Kaz Dağı ya da Kaz Dağları olarak iki biçimde adlandırılan dağ büyük ölçüde Biga Yarımadası´nda uzanmaktadır. Kaz Dağları, batıda Dede Dağı, ortada esas Kaz Dağı ve üç tepesi (kuzeyde Babadağ, ortada Karataş tepe, güneyde Sarıkız tepesi) doğuda Eybek Dağı, kuzey doğuda Gürgen Dağı ve Kocakatran Dağı’ndan oluşur.
Üç tepesi olan esas Kaz Dağı´nın en yüksek tepesi 1774 metre olan Karataş tepesidir ve Edremit 'in Güre beldesinin kuzey-kuzey batı istikametine düşmektedir. Çanakkale´nin Bayramiç ilçesi Ayazma mesire yeri ise Kaz Dağı zirvesinin kuzey batısına düşmektedir ve mesire yerine ulaşmak için Bayramiç´ten yaklaşık 17 km´lik Evciler Beldesi yolunu takip edip Evciler´den sonra 6 km´lik yol aşılarak ulaşılabilir.
Bölgedeki en önemli merkez Çanakkale´nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu ve Edremit'e bağlı Altınoluk beldeleridir.
Bitki örtüsü
Kaz Dağı çevresi büyük ölçüde ormanlar ile kaplıdır ve yakınında yerleşim oldukça seyrektir. Üst yokuşlardaki ormanlar başlıca Kazdağı göknarı (Abies nordmanniana subsp. equi-trojani) Türkiye´de yalnızca Kazdağı´nda yetişen endemik bir göknar alt türüden oluşur. 17 Nisan 1994 tarih ve 21555 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 93/4243 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile Dağın Balıkesir İli Edremit İlçesi sınırlarında kalan 21.300 hektarlık bölümü Kazdağı Millî Parkı olarak ilan edilmiştir.
Efsaneler
Kazdağı, Antik dönemlerde "İda" olarak adlandırılmış ve pek çok önemli olaya ev sahipliği yapmıştır. İsminin Giritli denizciler tarafından, Girit´te Zeus´un doğduğu İda Dağı´na atıfta bulunmak için İda konduğu mitolojide yer alır. Bundan ötürü dağ Yunan mitolojisinde önemli bir yere sahiptir. Homeros´un İliada destanında "bin pınar İda" olarak geçmektedir.
Küçükkuyu´nun kuzeyinde, Adatepe köyünün güneyindeki geniş bir alana hakim bir tepede Zeus Altarı isimli bir tapınak bulunmaktadır. Rivayet olunur ki, yüce Zeus bu tepede Afroditle sevişir ve bir yandan da savaş yönetirmiş.
Sarıkız efsanesi
Kaz Dağı´nın İran´a kadar uzanan bir Sarıkız efsanesi vardır.
Koordinatlar: 39°42′K, 26°50′D
|