Şifrem?
131 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Zeytin 6 Saatte İşlenerek Sofralara Geliyor
Edremit'li Bilim Adamı Faruk Durukan, 6 aylık bir süreçten geçirilerek yenilebilecek kıvama getirilen zeytinin işleme sürecini 6 saate düşürdü.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Türkiye’deki ilk ve tek bitki özü üretim tesislerinin mimarı ve bilimsel çalışmalarıyla dünya bilimini defalarca şaşırtmayı başaran Türk bilim adamı Faruk Durukan, ancak 6 aylık bir süreçten geçirilerek yenilebilecek kıvama getirilen zeytinin işleme sürecini 6 saate düşürerek Türkiye’nin zeytincilik sektöründe önünü açacak bir çalışmaya imza atmayı başardı.

Dünyanın en büyük bitki özü reaktörünü Balıkesir’in Edremit ilçesindeki tesislerinde kuran ve dünyanın en büyük ve gelişmiş bitki özü üretim tesislerinde çalışmalarını sürdüren Faruk Durukan, zeytin üzerindeki çalışmalarına bir yenisini daha ekledi.

Her yıl milyonlarca ton çöpe atılan zeytin yaprağından zeytin yaprağı çayı üreten, dünyadaki zeytin fabrikalarının 600 yıldır başına bela olan zeytin kara suyunu çevreye, insanlara ve hayvanlara faydalı hale getirmeyi başaran, zeytin çekirdeğinden hayvan yemi ve dünyadaki değerle elementler arasında olan aktif karbon üreten ve daha zeytin üzerinde bir çok bilimsel çalışması olan Faruk Durukan bir süredir üzerinde çalıştığı yeni projesini kamuoyuna açıkladı.

Kale Natürel isimli şirketindeki makine mühendisleri ile birlikte, zeytin işlenmesini yüzde bin oranında hızlandıran bir makine icat eden Faruk Durukan, ancak 6 aylık bir işleme aşamasından geçtikten sonra sofralara gelebilen zeytini 6 saatlik bir işlemden sonra besin değeri daha yüksek bir şekilde sofralara getirmeyi başardı. Dünyada ilk kez uygulanan bu yeni metodu yaklaşık 1 aydır uyguladığını söyleyen Faruk Durukan, Türkiye’nin en büyük 4 zeytin fabrikası için üretim yaptıklarını açıkladı.

Yeni buluşunu Türkiye’den dışarı çıkartmayacağını söyleyen Durukan, “Yeni geliştirdiğimiz bu metot ile zeytin 6 saat içerisinde hiçbir kimyasal ile buluşmadan, tamamen fiziksel bir yöntem ile işlenmektedir. Bu buluşun belli avantajlarını da göz ardı edemeyiz. Mevcut zeytin işleme tekniğinde 6 ay gibi uzun sürede vardır. Bu da, zeytinin sermaye olarak depolarda beklemesinden dolayı firmaları sıkıntıya soktuğu için maliyeti artırmaktaydı. Artık bu bekleme ve maliyet artışı ortadan kalkıyor ve daha kısa sürede zeytin satışa sunuluyor. Hem üretici, hem de fabrikalar sıkıntı yaşamıyor.

Bu buluşun bir büyük faydası da, zeytinin içindeki tuz konusudur. Eskiden uygulanan metot ile mecburen zeytin tuzlanmaktaydı ve tuzsuz zeytin sıkıntısı olmaktaydı. Bu yeni metot sayesinde tuzsuz zeytin de elde edilebiliyor ve tuzun zararlarından kaçılabiliyor. Bu yeni metot ile birlikte işlediğimiz zeytinlerde hiçbir faydalı madde yok olmuyor. Tüm faydalı maddeler zeytin meyvesinin içinde kalıyor. Bu metot ile, Türkiye dünya zeytin pazarında çok önemli bir yere gelecektir.

Bu yılın zeytini bu yıl işlenip pazara sokulabilecektir. Bu cihazı kesinlikle yurt dışına satmayı düşünmüyoruz. Türkiye’nin bu sayede, zeytincilik sektöründe dünya devi konuma gelmesinin önü açıktır. Ülkemizin en büyük 4 zeytin fabrikası ile yaptığımız görüşmeler sonuç verdi ve şu anda fabrikalara 6 saatte işlenen zeytini satmaktayız. Bu buluşun ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

28.01.2011

Yorumlar   Yorum Ekle

arif durmaz / istambul
helal olsun
helal olsun bu guzel insana bu güzel çalışmasından dolayı allah bahtını zihnini açık eylesin sizin gibi insanlar türkiyemize lazım
11.01.2012 04:31:13
Uğur Erdoğan / İvrindi
MAAŞALLAH
Allah Mübaret eylesin. Allah Gayretlerinizin Mükafatını gani gani versin İnşallah. Vatana, Millete Hayırlı Olsun. Tebrikler. Hak şerleri hayr eyler, Zannetme ki gayreyler, Görelim Mevlâ neyler, Neylerse Güzel eyler. İ.Hakkı Erzurumi(ks.)
29.01.2011 22:24:51
Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler















Son Günlerin Haberleri
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler
16.04.2024 Tarihli Haberler
15.04.2024 Tarihli Haberler
14.04.2024 Tarihli Haberler
13.04.2024 Tarihli Haberler
12.04.2024 Tarihli Haberler
11.04.2024 Tarihli Haberler
10.04.2024 Tarihli Haberler
09.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Zeytin 6 Saatte İşlenerek Sofralara Geliyor

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi