Şifrem?
207 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Türk-Yunan İlişkilerine İzto Yorumuz
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Midilli Ticaret Odası’nda yapılan toplantıda Türk-Yunana ilişkileriniyle ilgili düzüşüncelerini dile getirdi.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Yunanistan`in Midilli Adası’nda düzenlenen 1. Türk Yunan Kültür ve Sanat Festivali’ne katılan İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Midilli Ticaret Odası’nda yapılan toplantıda, Allah`ın coğrafik olarak birlikte yaşamayı uygun gördüğü Ege`nin iki yakasındaki halkların barış ve dostluk içerisinde kurulacak ekonomik işbirlikleriyle kalkınmaya mecbur olduklarını söyledi.

Midilli Ticaret Odası toplantı salonundaki toplantıda, Midilli Ticaret Odası Başkanı Yorgos Orfanos`un öncülüğünde Midilli Ticaret Odası’nın yöneticileri, Midilli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mara Verveniatou, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer ve ATO yönetiminden oluşan bir heyet hazır bulundu. Samimi bir havada gerçekleşen toplantıda konuşan Midilli Ticaret Odası Başkanı Orfanos, Türk-Yunan dostluğunu önemsediklerini ve Yunanistan Başbakanı Papandreou`nun Dış İsleri Bakanı olduğu dönemlerde dönemin Türk Dış İşleri Bakanı İsmail Cem ile karşılıklı başlatılan dostluk ve ekonomik işbirliği köprüsünün halen daha sürmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Bu bağlamda, Yunanistan genelinde yaşanılan ekonomik krize rağmen, İzmir ve Ayvalık Ticaret Odalarıyla birlikte iki ülke halkını bir araya getirebilecek kültürel ve sanatsal her turlu organizasyona destek verdiklerini kaydeden Orfanos, "Ancak bu çalışmalarda görüyoruz ki, Yunanistan ve Midilli`de daha çok Türk malları ve ürünleri rağbet görüyor. Biz ticari ilişkilerde her iki tarafında aynı kazançları sağlamasının söz konusu ticari işbirliklerini güçlendireceğine inanıyoruz. Su anda olduğu gibi sadece bir tarafın lehine gelişen ticari hareketlilik takdir edersiniz ki ticari kazanç anlamında iyi gelişme olarak değerlendirilemez" diye konuştu.

Turizm alanında yeşil pasaporta sahip olanların dışında Türklere uygulanan vize uygulamasının, Yunan Adalarını gezip görmek isteyen Türk turistlerin önünde büyük bir engel teşkil ettiğinin altını çizen Orfanos, “Eğer bu sorun ortadan kaldırılırsa, inanıyorum ki, her iki ülkenin turizmcileri ile ortaklaşa yapılacak çalışmalarla Ege’nin iki yakası arasındaki firmalar tarafından oluşturulacak paketlerle bölgenin dünya genelinde tanıtımı yapılması ve böylelikle her iki ülkeye de dünya genelinden turist çekilmesi sağlanılabilir” dedi.

Toplantıda konuşan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer`de, Midilli`de düzenlenen 1. Türk-Yunan Kültür ve Sanat Festivali’nin her iki yakanın insani arasında dostluk köprüsünü güçlendirilmesinde katkı sağlaması açısından önemli bir dönemeç olduğunu kaydederek, `Karşılıklı yapılan işbirliklerinde bazen bir taraf, bazen de diğer taraf kazançlı çıkabilir. Ama sonuçta bu işbirlikleri her iki tarafa da kazanç sağlar. Yeşil pasaporta sahip olanlara vize uygulamasının kaldırılmasının ardından Türk kıyılarından Yunan edalarına gelen Türk turist sayısında oldukça önemli artışlar gözleniyor. Umuyoruz ki ayni durum normal pasaport sahipleri içinde uygulanır. Vizesiz geçişler sayesinde de karşılıklı turizm gelişir. Karşılıklı turizmin ardından da yine birlikte yapılacak ortak çalışmalarla Sayın Orfanos`un belirttiği gibi bölgeye Avrupa ve dünyanın diğer ülkelerinden de turist çekebilmenin yolu açılır” diye konuştu.

“KAFALARDAKİ BARİYERLERİ KALDIRDIK”
Geçmişte Yunanistan`a yaptıkları ziyaretlerde, polisin aldığı çok ciddi güvenlik önlemleriyle bu ziyaretleri gerçekleştirirken günümüzde Türk-Yunan dostluğunun gelişmesinde aradaki denizin iki toplumu birbirinden ayıran değil, birbirine bağlayan ve birleştiren olması gerektiğini belirtti. Geçmişte İsmail Cem ile Papandreou`unun başlattıkları çalışmalar sırasında iki ülke arasındaki ticari hacmin 200 milyon dolarken, günümüzde bu rakamın 4 milyar dolara yükseldiğini vurgulayan Demirtaş, `Geçmişe nazaran artık iki ülkenin insanları olarak kafalarımızda ki bariyerleri kaldırmış durumdayız. Artık karşılıklı kültürel ve sanatsal organizasyonların yanı sıra turizm ve ticari alanlarda da işbirliği halindeyiz. Bu durum her iki ülke için çok önemli bir gelişmedir” dedi.

Türk-Yunan ticari ilişkilerinde gerek vize, gerekse laboratuvar eksiklikleri gibi sorunların karşılıklı yapılan toplantılarda her defasında dile getirildiğini belirten Demirtaş, Başbakan Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Papandreou`unun kısa bir süre önce yaptıkları zirve toplantısında, Türkiye ile Yunanistan arasında geçişlerin önündeki en büyük engel olan vize sorununun çözümü noktasında 1 günlük geçişlerde vize olmaması için Avrupa Birliğine gereken başvuruların yapılması kararının çıkmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Demirtaş, `Yunanistan bugün bir ekonomik krizin içinde. Ben göreve geldiğim süre içerisinde 1992 yılından 2001 yılına kadar tam 10 kez ekonomik krize şahit oldum. Krizler gelir geçer. Aslında her kriz yeni bir fırsatın başlangıcıdır. Yunanistan bu krizden alınan önlemlerle kısa surede kurtulacaktır. Önemli olan krizden az yara alarak kurtulmaktır. Ama Türk-Yunan ticari ilişkileri acısından Egenin iki yakasında yasamaya mahkum iki ülke ticari ve ekonomik işbirliğine mecburdur. Egenin iki yakası ancak bu işbirlikleri sayesinde kalkınabilecektir” diye konuştu.

20.06.2011

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler













Son Günlerin Haberleri
04.05.2024 Tarihli Haberler
03.05.2024 Tarihli Haberler
02.05.2024 Tarihli Haberler
01.05.2024 Tarihli Haberler
30.04.2024 Tarihli Haberler
29.04.2024 Tarihli Haberler
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Türk-Yunan İlişkilerine İzto Yorumuz

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi