Şifrem?
193 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Bu Otelin Tüm Personeli Engelli
Ayvalık Küçükköy'de dünyaca ünlü plajlarıyla tanınan turizm cenneti Sarımsaklı mevkiinde yaşayan engelliler turizme el atmaya hazırlanıyor.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Yakın gelecekte tüm personelinin engellilerden oluşacağı turistik bir oteli ülke turizminin hizmetine sokmayı hedefleyen engelliler, otelcilik konusunda süren eğitimler sonrasında öğrendiklerini belde esnafı ve sakinlerine verdikleri bir kusursuz bir öğle yemeği ile gözler önüne serdi. Hazırladıkları projeyle iki yıl içinde turistik bir otel kiralayarak Ayvalık’ın turizminde söz sahibi olmaya hazırlanan engelliler, şimdiye kadar benzeri olmayan, aşçısından, garsonuna, kat görevlisinden, ön bürosuna kadar otelciliğe ait tüm departmanlar için eğitimsel çalışmalarda bulunuyorlar.

Küçükköy beldesinin, Sarımsaklı mevkiinde bir süre önce kurulan ve kısa adı ASTED olan, Adil Sosyal Tüm Engelliler Derneği’nin öncülüğünde sportif ve su terapisi aktiviteleriyle kamuoyunun yakından tanıdığı engellilerin bu kez istihdam alanında engelliler için en uzak sektörlerden biri olarak nitelenen turizme eğilmelerinin belde sakinlerince takdirle karşılandığı kaydediliyor.

İçlerinde Görme, İşitme, Ortopedik ve Zihinsel engellilerin bulunduğu yaklaşık 30 engelli tarafından yapılan yoğun çalışmalarda tamamı engelli personelden oluşacak olan otel işletmesi için geri sayımın başladığı belirtilirken, söz konusu projenin dünyada bir ilk olacağı vurgulanıyor.

Görme engelli dernek başkanı Namık Tuncel’in girişimleri, engellilere karşı duyarlılığı ile bilinen Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin’in desteği ve belde esnafının yüreklendirmesiyle otelciliğe yelken açan engellilerin büyük aşamalar kat ettiğini gözler önüne sermek amacıyla önceki gün dernek yönetimi öncülüğünde belde esnafı ve sakinlerine bir öğle yemeği ikramında bulunuldu.

ENGELLİLER, GÖRENLERE PARMAK ISIRTIYOR
Beldedeki bir otel işletmecisinin ücretsiz olarak tüm olanaklarını engellilerin kullanımına sunduğu faaliyette, kursiyer engelliler, öncelikle mutfak ve servis uygulaması çalışmasına tabii tutuldu. Tekerlekli sandalyeleri, koltuk değnekleri, beyaz bastonları ile alışılagelmişin dışında görünümleriyle otel işletmeciliğine soyunan engellilerin azimleri görenlere adeta parmak ısırttığı belirtildi.

Engellilerin sadece incik ve boncuklardan yapılan süs eşyaları gibi basit üreticilikler yerine, engelli istihdamında çığır açabilecek sektörlere girmesi gerektiğini vurgulayan ASTED Başkanı Namık Tuncel, Ayvalık ve Sarımsaklı’nın turizm bölgesi olması nedeniyle bu alanda dünyada ilk kez gerçekleşecek projeyi hayata geçirmeye çalıştıklarını anlattı.
Ayvalık’ta engellilerin başarılarıyla ülke gündemine oturacağını iddia eden görme engelli dernek başkanı Tuncel, “Hazırladığımız projemiz için beklediğimizin üzerinde destek gördük. İşkur destekli ve bazı işadamlarıyla, bizlere her konuda destek veren Küçükköy Belediyesi’nin de katkılarıyla çok yakında tüm departmanlarında engellilerin çalıştığı otelimizi, ülke turizminin hizmetine sokacağız” dedi.

BOYLARINDAN BÜYÜK İŞLER YAPIYORLAR
Tuncel, Yaklaşık 8 yıl önce Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) tarafından Ankara-Kızılay’da oluşturulan ve servis ekibinin Down Sendromlu engellilerden oluşan ‘Cafe Down’ projesinin daha gelişmiş hali olan otel işletmeciliğinin uygulamasını hayata geçirdiklerinde, dünyaya, fırsat verildiğinde engellilerin boyundan büyük işleri bile yapabileceğinin mesajlarını vereceklerini vurguladı.

Dernek olarak kendilerine destek veren belde esnafı ve işletme sahiplerine jest amaçlı olarak, yemeklerin, böreklerin mutfakta yapımından, servis edilmesine varıncaya kadar tüm aşamalarında tamamen engelli personelin hazırladığı öğle yemeğinde, dünyada ve Türkiye’de ilk kez Ayvalık’ta hayata geçirilecek proje için engellilerin hazır olduğu adeta gözler önüne serildi.

Dernek üyesi olan Zihinsel, Ortopedik, İşitme ve Görme engellilerin iş istihdamlarında söz konusu proje hayata geçirildiğinde, hem engellinin ciddi bir geliri olacağını, hem de proje kapsamındaki engellilerin özgüvenlerini bir kez daha kazanabileceği belirtildi.

ENGELİLERİN BAŞARISI KARŞISINDA ŞAŞKINLAR
Turizm sektörüne atılmak üzere olan engellilere, uygulamalı eğitimler için tahsis edilen Megaş Otel’in baş aşçısı Fatih Zeyrek, ASTED üyesi görme, işitme, zihinsel ve ortopedik engellilerin, kendileri için her konuda zor olan otel işletmeciliği konusunda oldukça kararlı ve inançlı olduklarını kaydetti.

Zeyrek, “Otelin mutfağında yemek yapmaktan, servise varıncaya kadar tüm departmanlarda çalışma azmiyle dolu engellilerin yüreklerindeki inanılmaz başarı arzusu ve inancı karşısında etkilenmemek mümkün değil. Doğrusunu söylemek gerekirse, ben onlardan böylesi zor bir işte böylesi bir başarı beklemiyordum. Şaşırmadım dersem yalan olur. Bu arkadaşlarımda böylesi bir hırs olduktan sonra sadece turizm sektöründe değil, hayata dair önlerine çıkabilecek her engeli kolaylıkla aşabileceklerine inanıyorum. Yeter ki onlara güvenip, fırsat verilsin” diye konuştu.

“ENGELLİLERİN HER ZAMAN YANINDAYIZ”
Ayvalık’a bağlı Küçükköy beldesinin, Sarımsaklı mevkiinde bir süre önce çalışmalarını başlayan Adil Sosyal Tüm Engelliler Derneği’nin üyesi engellilerin hazırladıkları uygulamalı otelcilik ve yemek servisi uygulamasına belediye meclisi üyeleriyle birlikte katılan Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin, “Hayatın her alanında ve toplumun bir parçası olan engellilerin her aşamada yanlarındayız” dedi.

Ergin, Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Sarımsaklı’da tüm personelinin engellilerden istihdam edileceği otel konusunda da belediye olarak tam destek vereceklerini kaydetti.

Engelli bir çocuğa sahip olmanın zorluklarını anlatan bazı engelli anneleri, “Ben ölürsem, engelli çocuğuma kim bakacak? Yavruma kim sahip çıkacak? Kaygılarıyla yaşıyoruz. Devletimizin sağladığı katkılar ne yazık ki yeterli değil. Bu yüzden de sosyal hayatta engelli çocuklarımızın en büyük sorunu olan istihdam alanında dev bir adım olacak bu projenin başarılı olması en büyük dileğimiz” diye konuştu.
Öte yandan, dernek üyelerinin otelcilik uygulamasını yerinde izlemek için engelliler tarafından hazırlanan öğle yemeğine katılan belde esnafı ve işletmeciler, engellilerin yaptıkları birbirinden lezzetli yemek ve börekleri afiyetle yedikleri gözlenirken, ortaya çıkan sonucun inanılmaz başarılı olduğunu kaydetmeleri dikkat çekti.

29.11.2010

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler







Son Günlerin Haberleri
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Bu Otelin Tüm Personeli Engelli

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi