Uygulama nedeniyle Türkiye ve Ayvalık turizmine darbe vuracağı endişesi taşıyan turizmciler yüksek mahkemenin kararını yerinde buldu.
‘Kırmızı sokak’ belirlemesine gelen tepkiler nedeniyle geri adım atan hükümet, 7 Ocak 2011 tarihinde alkol satışına ilişkin düzenlemeler ortaya koydu. Ayvalık’ta ve yurdun pek çok yerinde yüksek sesle protesto edilen ‘yasak’ Danıştay engeline takıldı. Danıştay 13. Dairesi, yönetmeliğin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açtığı dava sonrası, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun 7 Ocak 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in, “Hacmi 20 cl ve altında bulunan ambalajlardaki alkollü içkilerin bakkal ve marketlerde satılamayacağı” ve “Çocukları ve gençleri hedef alan veya bu kişilerin ilgi alanına giren etkinliklerde alkollü içki satılamayacağına” ilişkin hükümlerinin yürütmesini durdurdu.
Danıştay'ın 13. Dairesi, Yönetmeliğin 22. maddesinin 4. fıkrasındaki, "Vergisiz satış mağazaları, münhasır alkollü içki satış yerleri, liman, hava limanı, hava meydanlarında bulunan perakende satıcılar haricinde, hacmi 20 cl ve altında bulunan ambalajlardaki alkollü içkiler, işyeri açma ve çalışma ruhsatında belirtilen faaliyet konusu bakkal, market, süpermarket, hipermarket, kuruyemişçi, büfe olan işyerlerinde bulundurulamaz ve bu yerlerde satışa sunulamaz. Toptan satıcıların, perakende satıcılara dağıtım yükümlülüğünü yerine getirirken bu sınırlamaya uyması zorunludur" hükmünü düzenlemenin yürütmesini durdurdu.
Ayrıca, yönetmeliğin, 24. maddesinin 2. fıkrasının (d) bendindeki, "Çocukları ve gençleri hedef alan veya bu kişilerin ilgi alanına giren etkinlikler ile bu nevi etkinliklerin tanıtımında ve etkinliğin gerçekleştirileceği mekanlarda, alkollü içki markaları veya alkollü içki markalarını çağrıştıracak nitelikteki unsurlar kullanılamaz ve bu etkinliklerde satış ve sunum yapılamaz" hükmünün de yürütmesi durduruldu.
Bu kararda, davalı idare tarafından, söz konusu düzenleme ile "gençlere ve çocuklara yönelik olarak gerçekleştirilen festival, konser ve üniversitelerin bahar şenlikleri gibi etkinliklerde, alkollü içki firmalarının işyerleri dışında stand kurarak veya başka herhangi bir yöntemle öncelikli olarak tanıtım ve reklam yapmak gayesiyle alkollü içki satış ve sunumu yapmasının engellenmesi yoluyla çocukların ve gençlerin alkollü içkiler sektörünce sponsorluk, promosyon, kampanya ve reklam metası olarak kullanılmasının engellenmesinin amaçlandığı" ifade edildi.
TURİZMCİLER RAHAT NEFES ALDI
Yazın deniz kenarında, ormanda, seyir yerlerinde içki servisi yapıp, kır düğünü veya kutlamalar yasaklanırken, Ege ve Akdeniz’de otoyolun denize paralel yapıldığı kıyı şeritlerinde deniz manzarası eşliğinde bir kadeh rakı içmek mümkün olmayacaktı. Hükümetin alkolle ilgili düzenlemesini, özel hayata müdahale ve turizme darbe olarak niteleyen yurttaşları ayağa kaldırmıştı.
Sarımsaklı’da otel işletmecisi ve Küçükköy Belediye Başkan yardımcısı, meclis üyesi Hakkı Toka, alkolün turizm kapsamında yemek kültürü içindeki bir yaşam tarzı olduğunu belirterek, ”Beldemize gelen konuklar tercihini nasıl istiyorsa öyle kullanır. Bizim bu yasağı yabancı turiste izah etmemiz kolay olmayacaktı. Eğer biz uluslararası turizmden medet umuyorsak, onların ihtiyaçlarını karşılamak durumundayız. Yoksa yaşam tarzlarında aykırılık hissetmeyecekleri başka ülkelere gitmeleri kaçınılmaz olur” dedi.
AKP’nin bu tür uygulamalarının turizmle örtüşmediğine dikkat çeken Toka, mahalle baskısıyla belli bir kesimin hedef yapılacağını söyledi.
27.06.2011