Şifrem?
167 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Rekreasyon Mezunları İşsizlikle Mücadele Ediyor
Beden eğitimi ve spor yüksek okullarının "rekreasyon" bölümü mezunları işsizlikle mücadele ediyor.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Kocaeli Üniversitesi Rekreasyon Bölümü mezunu olan Balıkesirli Cüneyt Ceylan, beden eğitimi öğretmenliği, spor yöneticiliği, antrenörlük ve rekreasyon bölümlerinden mezun olan öğrencilerin unvanlarının olmadığı gerekçesiyle başlattığı hukuk mücadelesini kazandı. Ceylan'ın 2010 yılında açtığı dava, geçen eylül ayında sonuçlandı.

Rekreasyon bölümünü 2006 yılında bitiren Cüneyt Ceylan, iş için gittiği bütün kapıların yüzüne kapandığını, hiç kimsenin rekreasyonun ne olduğunu bilmediğini söyledi. Kendisi gibi binlerce mezunun işsiz dolaştığını anlatan Ceylan, başlattığı mücadele ile bu bölümü bitirenlerin unvanlarını almalarını sağladı. "Bilseydim okumazdım" diyen Ceylan, şöyle devam etti:
"Kimse bizi tanımıyor, bilmiyor. İş için nereye gitsek rekreasyonun ne olduğunu soruyorlar. Vasıfsız işçi gibi olduk. Unvan mücadelesine girdim, 2010 yılında açtığımız bir davayla YÖK'ün karşısına çıkarak unvanlarımızı aldık. Spor yöneticiliği bölümünü bitiren mezun bir unvan sahibi olamıyordu. Rekreasyon serbest zaman, boş zaman değerlendirilmesi. Bize iş sahası açmadan bölümü açtılar. Milyarlarca lira para harcadıktan sonra bu eğitimin hiçbir işe yaramadığını mezun olunca anladım. Türkiye'de 10 bine yakın mezun, 5 bin de okuyan var. Rekreasyon bölümünün Hristiyanlıkla bağdaşıp bağdaşmadığını araştırıp öğrensinler. Rekreasyon nedir? Turizm çatısı altında geçen sene açıldı, turizm bölümü mezunları hemen iş sahibi olurken rekreasyon mezunları ise vasıfsız olarak işsiz kalacak. Benim diplomam hiçbir işe yaramıyor. Nereye gitsem kapı yüzüme kapanıyor. Rekreasyon Amerika'dan gelmiş bir isim, Hristiyan olarak geçer. Avrupa'da tek başına kullanıldığında bu Hristiyanlıktır. Ama spor rehberliği ve rekreasyon denildiği zaman daha farklı bir anlama geliyor. Spor rehberi, yani lider. Amerika'da terapi rekreasyonu okutuluyor, terapi önde. Ama bizim Türkiye'de bir bölüm açmışız, gidebildiği yere kadar gitsin, koyun sürüsü gibi okutuluyoruz. Ben bilseydim kesinlikle okumazdım, diplomam hiçbir işe yaramıyor. Bunun önüne spor rehberliği eklenmeli. Türkçe isim kullanılması gerekiyor. Unvanımız yoktu, 'Sen kimsin?' diyorlar bana. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nda rekreasyon, spor yöneticiliği okumuşsun, ama unvanın yok, sen kimsin? Belediyelerdeki spor uzmanları kimler? Lise mezunu adamlar. İstihdam alanımız olmadığı için bu mücadeleye girdik ve YÖK'e kadar çıktık. KPSS'de alımları öğrenmek istiyoruz, o kadar yetenekli gençlerimiz var ama ellerinden tutamıyoruz. Spor uzmanı olarak akrabalar alınıyor işe ama gerçek spor uzmanları işsiz. 4 yıl boyunca okuyup üzerine mastır yapan bizim ne suçumuz var? Neden iş verilmiyor? 4 yıl boyunca okullarda rekreasyon, rekreasyon terapisi, sanayi rekreasyonu gibi dersler gördük ama hiçbir yerde tanınmıyor. Bize bunlar masal olarak anlatıldı ve biz de para karşılığı bu masalı dinledik."

"REKREASYON DEĞİL, SPOR REHBERLİĞİ OLSUN"
Cüneyt Ceylan, spor okullarındaki rekreasyon bölümlerinin değişmesini bazı eğitim görevlilerinin ve bölüm başkanlarının istemediğini çünkü hem koltuk hem para kaygısı taşıdıklarını ileri sürdü. Ceylan, "Ben 40 bin lira masraf yaptım. Doğa sporları vardı, su sporları, kayak, treking, buz dansı, modern dans vardı. Hepsi masraf, buz pateni ayakkabısı alabilmek için 500 lira, doğa sporlarına gidebilmek için 700 lira para veriyorduk. Ben bir yıl boyunca tüm masrafları yapıp aileme yük oluyorum, ailemin benden beklediğini yapamıyorum. Ben bunu aileme nasıl anlatayım? Unvan yoktu, şimdi var ama ne olacak? Rekreasyon yönetimi ilk defa 1986 yılında Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu tarafından Türkiye'ye girdi. Ama turizmle ilgili girdi, sporla ilgili değil. Rekreasyon, sportif rekreasyon denildiğinde yerini bulur. Tek başına kullandığınızda Hristiyanların pazar ayinlerindeki eğlence, serbest zamandır. Ben Hristiyanlığı mı bitirdim? Rekreasyon kelimesinin yerine spor rehberliği olması gerekiyor. İş tanımları ise, her yaş ve seviyede hareket, oyun ve spora dayalı serbest zaman hizmetleridir. 2009'dan bu yana iş aradım, bulamadım. Arkadaşlarıma bakıyorum, onlar da iş sahibi olamıyor. 2010 Mart ayında mahkemeye başvurarak unvanlarımızı almak için mücadeleye giriştik. 2011 Eylül ayında sonuçlandı ve tüm okullara, kurumlara, beden eğitimi yüksek okullarına gönderildi. Ama hala bize bu unvanların kazandırdığı şeyler belirtilmemiştir. Okuyanlar yine rekreasyon bölümü mezunu olacak. Bunun olmaması gerekiyor. İsmin değişmesini istiyoruz, şu andaki mücadelemiz bu. Spor rehberliği ve rekreasyon bölümü olsun. Kayseri, Gazi, Erzurum Üniversitelerine gittim, hepimiz bu ismin değişmesini istiyoruz. Çünkü ben Hristiyan değilim, Müslüman bir ülkede yaşıyorum, Müslümanlığı öğrenmek isterim, Hristiyanlığı değil. Rekreasyon adının değiştirilmesini istiyorum. Rekreasyon bölüm ve programlarından mezun olanlar 'rekreasyon eğitmeni' unvanı alacak. Bazı üniversitelerdeki bölüm başkanları beden eğitimi spor yüksek okulu mezunu olmadıkları için dans okumuş unvan almış ama bu çatı altında bölüm başkanlığı yapıyor. Rekreasyon ismi değişip önüne spor kelimesi geldiğinde bu bölüm başkanlarının yerlerine gerçekten sporla alakalı kişiler getirileceğinden dolayı bazı bölüm başkanları bu adın değişmesini istemiyorlar. Bu da koltuk sevdasından kaynaklanıyor. Ama en az 7 üniversite rekreasyon isminin değiştirilmesini destekliyor. Mücadelem devam ediyor. Ankara Gazi Üniversitesi, Kayseri Erciyes Üniversitesi, Erzurum, öğrenci arkadaşlarımızla toplantılar yaptık. Öğrencilerin tamamı ismin değiştirilmesini istiyor. Spor rehberliği bölümü, isim olarak çok daha güzeldir. Dışarıdaki insanlar da bunu anlarlar. Facebook'taki oluşumumuzla bir araya geldik, ismi spor rehberliği bölümü olarak kararlaştırdık. Kasım ayının ilk haftasında YÖK'e sunacağım. Muğla, Aydın, Afyon ve Kütahya üniversitelerine de gidip görüşmeler yapacağız" dedi.

11.10.2011

Yorumlar   Yorum Ekle

Deniz Balcı / Çanakkale
Dolandırıcı o
Sakın bu adama güvenmeyin inanmayın Bir adam dolandırıcıdır. Geldiği konuma bakmayın şahsiyetine aldanmayın bu adamı tanıyosanız benden bir uyarı size !!!!
24.10.2013 01:21:11
Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler









Son Günlerin Haberleri
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Rekreasyon Mezunları İşsizlikle Mücadele Ediyor

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi