Yurdakul, "Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi mutlaka koruma altına almak zorundayız. Bunun için sadece Türkiye değil, birçok ülke çeşitli yöntemler deniyor, kanunlarını buna göre koyuyor." dedi.
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK)'nun yeni yönetmeliğinin yürürlüğe girmesiyle başlayan tartışmaların devam ettiğini vurgulayan Yurdakul, eskiden konser, davet, festival gibi faaliyetlerde sadece 18 yaşından büyüklere içki sunumu, tadımı, ikramı ve satışı yapılabilirken sınırın 24'e çıkarıldığını söyledi. Bunun da tartışmaların fitilini ateşlediğini belirten Hüseyin Yurdakul, "TAPDK, tepki çeken 24 yaş uygulamasının temelini, Avrupa ülkelerindeki benzer uygulamalar olarak göstermektedir.
Gerçekten de Avrupa ve ABD'de, Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nün önerisiyle yapılan düzenlemeler var. 'Genç' tanımını 15-24 yaş arası kişi olarak yapan WHO, gelişmekte olan ülkelerde artan alkol tüketimine dikkat çekerek kanun koyucuları göreve çağırıyor. Biz de sponsorluk ve reklam kısıtlaması, vergi artışı, içki yaşı kontroluyla tehlikenin önüne geçilebileceğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu.
'ABD'DE ALKOL SATIN ALMA YAŞ SINIRI 21'
Avrupa'da kişi başına alkol tüketiminin Türkiye'nin beş altı katı olduğuna dikkat çeken Türk Tarım Orman-Sen Şube Başkanı Yurdakul, TAPDK yönetmeliğiyle getirilen yasakların benzerlerinin orada da olduğunu vurguladı. Fransa'da içki şirketlerinin spor ve kültür faaliyetlerine sponsorluğunun yasak olduğunu bilgisini veren Yurdakul, Finlandiya, İsveç ve Norveç'te de alkol tüketimi, satışı ve reklamının belirli kısıtlamalara tâbi olduğunu kaydetti.
ABD'de ise alkol satın alma yaşının 21 olduğunu vurgulayan Yurdakul, "Eyaletlerin büyük kısmında, gençleri korumaya yönelik sıkı tedbirler uygulanıyor. Hristiyanların kutsal günü olan pazarları, birçok eyalette alkollü içkilerin üzeri örtülüyor. Hindistan'da, yaş sınırı 25'e kadar çıkabiliyor. Rusya da geçen yıllarda alkol ve sigaradaki vergi oranlarını yüzde 30-50 civarında arttırmıştı." dedi.
Türkiye'nin, içinde bulunduğu coğrafyada alkol tüketimi en özgür ülkelerden biri olduğunu söyleyen Türk Tarım Orman-Sen Balıkesir Çanakkale Şube Başkanı, şöyle devam etti: "Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt'te üretim, ithalat ve tüketim yasak; hapse kadar giden cezalar var. İran'da da yasaklar oldukça fazla. Bu kadar yasaklamayı asla doğru bulmuyoruz ancak Balıkesir başta olmak üzere alkol kullanma yaşının 15'e kadar düştüğünü gözönüne alırsak, geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi de mutlaka koruma altına almak zorundayız."
18.02.2011