Edremit Belediyesi İtfaiye Müdürü Şaban Özbaş, temizlenmemiş bacalar ve doğru kurulmamış sobalardan dolayı özellikle rüzgârlı havalarda, halk arasında "baca tepmesi" denen olayın yaşanabileceğini söyledi.
Bacanın çekmemesi ya da rüzgârın oluşturduğu basınç sebebiyle borudaki karbonmonoksit gazının odaya yayılabileceğini belirten Özbaş, "Karbonmonoksit, renksiz ve kokusuz bir gaz olduğu için kolay kolay fark edilemez.
Nefes yoluyla derhal kana karışarak kalp ve beyne oksijen ulaşmasını engeller. Bu tür zehirlenmeler, sıklıkla ölümle sonuçlanır. Sobadan çıkan yangın ve karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı en etkili önlem, bacaların yılda bir kere temizlenmesidir." dedi. Dış kısımdaki baca yüksekliğinin aşırı rüzgârlara karşı tedbir için en az çatı seviyesinde olması gerektiğini ifade eden İtfaiye Müdürü Özbaş, bacayı yakarak temizlemenin de çok sakıncalı olduğunu kaydetti.
Şaban Özbaş, vatandaşlara şu uyarılarda bulundu: "Yakarak baca temizliği olmaz, ayrıca yangın riski oluşturur. Temizlenmeyen bacalarda biriken kurumun yangınlara sebep olduğu unutulmamalı. Tıkalı ve iyi çekmeyen bacaları kullanarak, can güvenliği tehlikeye atılmamalı. Bacalarda oluşan çatlaklara karşı önceden önlem alınmalı. Kaliteli yakıt kullanılmasına özen gösterilmeli. Baca yangınlarının çatı yangınlarına da sebebiyet vereceği unutulmamalı. Her evde karbonmonoksit duman detektörü bulundurulmalı."
22.10.2010