Şifrem?
186 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Süt Üreticileri İsyan Etti
Ayvalık'a bağlı Altınova beldesinde süt üreticileri, ürettikleri sütü 75 kuruşa mal edip, 60 kuruşa bile satamadığını belirterek, ürettikleri tonlarca sütü yola döktü.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Altınova beldesi süt üreticileriyle, beldeye bağlı köylerde süt üreten köylü ürettikleri sütü 75 kuruşa mal ettikleri halde, 60 kuruşa bile satamadıklarını belirterek adeta isyan etti.

Türkiye’deki 35-36 bin köyün yaklaşık 15-16 binin süt üreticiliği ile geçimini sağlamaya çalıştığına dikkat çeken ve ürettikleri sütün yem masraflarını karşılamadığını belirten Altınovalı süt üreticileri; 2007 yılında litresini 0.45 kuruşa sattıkları süte karşın aynı yıl 50 kilogram yem fiyatının 24 TL, 2008’de 0.60 kuruşa sattıkları bir litre süte karşın, 50 kilogram yemin 31 TL, 2009’da litresini yine 0.60 kuruşa sattıkları süte karşın 50 kilogram yemin 30 TL, 2010 yılında 0.65 kuruşa sattıkları süte karşın 50 kiloluk yemin 32 TL ve bu yılın başından itibaren de yine 0.60 kuruşa sattıkları süte karşın 50 kiloluk yem fiyatının 36 TL olduğuna dikkat çekerek, “Mezbahalardan süt yerine kan akıyor” diye haykırdılar.

“BİZE ÜVEY EVLAT MUAMELESİ YAPILIYOR. BİZİ UNUTTULAR”
Bugün, Çanakkale-İzmir arasındaki ulaşımı sağlayan E-87 Karayolu’nun Altınova beldesi sınırları içinde kalan belde sapağında toplanan Altınovalı süt üreticileri süt üretmek kadar, sütü pazarlamanın da apayrı bir külfet olduğunu dile getirerek, “Ama gelin görün ki ekonomik anlamda yüzlerce sorun yaşayarak, yemcilere gırtlağa kadar borçlanarak ürettiğimiz sütümüzü, pazarlama aşamasında ancak zararına satabiliyoruz. Bölgemizde büyük süt firmaları sütlerimizi satın alıyorlar. Bu firmalara söyleyecek sözümüz yok. Ama biz üreticilerinin devlet politikalarıyla desteklenmemiz gerekiyor” diye konuştular.

Ukrayna’dan geçtiğimiz aya kadar ülkemize tonlarca süt tozunun geldiğini kaydeden Altınovalı süt üreticileri, “Her şeyi bir yana bırakın ülkemize Ukrayna’dan süt tozu getirileceğine, ülkemizdeki süt üreticileri süt tozu imal etmeye teşvik edilseydi. Bizim ürünlerimizde kısmen de olsa değerini bulabilirdi. Ama bunu bile bize reva görmediler. Son 5-6 yıldır bize üvey evlat muamelesi yapılıyor. Bizi adeta unuttular” şeklinde sorunlarını dile getirdiler.

Büyük süt firmalarının kendilerinden satın aldığı sütü, paketleyerek satmaya çalıştığını belirten süt üreticileri, “Bu firmalar da bizim ürettiğimiz sütü paketleyerek satamazsa, hammadde olarak bizden bu sütü satın almayacaklardır. Bu yüzden de süt sektörünün tüm halkalarının devlet politikalarıyla desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz” dediler.

Kabataslak bir hesapla 0.75 kuruşa mal ettikleri bir litre sütü, 0.60 kuruşa satmak zorunda kaldıklarını kaydeden Altınovalı süt üreticileri, “1 litre sütte 15 kuruş zarar belki önemli değil gibi görünebilir. Ama en küçük üreticiler olarak günde yaklaşık 200 litre süt üreten ve ekmeğini bu işten çıkarmaya çalışan üreticileriz. Her gün ortalama 30 TL ayda yaklaşık 1000 TL zarar ediyoruz. Bu bizlere Hak mıdır revamıdır?” diye sordular.

Ülke genelindeki süt üreticilerinin her geçen gün daha da ağırlaşan ekonomik şartlar karşısında süt sektöründen çıkmaya başladığını ve bu yüzden de ellerindeki süt üreten anaç inek ve düveleri mezbahada kestirip etini sattıklarını kaydeden Altınovalı süt üreticileri, “Hal böyle olunca süt sektöründe olduğu gibi et sektöründe de daralma yalanıyor. Anaç inekler bile mezbahada kesilince doğum yapacak hayvan sayısı ülke genelinde hızla azalıyor. Bu azalma nedeniyle de et fiyatları astronomik rakamlara ulaşıyor. Bundan da hem üretici hem de tüketici olumsuz etkileniyor” diye konuştular.

Tek istediklerinin ürettikleri sütten evlerini geçindirecek kadar para kazanabilmek olduğunu belirten Altınovalı süt üreticileri, “Ama bırakın para kazanmayı, ülke genelinde ki üreticiler kaderlerine terk edilmiş gibi, her geçen gün batmaya ve bitmeye yüz tutmuş durumdalar” diye konuştular.

Devletin süt üretiminde litre bazında 8 kuruş olan destekleme priminin son 3 yıldır 4 kuruş olarak belirlediğini kaydeden süt üreticileri, Anaç sığır desteği altında verilen desteklemeyi almak için istenen şartlar günümüz üreticileri için oldukça ağırdır. 2010 yılı için hak edilen anaç sığır desteğini bugün ülke genelinde sayıları milyonlarla ifade edilen çok büyük bir üretici kitlesi alamamaktadır” dedi.

BELEDİYE BAŞKANI SÜRER’DE EYLEME DESTEK VERDİ
Altınova’da süt üreticilerinin yapmış oldukları eylemi destekleyenlerin arasında bulunan Altınova Belediye Başkanı Asım Sürer ise; “Beldemizdeki süt üreticilerimiz, ürettikleri sütü yok pahasına satmayı bir yana bırakın çoğu zaman hiç satamıyorlar. Ürettikleri sütü her defasında zararına satmaktan bıkmış ve yılmış olan üreticiler, bugün artık ürettiklerini yollara dökebilecek kadar bezgin bir haldedir” diye konuştu.

Dünyanın pek çok ülkesinde hayvancılık sektörüne teşvikler yapılırken, ülkemizde bu teşviklere boşuna para dağıtmakmış gibi bakıldığını savunan Sürer, “Ama tüm bunlara karşın milyonlarca dolar para harcayarak yabancı ülkelerden ülkemize hayvan ithal ediyorlar. Bu tip yanlış politikalar sonrasında da ülke genelinde olduğu gibi beldemizde de hayvancılık dışında yapabilecekleri iş olmayan köylü ve çiftçi batırılıp, yok edilme noktasına getiriliyor” dedi.

12.05.2011

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler











Son Günlerin Haberleri
29.04.2024 Tarihli Haberler
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Süt Üreticileri İsyan Etti

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi