Şifrem?
927 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Vize Sorunu Çözümlenebilecek
1. Türk-Yunan kültür ve sanat fuarı kapsamında Yunanistan’ın Midilli adası valilik binasında Ayvalık heyeti ile bir toplantı yapıldı.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Kısa bir süre önce Yunanistan hükümeti tarafından Ege denizindeki 19 adanın Midilli Valiliğine bağlanmasıyla adı Kuzey Ege Bölge Valiliği unvanına kavuşan Valilik binasında yapılan toplantıda karşılıklı dostluk mesajları verilirken, Yunan Adalarına Türkiye kıyılarından 24 ya da 48 saatlik vizesiz geçişlerin sağlanılması konusu masaya yatırıldı.

Midilli ve Kuzey Ege Bölge Valisi Nasos Yakalis öncülüğünde, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gençer, Ege’de Barış ve İletişim Derneği Yöneticileri, Ayvalık ve Küçükköy Belediye Meclis Üyelerinin de katılımıyla gerçekleşen toplantıda, Egenin iki yakasında filizlenip kısa sürede dostluk denizi haline geldiği vurgulandı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Yakalis, Türk ve Yunan dostluğunun önemine dikkat çekerek, söz konusu toplantıda bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Yakalis, Belediye Başkanı olduğu günden bu yana Hasan Bülent Türközen’in bu uğurda büyük çabalarının olduğunu belirterek, “Dostum, Hasan sayesinde bugün Midilli ile Ayvalık arasında ilişkiler bugün bu kadar sıcak ve samimi hale geldi” dedi.

Toplantıda konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, eski belediye başkanı ve yeni Kuzey Ege Bölge Valisi Nasos Yakalis’in de çabalarıyla Midilli-Ayvalık arasında barış köprüsünün kurulduğunu bundan sonrada bu dostluğun karşılıklı kültür ve sanat etkinliklerinin yanı sıra sürdürülecek ticari ilişkilerle pekişeceğini vurguladı.

Türközen, Yeşil pasaporta tanınan ayrıcalıkların bir kısmının normal pasaport sahiplerine de uygulanması halinde Ayvalık ve Anadolu’dan Yunan adalarına ve Midilli’ye Türk turistlerin akacağına işaret etti.

Toplantıda konuşan Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin ise, Ege denizinin iki yakasında ki halkların coğrafik olarak bu kadar birbirine yakınken, iki toplum arasında karşılıklı kültürel, sanatsal ve ticari ilişkilerden daha doğal bir şey olamayacağını vurgulaması dikkat çekti.
Yunanistan’ın Türklere vize uygulaması nedeniyle Ege’de dengeli karşılıklı geçişlerin mümkün olamadığını vurgulayan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer ise, vize uygulamasının en azından günlük veya iki günlük olarak kaldırılması durumunda, Midilli’ye turistik amaçlı geçen Türk turist sayısının oldukça artacağına dikkat çekti.

Midilli Ticaret Odası Türk-Yunan Ticaret Komisyonu Başkanı Panatiyotis Kotusinos, 75 milyon nüfusa sahip Türklerin, Yunan Adalarına sadece bir kez bile gelmesi halinde bu bölgeye çok büyük gelirlerin sağlayabileceğini vurgulayarak, “Schengen vizesinin kaldırılmasını bizde bu yüzden çok istiyoruz. Ancak bu konunun sadece Yunanistan Hükümeti tarafından çözümlenebilmesi mümkün değil. Geçmişte bir günlüğüne vizeyi kaldırdığımız için AB Parlamentosu tarafından ülkemizi protesto etti. Çünkü ülke olarak içinde yer aldığımız Avrupa Birliği Parlamentosu özellikle Akdeniz ve Ege’ye kıyısı olan ülkelerin en büyük sorunu olan mülteciler konusunda, bir mülteci hangi ülkeden çıkış yaptıysa o ülkeye iade edileceği hakkında çok hassas. Bizler ne zaman vize uygulamasının kaldırılması konusunda başvuru yapsak, bize her defasında mülteci sorununun çözümü konusunu öne sürüyorlar. Kısacası vize sorununun çözümünde, biraz da Türk tarafının Dış İşleri Bakanlığı nezdinde imzaladığı mülteci konusundaki anlaşmaya riayet etmesi sözünü yerine getirmesi gerekiyor. AB Parlamentosunun bizlere koz olarak kullandığı mülteci konusunda sizlerde bir adım attığı takdirde, inanıyorum ki kısa sürede 24 ya da 48 saatlik vizesiz geçişler gerçekleşmeye başlayacaktır” dedi.

Ege’de Barış ve İletişim Derneği Başkanı Yorgo Papafriu ise iki kıyının insanının yolunun aynı olduğunu kaydederek, Vize sorununun çözümlenmesi için biz dernek olarak üzerimize düşeni yapmaya çabalıyoruz. Çünkü en azından Ege adalarında günlük ya da iki günlük geçişler sağlanmalıdır. AB’ye bunu bıkmadan usanmadan anlatacağız. İnanıyoruz ki, karşılıklı ilişkilerimiz arttıkça arada sorunlar tamamen ortadan kalkacak ve AB Parlamentosu da bunu görerek sadece vize değil, ileride iki tarafın çıkarına olabilecek konularda da ortaya çıkabilecek sorunlar hakkında daha yumuşak olabilecektir. Umuyoruz ki en fazla iki yıl içerisinde Türklerin Yunan adalarına geçişinin önündeki en büyük engel olan vize sorunu kaldırılacaktır” diye konuşarak, bu konuda umutlarını diri tuttuğunu söyledi.

21.06.2011

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler



















Son Günlerin Haberleri
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler
16.04.2024 Tarihli Haberler
15.04.2024 Tarihli Haberler
14.04.2024 Tarihli Haberler
13.04.2024 Tarihli Haberler
12.04.2024 Tarihli Haberler
11.04.2024 Tarihli Haberler
10.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Vize Sorunu Çözümlenebilecek

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi