Şifrem?
68 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Ayvalıklı İşçiler Torbayı Patlattı
Ayvalık'ta, kamuoyunda ‘Torba Yasası’ olarak bilinen, 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"na Ayvalık Belediyesi işçileri sert tepki gösterdi.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Ayvalık Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yapan işçiler, daha sonra PTT şubesine geçerek hükümeti faks yağmuruna tuttuktan sonra, AK Parti Ayvalık İlçe Başkanlığı binasına siyah çelenk koymak istedi. Ancak karşısında polisi bulan eylemci işçiler, diretince siyah çelengi AK Parti binasının alt katında bulunan bir beyaz eşya mağazasının önüne koymaya razı oldu.

Türk-İş'e bağlı Belediye-İş Sendikası Ayvalık Baş Temsilciliği yönetimi ve üyelerinin yanı sıra, Ayvalık Belediyesi çalışanları, ilçede teşkilatları bulunan CHP, EMEP, TKP, İşçi Partisi; DSP, ÖDP gibi siyasi parti ve ilçede faaliyet gösteren çeşitli sivil toplum kuruluşları ve belediye işçilerine destek veren vatandaşların katıldığı basın açıklamasına katılım büyük oldu.

Saat 12.30’da Ayvalık Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen yaklaşık 2 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen miting gibi bir ortamda basın açıklaması yapan belediye işçileri içeriğinde 109. madden de yer aldığı torba yasasına sert tepki verdi. Türk-İş'e bağlı Belediye-İş Sendikası Ayvalık Baş Temsilcisi İsmail Aydoğan’ın okuduğu basın açıklamasında, torba yasa tasarısının işverenlere vergi affı, emekçiye ise kölelik getirdiği vurgulandı.

Açıklamada, milyonlarca işçi ve memuru ilgilendiren ‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın sendikalar ve emek örgütlerinin görüşü alınmadan yangından mal kaçırırcasına 29 Kasım 2010 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulduğu belirtildi.

Açıklamayı okuyan Belediye-İş Ayvalık Baş Temsilcisi İsmail Aydoğan, “Birçok Kanunu değiştirdiği için torba kanun tasarısı olarak kabul edilen tasarı, iş kanunundan, sosyal güvenliğine kadar pek çok alanda önemli değişiklikleri gündeme getiriyor. Ana hatları ile incelendiğinde torba yasa tasarısının iki temel boyutu var. Tasarının birinci boyutu, sermaye kesimlerine borç ertelemesi, cezaların affı ve büyük teşvikler getiriyor.

Sermayeye verilen bu desteğin maliyeti de, vergisini düzenli ödeyen işçi, memurların yani emekçi halkımıza çıkıyor. Torba Yasa Tasarısının ikinci boyutunda ise TİSK, TOBB, TÜSİAD'ın hükümetten talebi olan ‘kuralsız ve güvencesiz’ çalışmanın yaygınlaştırılması var. Milyonlarca işçiyi köleleştiren taşeron düzeni torba kanun tasarısı ile daha da yaygınlaştırılmak isteniyor” ifadeleri yer aldı.

Tasarının bütün işçiler için azami iki ay olan deneme süresi 25 yaşın altındaki işçiler için azami dört aya çıkarmayı hedeflendiği kaydedilen açıklamada, “Esnek çalışma biçimlerinden biri olan çağrı üzerine çalışmaya ilave olarak evden ve uzaktan uzaktan çalışma uygulamaları da ilave edilerek, esnekliğin yani kuralsızlığın bir kural haline getirilmesi amaçlanıyor.
Asgari ücret 16–18 yaş arası için 599 TL’den, 518 TL’ye düşüyor. Hükümet, işsizlik fonuna para ödeyen işçiye işverene sorma gereği duymadan işsizlik Sigortası Fonu'nun bir önceki yıl gelirlerinin yüzde otuzuna ‘istihdamı artırmak’ gerekçesiyle el koymakta, bu miktarı yüzde elliye kadar çıkarma yetkisini de almaktadır’ denildi.

Ayvalık Belediyesi çalışanı işçilerin adına yapılan açıklamada, “Çıraklık adı altında stajyer olarak çalışan yüz binlerce işçinin ücretlerinde 229 TL’den, 178 TL’ye düşürülecektir. Tasarının 59. Maddesinde yaşı 18–29 arası işçilerin SSK Primi işsizlik fonundan karşılanması hükmü işverenlerin 30 yaş üstü işçileri işten çıkarma ve çalıştırmama gibi yola başvurmalarına yol açacaktır.

Özelleştirmelerde ve çevreyle ilgili alınan yürütmeyi durdurma olarak alınan kararların uygulanmamasını da hükme bağlamaktadır. Tasarıda yapılan yeni düzenleme ile özel sektördeki üst düzey yöneticilerin kanun kesiminde üst düzey bürokrat olarak atanabilmesinin önü açılıp, kamunun siyasallaşmasının tamamen önü açılmasını sağlayacaktır. Kamu yararı ileri sürülerek ihtiyaç olduğunda rıza aranmadan memurlar görevlendirilecektir” denilerek, tasarının yasalaşmasının ardından bütün memurlara 4C yolunun açılacağının altı çizildi.

“ONBİNLERCE BELEDİYE VE İL ÖZEL İDARESİ EMEKÇİSİNİN HAYATI VE GELECEĞİ BU TORBAYA SIĞMAZ”
Tasarının ikinci bölümünde yer alan “Mahalli İdarelerin ihtiyaç fazlası işçilerine ilişkin hükümler başlıklı 109. maddesinde ‘İl Özel İdareleri ile Belediyelerin (bağlı kuruluşları hariç) sürekli işçi kadrolarında çalışan ‘ihtiyaç fazlası işçiler, Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatındaki sürekli işçi kadrolarına atanır” şeklinde bir düzenleme yer aldığını anlatan İsmail Aydoğan, “Torba Kanun Tasarısının bu maddesi her yönüyle kazanılmış hakları yok eden emek karşısı bir düzenlemedir.

Çünkü, tasarı belediyelerdeki bir kısım çalışanların artık ihtiyaç olmadığı gerekçesiyle başka kurumların taşra teşkilatına geçirilmesini öngörmektedir. Ancak bunu yaparken rıza unsurunu aramamaktadır. Yani tasarı bu haliyle yasalaşırsa kazanılmış haklarını yok edecektir. Tasarı ile başka kurumlara aktarılması öngörülen personelden ‘ihtiyaç fazlası’ olanların hangi ölçü, kriter ve duruma göre tespit edileceği konusunda bir düzenleme yapılmamış olması, bunu belirleyecek olanların keyfi ve taraflı davranmasına yol açabilecektir” dedi.

İşçilerin gerçekleşmiş bulunan ve bugüne kadar ödenmemiş olan alacaklarının devir olunmayacağı hükme bağlandığını ve hak edilen kıdem tazminatı yönünden de durum farklı olmadığını kaydeden Aydoğan, “Çalışana tercih hakkı vermeyen bu düzenleme eğer yasallaşırsa, ailesini çocuklarını yaşamını, geleceğini çalıştığı il, ilçe ve beldeye göre düzenleyen işçilerin aileleri bölünecek, çocukların okulları değişecek, hatta aile birliği bile bozulacaktır. Bu tasarı, adil bir hukuk devletinde olması gereken “devlete güven” duygusunu ihlal etmektedir. Bu ise, Anayasa’nın 2. (Sosyal Hukuk Devleti İlkesi) ve 5. (Devletin Temel Amaç ve Görevleri) maddelerine açıkça aykırıdır” diye konuştu.
Açıklamanın sonunda, hükümetin hukuk dışı bu tasarıyı derhal geri çekmesi, çalışma yaşamına dair alınan tüm kararlar, tüm sosyal tarafların görüşleri alınarak yeniden düzenlemesi istenildi.

PTT ŞUBESİNDEN HÜKÜMET FAKS YAĞMURUNA TUTULDU
Ayvalık Cumhuriyet Meydanı’nda yaptıkları basın açıklamasının ardından belediye işçileri ellerinde bulunan naylon torbaları şişirerek aynı anda patlatarak, ‘Biz işçiler bu yasayı işte böyle patlatıyoruz’ imasında bulunarak hükümete göndermede bulundukları gözlendi.

Kortej halinde Ayvalık PTT şubesine giden Ayvalık Belediyesi işçileri, kendilerine destek veren siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile birlikte, ‘Hükümet yasanı al, başına çal’, ‘Emekçinin hakkına dokunma’, ‘Susma, sustukça sıra sana gelecek’ gibi sloganlar atarak PTT şubesine yürüdü. İşçi korteji PTT Şubesinin önüne beklerken, sendika temsilcileri onların adına hükümeti faks yağmuruna tuttu.

Türk-İş'e bağlı Belediye-İş Sendikası Ayvalık Baş Temsilciliği yönetimi öncülüğünde PTT’nin önünden AK Parti Ayvalık İlçe Başkanlığı’nın önüne doğru ellerinde siyah bir çelenkle olduğu halde yürümeye başladı. Programda olmayan bu eylemi engellemek isteyen güvenlik güçleri, AK Parti Ayvalık İlçe Başkanlığı’nın önüne metreler kala, korteji durdurdu.
Polis yetkilileri ile sendika temsilcilerinin bir süre pazarlıklar yapmasının ardından, eylemci işçiler, AK Parti Ayvalık İlçe Başkanlığı’nın alt katında bulunan bir beyaz eşya mağazasının önüne siyah çelengi bırakmaya razı oldu.

Çelenk bıraktıktan sonra geldikleri güzergâhtan Ayvalık merkezine doğru sloganlarla yürüyen işçi kortejinin daha sonra sessizce dağıldı.

31.12.2010

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler









Son Günlerin Haberleri
30.04.2024 Tarihli Haberler
29.04.2024 Tarihli Haberler
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Ayvalıklı İşçiler Torbayı Patlattı

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi