Şifrem?
84 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Ayvalıklı Kadınlar Eşitlik İstiyor
Ayvalık'ta, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 78. yıldönümü nedeniyle bir araya gelen kadınlar, yüzde 50 temsil hakkı isteyerek, pankart açtı.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

5 Aralık’ın Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 78. yıldönümü, kısa adı KASAİD olarak tanınan Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği Ayvalık Şubesi tarafından organize edilen bir kahvaltıyla kutlandı. İlçenin simgelerinden, Kanelo olarak da bilinen Deniziçi Kafeterya’da önceki sabah bir araya gelen kadınlar, kendilerine verilen seçme ve seçilme hakkını kutlarken, parlamento ve ülke genelindeki siyasi arenalarda halen daha yeterince temsil edilemeyişlerinin hezeyanını dile getirdiler.

KASAİD Ayvalık Şubesi öncülüğünde, AK Parti ile CHP Kadın Kolları, Ayvalık Belediyesi’nin eski ve yeni kadın belediye meclis üyeleri, ilçedeki kadın mahalle muhtarlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşları mensubu kadınlardan oluşan yaklaşık 70 kişilik topluluk bir araya geldiği kahvaltıda bir de basın açıklaması yaptı. KASAİD Ayvalık Şube Başkanı Filiz Karayelli tarafından okunan açıklamada, Kurtuluş Savaşında dünyada ki hiçbir ülke kadınıyla kıyaslanamayacak bir gayret ve başarı gösteren Türk kadınının toplum içindeki yerini belirleyen, hak ve hukukunu güvence altına alan köklü reformların 1924 yılından bu yana TBMM tarafından gerçekleştirilmeye başlandığı belirtildi.

Cumhuriyetin en önemli amaçlarından birinin de, kadınların erkeklerin yanında toplum yaşamında yer almalarını sağlamak olduğu belirtilen açıklamada, “Bu sebeple 3 Nisan 1930’da belediye seçimlerinde Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı tanıyan yeni belediye kanunu kabul edildi. İkinci aşamada 26 Ekim 1933’te kadınlara muhtar seçilme hakkı verildi. Üçüncü aşamada, 5 Aralık 1934’te kadına milletvekili seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. Bu hakların elde edilmesinde büyük önder Atatürk ve manevi kızı, ayrıca derneğimizin kurucusu Afet İnan’ın azimli ve kararlı araştırmalarıyla, çalışmaları ile yönlendirmelerinin rolü büyüktür. Ancak o yıllardan bu yana bir arpa boyu yol alınmamıştır” denildi.

YÜZDE 50 TEMSİL HAKKI UYGULANSIN
Karayelli’nin seslendirdiği açıklamada, değişimin devletin çok yönlü bir kadın politikası ve projesi olmasının önemine vurgu yapılarak, “Bunun yanı sıra, Siyasi Partiler Kanunun parti içi demokrasinin gelişimini destekleyecek bir yapıya kavuşturulması; Siyasi partilerde, belediye meclis üyeliklerinde, il genel meclis üyeliklerinde ve milletvekili seçimlerinde kadınların yüzde 50 temsil hedefiyle kotanın fermuar sistemiyle uygulanmalıdır” ifadeleri yer aldı.

Siyasi partiler yasasında yapılacak değişikliklerin etkin bir şekilde uygulanması için uymayan partiler için hazine yardımı kesintisine gidilmesi gibi yaptırımların uygulanmasını isteyen Ayvalıklı kadınlar adına önerilerini sürdüren KASAİD Şube Başkanı Karayelli, siyasi parti bünyesinde faaliyet gösteren kadın kollarının parti içindeki etkisinin arttırılmasının yanı sıra yerel idareler, siyasi partilerin yerel örgütleri, kamu kurum ve kuruluşlarının yerel birimleri ile kadın örgütlerindeki işbirliği olanakların geliştirilmesiyle, yerel yönetimlerin ‘yerel eşitlik eylem planları’ yapmaları için teşvik edilmesi, ‘yerel toplumsal cinsiyet eşitliği birimlerinin’ oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.

Söz konusu düzenlemelerin hayata geçirilmesinde kadınların siyasi hayata ve karar mekanizmalarında etkin katılımı için açıklık ve şeffaflık içinde uygulamalar bekledikleri kaydedilen açıklamada, “Çağdaş yaşam biçimi eşitliktir ve gerçek eşitlik fırsat eşitliğinin yanı sıra sonuçları da eşitliğe dayanır. Erkeklerin, siyasette karar mekanizmalarında kadınların yer almasının ne kadar önemli olduğunu, gerçek demokrasi ve yükselmenin ancak bununla sağlanacağını kabullenip, her en pahasına olursa olsun kadınların önünü açmalarıyla ve onların siyasete girmeye teşvik etmeleriyle mümkündür. Kadınların önünü açmalarıyla ve onları siyasete girmeye teşvik etmeleriyle bu mümkündür. Kadınlarımız da büyük bir azim ve kararlıkla her türlü engeli aşarak temsil ve karar mekanizmalarında yer almayı hedeflemeli, bu yönde çalışarak birbirlerini desteklemelidirler” denildi.

“KADIN DOSTU YEREL YÖNETİMLER VE HÜKÜMETLER İSTİYORUZ”
Açıklamanın son bölümünde, “Bizler Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği Ayvalık Şubesi ile bu düşünceler çerçevesinde bir araya gelen kadınlar olarak yüzde 50 temsil hakkımızı kullanmak istiyoruz. Bu talebimizin de sonuna kadar takipçisi olacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Hükümetlerin alacağı tedbirler ve çıkardığı kanunlar yanında belediyelerimize de bu konuda çok büyük görevler düşmektedir. Kadın dostu yerel yönetimler ve hükümetler istiyoruz.

Ayvalık Belediyesine de yerel toplumsal cinsiyet eşitliği birimi oluşturularak, kadın erkek eşitliği eylem planı yapılması, oluşturulan projelere destek verilmesi yönünde isteklerimizi Ayvalık Belediye Başkanlığına götüreceğiz. Ayrıca 2 yıl önce belediye başkanına sunduğumuz ilçemizde oluşturulacak ‘Kadın Danışma Merkezi’ projemizi yineleyerek talebimizi tekrarlayacağız. Kâğıt üzerinde var olan haklarımızın fiiliyata geçtiği günlere ulaşmak dileği ile saygılarımızı sunarız” denildi.

Basın açıklamasının ardından, KASAİD Ayvalık Şubesi öncülüğünde gerçekleşen Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 78. yıldönümünün kahvaltılı kutlama sona erdi.

06.12.2010

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler









Son Günlerin Haberleri
30.04.2024 Tarihli Haberler
29.04.2024 Tarihli Haberler
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Ayvalıklı Kadınlar Eşitlik İstiyor

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi