

Açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen MTA Bölge Müdürlüğü'nde görevli jeofizik mühendisi Akın Adıgüzeljeotermal enerji aramalarında jeofizik yöntem ve uygulamalarıyla ilgili sunumunu aktardı, önemli bilgiler verdi. Yarın (pazar) sona erecek meslek kursuna katılan üyelere birer katılım belgesi verileceği bildirildi.

22.10.2011

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler









Son Günlerin Haberleri
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Balıkesir Jeotermal Cenneti

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi