Şifrem?
114 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Bandırma

Paylaş
Sık Kul. Ekle

Ekonomi

Ekonomik yapısı ele alındığında Bandırma, bölgenin önde gelen sanayii kentlerinden biridir. Sanayii tesisleri ilçe merkezinde yoğunlaşmıştır. Köylerde ise tarım, ekonomik yaşamın temelini oluşturmaktadır.
Bandırma’da sanayinin kuruluşu oldukça eski tarihlere dayanmaktadır. Ancak, Bandırma Limanı’nın işletmeye açılması ile birlikte 1970’li yıllardan başlayarak, özellikle 1980 yılından itibaren sanayi kuruluşu sayısında ve sanayi üretiminde çok önemli gelişmeler kaydedilmiştir.

Bandırma, bölgenin önde gelen sanayi kentlerinden biridir. İlçemizin en önemli sanayi tesisleri; Eti Madencilik Bor ve Asit Fabrikaları ile gübre fabrikası BAĞFAŞ’ dır. Sanayii yatırımları, 1980 yılından sonra gıda sektöründe yoğunluk kazanmıştır. İlçemizde gübre, un, yem, çırçır, çeltik, bitkisel yağ, damızlık civciv, etlik piliç, yumurta, salça, dondurulmuş su ürünleri, mermer ve taş işletmeciliğinde ülkemizin önde gelen firmalarının tesisleri bulunmaktadır. Bugün ülkemizde üretilen kimyasal gübrenin % 15’i, etlik civcivin % 25’i, yumurtalık civcivin %20’si Bandırma’da üretilmektedir.

Bandırma’da, sanayii sektörünün tamamına yakınını imalat sanayii oluşturmaktadır. Tarıma dayalı sanayii ağırlıklı olan fabrikaların hammaddesinin büyük bölümü bölgemizden karşılanmaktadır. Hammadde kaynaklarının yakınlığı, tarıma dayalı sanayiinin gelişiminde önemli bir etken olmuştur.

Fakat tarıma dayalı sanayiinin genel sanayii tesisleri içindeki payı, her geçen yıl azalmaktadır. Son yıllarda en büyük yatırımlar tavukçuluk alanında yapılmaktadır. Ayrıca tüm sektörlerin yanında özellikle mermer ve taş işletmeciliği, tarım makineleri ve salça sektörü de atılım yapmıştır.

Gelişen bir sanayii kenti olmanın dışında, Bandırma’nın ticari alandaki yoğunluğu da önemli avantajları arasında yer almaktadır. Ticaretin gelişmesindeki en önemli etken, Bandırma’nın sahip olduğu işlek limanı ve ticari hayatı son derece hareketli olan merkezlere yakınlığıdır.

Bandırma Limanı, İstanbul’ dan sonra Marmara Denizi’ndeki en büyük ikinci limanıdır. 12 metre derinliği olan liman, 20 bin grostona kadar 15 adet geminin aynı anda yanaşıp yükleme ve boşaltma yapabileceği bir kapasiteye sahiptir.
Limandan yapılan İhracat ağırlıklı olarak; sanayi ürünleri, madenler, piliç eti, yumurta, deniz ve su ürünlerinden oluşmaktadır. İthalatın % 70’ini sanayi hammaddeleri oluşturmaktadır. Bunun dışında sanayi ürünleri, tüketim malları ve madenler önemli yer tutmaktadır.
Bandırma ekonomisinde tarım sektörünün de önemi büyüktür. Verimli topraklara ve tarıma elverişli bir iklime sahip arazinin büyük bir bölümünde, başta tahıl olmak üzere tütün, pamuk, şeker pancarı, zeytin, üzüm gibi endüstri bitkileri yetiştirilmektedir. Bitkisel üretimin yanında sebzecilikte yaygın olarak yapılmaktadır. Ayrıca balıkçılık ve su ürünleri de önemli geçim kaynakları arasındadır.
 
Tarım ve Hayvancılık

Bandırma’nın meteorolojik özellikleri, çok çeşitli tarımsal türün üretimine olanak tanımaktadır. İklim, narenciye hariç diğer bütün bitkilerin yetiştirilmesine elverişlidir. İlçe yüzölçümünün % 65’lik bölümü tarıma elverişli topraklardan meydana gelmektedir.

Ekilebilir arazinin yaklaşık %88’i tarla bitkilerine ayrıldığından tarımsal üretimin büyük bölümünü tarla bitkileri oluşturmaktadır.

İlçedeki tarla arazisinin büyük bir bölümünde buğday, arpa, ayçiçeği, pamuk, soğan, nohut, çeltik, bakla, ve şeker pancarı tarımı yapılmaktadır. Ayrıca bölgedeki hayvancılık ve tavukçuluğun yem ihtiyacını karşılamak üzere mısır, yulaf, fiğ gibi yem bitkiler de yetiştirilmektedir.

Sebze tarımında üretilen başlıca ürünler: kavun, karpuz, biber, domates, fasulye, pırasa, karnabahar, ıspanak ve maydanozdur. İlçede yetiştirilen meyveler ise armut, elma, ayva, erik, kiraz, kestane ve incirdir.

Pırasa üretiminde Yeni Yenice Köyü önemli bir yer tutmaktadır. Ülke içine hatta yurt dışına bu köyümüzden pırasa gönderilmektedir. Lezzet olarak da aranan bir üründür. Ayrıca ilçenin maydanozu da ünlüdür.

Bandırma, ticari yumurta ve piliç eti üretiminde ülkemizde ilk sıralarda yer almaktadır. Pek çok yerleşim birimindeki kümeslerde etlik piliç ve yumurta tavuğu yetiştirilmektedir. Yetiştirilen etlik piliçler, ilçe merkezinde bulunan gelişmiş teknolojiye sahip entegre tesislerde işlenerek tüm Türkiye’ye gönderilmekte, ayrıca damızlık tavuk yetiştiriciliği yapan işletmelerde üretilen damızlık piliç ve yumurtalık civcivler de ülkemizin her tarafına pazarlanmaktadır.

Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, köylerimizde halkın önemli besin kaynaklarından biri olarak varlığını sürdürmektedir. Üretilen süt ve süt ürünleri genelde aile içinde tüketilmekte, süt ayrıca bir gelir kaynağı olarak değerlendirilmektedir.
Bandırma’da tereyağı, peynir ve yoğurt üretimi önemli bir sektördür. Bu ürünler konusunda bölgemizin ünü tüm Türkiye’ye yayılmıştır.

Balıkçılık ve su ürünleri de Bandırma’da önemli bir yere sahiptir. Balıkçılık, ilçemizdeki geçim kaynaklarından biridir. Denizlerimizde ağırlıklı olarak; hamsi, palamut, sardalye, kolyoz, istavrit, levrek, mezgit, lüfer ve uskumru gibi balık türleri avlanmaktadır.

Ayrıca Kuşgölü’nde sazan, yayın, çapak, turna ve yılan balığı gibi tatlısu balıkları avlanmaktadır.

İlçe merkezinden Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine dondurulmuş balık, ıstakoz, karides, midye, yengeç gibi kabuklu su ürünleri ile kurbağa ve kara salyangozu gibi ürünlerin ihracı yapılmaktadır.




Bu Konuya Toplam 1 Yorum Yapılmıştır.   

Ad : Soyad :
E-Mail : Şehir :
Ülke :      
Başlık :
Mesaj :
Güvenlik Kodu :            
 
Zeynep Gündoğdu / Balıkesir
Teşekkür ederim
Aradığım cevabı bulamadım ama teşekkür ederim.🙏;🏻;
18.12.2018 18:28:03 / 3330

Tüm Başlıklar

Coğrafyası
Eğitim
Ekonomi
Hakkında
Kuş Cenneti
Kültür Sanat
Tarihçe
Ulaşım
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi