KÖPRÜLÜ KAVŞAK NİHAYET
Balıkesir'de onlarca yıl önce yapılan ancak projesi köprülü kavşak olduğu halde buna uyulmayıp normal kavşak olarak hizmet veren ve sıkça gerçekleşen ölümlü trafik kazaları sebebiyle Türkiye'nin kara noktalarından biri olarak gösterilen Bigadiç Kavşağı nihayet köprülü kavşak olacak.
Vali Alaattin Yüksel döneminde Vali Yüksel'in ısrarlı çabalarıyla sinyalizasyon konularak trafik kazalarının ciddi oranda azaldığı Bigadiç Kavşağı şimdi Vali Yılmaz Arslan ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Balıkesir Milletvekili Edip Uğur'un da çabalarıyla ilk projesine uygun olarak köprülü kavşak haline getiriliyor. Vali Yılmaz Arslan'a karayolu incelemelerinde eşlik eden Karayolları 14. Bölge Müdürü İsmail Kartal, Bigadiç Kavşağının köprülü kavşak inşaatıyla ilgili ihaleyi yaptıklarını, işi müteahhit firmaya teslim ettiklerini açıkladı.
Karayolları 14. Bölge Müdürü İsmail Kartal, "Bugün itibari ile de kavşakta çalışmalar başladı. Programda 2012'de bitirilmesi hedefleniyorsa da biz bu sene fiziki olarak kaba inşaatını girip, üst yapıyı da önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde açmayı planlıyoruz. Tamamen trafik ışıklarından yoksun, duraksamadan transit trafiğe geçiş verilecek bir kavşak planlıyoruz. Önümüzdeki günlerde fiziki olarak belli bir seviyeye geldiğini hep beraber göreceğiz. Proje maliyeti yaklaşık olarak 22 milyon civarında. Biz buradaki gecikmeli bir inşaatı en kısa sürede bitirmeyi planlıyoruz. Tabi bu süreç 6 ay içerisinde planlandı, organize edildi, ihale kararı alındı, ihalesi yapıldı ve sonuçlandı. Bugün itibariyle çalışmalara başladık, fiziki çalışmaların yüzde 70'ini yıl sonuna kadar bitmiş olur" dedi.
VALİ ARSLAN: "BU KAVŞAK ACİL İHTİYAÇ"
Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, Bigadiç Kavşağının köprülü kavşak haline getirilmesinin ilin sorunları arasındaki acil ihtiyaçlardan biri olduğunu, buraya büyük önem verdiklerini ifade etti. Yılmaz Arslan, "Milletvekilimiz Ahmet Edip Uğur'la birlikte acil ihtiyaçlarımız nedir diye değerlendirmeler yaptık. Bizim belirlediğimiz, Bölge Müdürümüz ile de üzerinde mutabık kaldığımız acil ihtiyaçlarımızdan bir tanesi de buydu. Burası bizim için önemli bir kavşaktı. Zaten çalışmaları karayolları tarafından belli bir düzeyde yapılmış bir işti. Bölge müdürümüz startı verdi, hem proje çalışmaları hem de ihale anlamında işi tamamladı. Bu işin ne kadar geciktiği değil, önemli olan önümüzdeki 6 ay içerisinde bitip hizmete girecek olması. Ben göreve geldiğimden beri bu kavşak için hep 'çok sıkıntılı, kaza oluyor' dendi. Hakikaten de riskli, biz riski sıfırlamış olacağız. Burası şehrin girişi, görüntüsünün düzgün olması önemli. Trafiğe katkısı var ama görsel anlamda da Balıkesir'in modern kent kimliği açısından da önemli" dedi.
Bigadiç Çevre Yolu ile birlikte 13 km yolun daha yapılacağı (8 km köprü, 5 km çevre yolu), Bigadiç ilçe girişindeki köprünün bu sene tamamlanarak yol ile birlikte 2012 yılında tamamen bitirilip hizmete girmiş olacağı belirtildi.
TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ 2013'TE HİZMETTE
Vali Yılmaz Arslan Tıp Fakültesi Hastanesi'nin 2013 yılında tam kapasite olarak hizmete gireceğini bildirdi. Bigadiç yolu üzerindeki bölünmüş yol çalışmalarını incelediği sırada üniversite kampusu önünde durup inşaatı devam eden Tıp Fakültesi'ne ana arterden bağlantı yolu açılması için Karayolları Bölge Müdürü ile istişare etti. Vali Arslan fakülte yoluyla ilgili de çalışmaya hemen başlanmasını, gerekli plan proje işlerinin tamamlanmasını, bu arada gerekli olan kamulaştırma işleri için BAÜ Rektörlüğünün yapması gerekenleri de hızlı bir şekilde yerine getirmesi için talimat verdi. Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin 2013 yılında açılacağını belirten Vali Yılmaz Arslan, bu tarihten önce hem fakülte ve hastane hem de üniversiteye girişi sağlayacak bu yolun mutlaka kısa sürede tamamlanması gerektiğini söyledi. Kamu yatırımlarında hiçbir şekilde ödenek sıkıntısı bulunmadığını vurgulayan Vali Yılmaz Arslan, "Bizim şu anda Balıkesir'de kamu yatırımları ile ilgili herhangi bir ödenek sıkıntımız yok. Bu, Karayolları, Dsi, üniversite ve diğer yatırımlarımız için de geçerli. Bazı işlerin projelendirilmesi ve ihalesi, tamamlanması teknik olarak zaman alıyor, sadece budur. Zaman kaybımız onun dışında bizi olumsuz etkileyen bir durum yok. Yapılması gerekenler plan dahilinde yapılıyor" dedi.
BATI ÇEVRE YOLU
Vali Yılmaz Arslan, İzmir yolu üzerinden OSB kavşağından transit olarak körfez yoluna bağlanan Batı Çevre Yolu'ndaki duble yol çalışmasını da yerinde inceledi. Karayolları Bölge Müdürü İsmail Kartal toplamda 13 km olan ancak aktif trafik akışının olacağı 9.4 km'lik yolun hava şartları izin vermesi halinde yıl sonuna kadar tamamlamayı planladıklarını bildirdi. Yolun hakim bir bölgesinden görünen Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'ni işaret eden Vali Yılmaz Arslan, bu yolun tamamlanmasıyla OSB'deki firmalara gelen nakliyelerin çok ciddi şekilde tasarruf sağlayacağını, 30 dakikada ulaşılan yolun 10 dakikaya ineceğini, böylece kazanılan 20 dakikalık gibi zaman diliminin hem yakıttan hem zamandan hem trafik yönünden herkesin büyük bir ekonomik kazanç sağlayacağını, ayrıca Balıkesir'in havasının temizliğine de ciddi katkı sağlanmış olacağını kaydetti. Batı Çevre Yolu ile Balıkesir-Havran yolu köprü kavşaklar Savaştepe kavşağına İzmir ve Savaştepe bağlantısıyla bütünleşmiş olacak. Yılsonuna kadar bu yoldan geçit verilmesi planlanıyor. Karayolları 14. Bölge Müdürü İsmail Kartal, "Hedefimiz tamamını bitirmek, hava şartları müsaade ettiği takdirde 9,4 km'lik yolu bağlamayı planlıyoruz. İzmir'den gelen trafiğin şehir içine girmeden Havran istikametine girmesi veya Havran istikametinden Çanakkale'den gelen trafiğin yine şehir içine girmeden by-pass yöntemiyle İzmir'e gitmesi konusunda çok önemli bir arter olarak görüyoruz. Hizmete açıldığında aynı zamanda işletme maliyetleri, akaryakıt tasarrufu anlamında trafiğin şehir içine geçmesi halindeki emisyon salımı zararlarından da koruma anlamında önemli bir yol. Akhisar ayrımından itibaren 13 km, trafiğe açılacak kısım 9.4 km. Zaten 4 kilometresi açık. İşin yaklaşık yüzde 70'i bitti. Şu anda 15 günlük 80 bin metreküp civarında toprak hareketi var. Ondan sonra tamamen üst yapı ağırlıklı çalışmamız var. Hava müsait olduğu takdirde (10 derece hava sıcaklığına kadar) üst çalışmaları devam ettirmeyi planlıyoruz. İzmir'den gelen araçlar yarım saat şehir içinden dolanıyor. Buradan ise 10 dakikada geçecekler, bu demek oluyor ki yaklaşık 20 dakikalık bir akaryakıt tasarrufu işletme anlamında ekonomiye büyük katkı. Aynı zamanda kamu menfaati oluşacaktır. 5 yıllık bir sürede de bu yapılan çalışmalar kendini amorti edecektir" diye konuştu.
Vali Arslan da bu tespiti destekledi. Yılmaz Arslan, Nihat Özdemir'e ait Set Çimento fabrikasındaki incelemesinde yetkililerin sadece nakliye giderinin yıllık bir buçuk milyon TL olduğunu, Batı Çevre Yolu'nu kullanmaya başladıklarında bu nakliye giderinin otomatik olarak işletmenin kasasında kalacağını, OSB'deki diğer fabrikalara olan yoğun kamyon trafiği de dikkate alındığında Batı Çevre Yolu'nun turizme katkısıyla beraber Balıkesir'in sanayisine de maliyetleri düşürme anlamında katkısının büyük olacağını söyledi.
BALIKESİR-HAVRAN YOLU
Daha sonra MAKYOL firmasının üstlendiği Balıkesir-Havran bölünmüş yoluna geçen Vali Yılmaz Arslan, firmanın Balya ilçe girişindeki şantiye merkezini ziyaret etti. MAKYOL firmasının yetkilileri tarafından karşılanan Vali Yılmaz Arslan, burada yaptığı açıklamada, Balıkesir'in dört bir yanında devam eden karayolu, kavşak düzenlemesi, sinyalizasyon, alt ve üst geçit ve benzeri çalışmaların hızlı şekilde devam ettiğini görmekten büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi. Başta Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü olmak üzere müteahhit firma yetkilileri, işçiler, teknik ekip ve diğer katkısı olan herkese teşekkür eden Vali Yılmaz Arslan, çalışmaların planlandığından çok daha iyi şekilde devam ettiğini söyledi. Yılmaz Arslan, "Bölgede yapım çalışmaları devam ederken trafik ve çevre düzeniyle ilgili bazı aksamalar olabilir. Bu konuda vatandaşlarımızın gösterdiği duyarlılığa ve yardım severliğe de teşekkür etmek gerekir. Bugün gezdiğimiz yollarda şunu gördük ki 2012 yılının yani bir yıl sonra bu vakitler olduğunda bu yollar tamamlanmış, trafiğe açılmış olacak. Özellikle yollarda kaliteyi artırmak için kavşak düzenlemesi, sinyalizasyon, alt ve geçit üst geçit benzeri gibi çalışmalar da bu büyük çalışmalarla birlikte yürüyor. Bu hassasiyet nedeniyle Karayolu teşkilatına teşekkür etmek gerekir. Ben 10 gün önce Ankara'ya gittim, Karayolları genel müdürümüzle yarım saatten fazla konuştuk. Buradaki çalışmaları değerlendirdik. Sayın genel müdürümüz de bu bölgedeki çalışmaları nokta nokta, kavşak kavşak biliyor. Balıkesir konusu açıldığında haritaya bakmadan Balıkesir'in bir ucundan girdik, öbür ucundan çıktık. İşini seven insanlarla çalışmak büyük bir mutluluk. Başarının altında da bu var. Ben bu vesile ile başta Sayın Ulaştırma Bakanımız olmak üzere Karayolları genel müdürümüze, Ankara'daki teşkilatta çalıºanlara, iki bölge müdürümüz (Bursa, İzmir) ve çalıºanlarına bu vesile ile bir kez daha teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Vali Yılmaz Arslan, basın mensuplarıyla birlikte yaklaşık 4 saat süren karayollarındaki incelemelerinin ardından öğleden sonra İl Koordinasyon Kurulu toplantısına da başkanlık etti.
06.10.2011