Şifrem?
193 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Ayvalık'ta Kültür ve Sanat Merkezi
Ayvalık'ta 1928 ile 1932 yılları arasında Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Muhip Özyiğit’in adını sonsuza kadar yaşatmak isteyen ailesi ve yakın dostlarının girişimleriyle kurulan Muhip Özyiğit Kültür ve Sanat Merkezi önceki gün mütevazı bir açılışla hizmete girdi.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Ayvalık’ta tostçular sokağı olarak bilinen TANSAŞ Mağazası arkasında ki tarihi binanın Özyiğit ailesi ile Ayvalık Gemoloji Vakfı Başkanı Mehmet Fadıl Körüstan’ın destekleriyle kurulan ilçenin yeni kültür ve sanat merkezinin açılışı Ayvalıklı sanatseverleri bir araya getirdi.

Ayvalık Eğitim Vakfı kurucusu ve ilçenin eski Belediye Başkanlarından Muhip Özyiğit adına düzenlenen açılış kokteyli ile hizmete giren yeni kültür ve sanat merkezinde, çini, resim, heykel ve süsleme taşları işlemeciliği kurslarının verileceği ve konferanslar düzenleneceği öğrenildi. Ayvalık Eğitim Vakfı’nın yan kuruluşu olarak Ayvalık Kültür ve Sanat Vakfı adıyla kurulan kuruluşun bir atölyesi olarak ilçedeki sanatçılara hizmet vermesi beklenilen yeni kültür ve sanat merkezinin açılışında hazır bulunan Ayvalık Eğitim Vakfı ve Gemoloji Vakıflarının Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Fadıl Körüstan, “Bir söz vardır. ‘Bir fakire her gün balık vermek yerine, balık tutmayı öğretin’ derler. Bizim buradaki amacımız da budur. Burada çini, taş ve resim atölyelerinin yanı sıra zaman içinde bir sanatın birçok koluna ait sergiler ve çalışmalar gerçekleşecektir” diye konuştu.
Muhip Özyiğit’in çocukları tarafından Ayvalık Eğitim Vakfı’na aylık 25 TL gibi sembolik bir bedel karşılığında kiralanan tarihi atölye binasının açılışında, Muhip Özyiğit’in kızı Bilün Güleyman (Özyiğit) da hazır bulundu. Önceki gün açılışı gerçekleşen Muhip Özyiğit Kültür ve Sanat Merkezide Çini Sanatçısı Mehmet Karaaslan’ın da çini yapımıyla ilgili kurslar vereceği belirtiliyor.

MUHİP ÖZYİĞİT’İN HAYATI BAŞARILARLA DOLU
13 Şubat 1894 yılında Trabzon’da doğan Muhip Özyiğit, Yanya İdadisini 1910’da bitirdi. 1911’de Belçika’nın Liege Üniversitesinde eğitim gördü. 1. Dünya Savaşı başlayınca Türkiye’ye dönemeyen Özyiğit, ancak 1913 yılında Fen Fakültesinde Mühendislik ve Kimya Bölümlerinde okuduktan sonra 1915 yılında Türkiye’ye dönebildi. İstanbul’da ki Bakırköy’de bulunan Baruthane’de Almanlarla çalıştı. 1919’da tekrar Liege dönerek, yarım kalan üniversite eğitimini tamamladı. Temmuz 1921 yılında da Ticaret bölümünden üstün başarı ilke lisans diploması alan Muhip Özyiğit, 1922’de yeniden Türkiye’ye döndü.
1923’te Balya Madencilik Şirketine giren Özyiğit, 1924’te Ayvalık’a mübadele sırasında Midilli ile ilişkilerini noktaladı. 1925’te Muazzez Özyiğit ile evlendi ve Ayvalık’ta ki Maden Adasında bulunan maden işletmesinin başına geçerek, maden kapanıncaya kadar bu adada yaşadı. Mayıs 1926 yılında kızı Bilün’ün doğumunun ardından, 1928 yılında Ayvalık Belediye Başkanlığına seçildi. 1932 yılına kadar bu görevi sürdüren Özyiğit, bu süre zarfında Ayvalık’ın şu an tüm tepelerini yeşilliği ile süsleyen Çam ağaçlarının fidanlarını diktirdi. Ayvalık Lisesinin açılışında etkin bir rol oynadı ve bu okulun açılmasıyla birlikte okulda gönüllü Matematik ve Fransızca öğretmenliği görevini üstlendi. 1934 yılında küçük kızı Suna’nın doğumunun hemen akabinde Ayvalık’ı ziyaret eden dönemin İktisat Bakanı Celal Bayar’ın tavsiyesiyle Ankara’ya giderek, bakanlığın 5 yıllık Sanayi Planının hazırlıklarında görev aldı. 1937 yılında İzmir’de Tariş Müdür Yardımcısı olan Muhip Özyiğit, aynı yıl Tariş Temsilcisi olarak Londra’ya taşınarak, üzüm ve incir İhracatı gerçekleştirdi. İngiltere’den Türkiye için 2 adet şilep satın aldı. Daha sonra Bakır ve Krom adı verilen bu şilepler Türk sularında çalıştı.

TARİŞ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YAPTI
Şubat 1939’da İngiltere 2. Dünya Savaşı için seferberlik başlatınca, Türkiye’ye geri döndü. Savaş yıllarında Tariş’in Genel Müdürü olarak birçok başarılı girişimler gerçekleştirdi. 1941-1948 yıllarında İzmir’li işadamlarıyla Başarı Şirketini kurdu. 1948-1954 yılları arasında bir bankanın Genel Müdürü olarak görev yaptığı sırada Zeytinciliğin Türk ekonomisi için önemini anlatmaya çalıştı. Zeytinciler Birliği’nin yayın kuruluşu olarak Zeytin Dergisini çıkarmaya başladı. Madrit’te yapılan Akdeniz Zeytinciler Birliği toplantılarına katıldı. 1963 yılında Ayvalık Lisesi dersliklerinin inşasına ekonomik destekler verdi.
1980’de 30 arkadaşı ile Ayvalık Eğitim Vakfı’nı kuran Muhip Özyiğit, 18 Nisan 1987 tarihinde vefat eden kadar bu vakfın başkanlığını üstlendi. İstanbul’da hayatını kaybedip, vasiyeti üzerine çok sevdiği memleketi Ayvalık’ta defnedilen Özyiğit’in Belediye Başkanlığı yaptığı dönemlerde Ayvalık’ın yeşillenmesinde göstermiş olduğu büyük çabalar nedeniyle mezarının başına çam ağaçları dikildi.

02.08.2011

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler









Son Günlerin Haberleri
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Ayvalık'ta Kültür ve Sanat Merkezi

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi