Şifrem?
114 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Balya

Paylaş
Sık Kul. Ekle

Coğrafya

I-JEOMORFOLOJİK VE JEOLOJİK YAPI

Balya civarında; Paleozoyik, Mezozoyik ve Tersiyer yaşlı formasyonlar vardır Paleozoyik, Permlyen ve Ferrno-Karbonifer yaşlı kireçtaşları şeklinde, olup, Üst Trlyas içinde ve üstünde yabancı (allokton) bloklar halinde bulunmaktadır.

Mezozoyik yaşlı formasyonlar, Üst Trlyas ile temsil edilmiş olup, killtaşı, mîl taşı, kum «taşı, çakıl taşı, kumlu kireçtaşı ardalanması  şeklindedir,.Permiyen kireçtaşı blokları bu ardalanma içinde ve üstünde bulunmaktadır,Tersiyer, volkanitierle temsil dilmiştir.Magmatîk faaliyet yaygındır. Çevrede, trakit,dasit(yeşil Taş), riyodasit ve andezit vardır,.

Tektonik karmaşıktır,  Permiyen kireçtaşlan oîistolit ve örtü şeklindedir. Kıvrımlanma belirgin değildir.Cevherleşme genellikle dasit ve kireçtaşı dokanağında bulunur. Ayrıca kireçtaşı eklem ve faylarında da izlenmiştir. Çok az miktarlarda da ayrışmış (altere) dasit İçinde saçılmış olarak bulunmaktadır. Başlıca cevher mineralleri: galenit, sfalerlt, pirit,kalkoplrit,plrotin,antimonît,orpiment,realgardir.

Bu yerleşmenin yaşı olasılıkla Üst Kretase’dir. Bölge genç tektonik hareketler bakımından hareketli bir saha özelliğini göstermektedir. Bu nedenle 1. derece deprem bölgesidir.

II-YER ŞEKLİ (JEOFORMOLOJİK) ÖZELLİKLERİ
 

Anadolu Yarımadası"nın bütünüyle Alp dağ oluşumunun (orejenezinin) etkisinde geliştiği düşünülecek olursa, bu yarımadanın Kuzey Batısında yer alan Balıkesir İli de Alp orojenezi ile oluşmaya başlamış ve Alp dağ oluşumu sonrası olaylarla bugünkü görüntüsünü kazanmıştır.Saha genel hatları ile engebeli bir topografya özelliğini göstermektedir.

Yüzölçümü 952 km² olan Balya’nın %70’i kadarını dağlık alanlar, geriye kalanını engebeli alanlar oluşturur. İlçenin Kuzey Batısında Konak, Batıda Ekizce, Doğuda Akçal dağları uzanmaktadır. Ortalama yükseltisinin 225 metre olduğu,Balya’nın en yüksek tepesi Doğusunda yer alan Akçal Tepesi’dir (642 m). Balya  sınırları içinde plato özelliğini gösteren aşınım yüzeyleri geniş bir yer tutar. Dağlık ve platoluk alanlar irili ufaklı bir çok dere  tarafından derin vadilerle yarılmıştır.

Balya’nın en önemli akarsuyu olan Koca çay (Avşar)Geyikli, Musluk, Uzunca bayır, Balopadağ ve Sularya Dağlarından çıkar Kozaktan sonra,İvrindi,Balya ve Avşar Köyünden çıkarak,Manyasın Işıklar boğazı ve Koşu pınarı bölgesinden göle dökülür. Uzunluğu 160 km.dir.
 
III--COĞRAFİ KONUMU
 
Balya, Marmara Bölgesi’nin Güney Marmara Bölümü’nde, Balıkesir ili sınırları içerisinde yer almaktadır.Kuzeyinde Manyas ve Gönen ilçelerinin yer aldığı Balya’nın, Doğusunda Balıkesir merkez ilçe, Güneyinde İvrindi, Batısında da Yenice (Çanakkale) ve Havran ilçeleri bulunmaktadır Balya ,39°  748  Enlem ve  27° 572 boylamında yer alır.

IV--DOĞAL KAYNAKLAR
1-Bitki Örtüsü

İlçemizin toplam arazi varlığının yaklaşık % 65’i orman ve fundalık   arazisi,  %27 ’si kültür arazisi,  % 8’i çayır ve meradır.

Orman varlığının büyük bir kısmı karaçam ve kızılçam, kayın, gürgen,Ak ve Kızıl  meşe, söğüt,  çınardır.

 2-İklim
 İlçemizin yazları kurak ve sıcak, kışları sert ve yağışlı geçer, yağışlar kış aylarında kar ve yağmur şeklindedir. İlçenin Deniz seviyesinden yüksekliği 225 metredir. Ancak gerek rakım ve gerekse konum itibariyle yazlar Akdeniz iklimindeki kadar sıcak olmayıp kısmen serindir. Yılın en sıcak ayları Temmuz ve Ağustos, en soğuk ayları ise Ocak ve Şubat ayları olarak belirlenmiştir.

3-Maden ve Mineraller

Balyada,tarihi kurşun ve çinko yatakları ve işletmelerinin yanı sıra  başka maden yatakları da vardır.Bunlar;

Gönen ve Balya arasında kalan Neojen çökel havzalarında(Değirmendere,Mancılık, Bengiler) linyit, Balya-Bengiler,Koyuneri köyünde seramik sanayinin ana hammaddesi olan kaolen, Ali Demirci' de halloysit, Değirmendere’de  Kuvars kristalleri, Balya-Habibler-Bengilerde Opal, mineralleri bulunmaktadır.

 

MADENİN ADI

 

YERİ

 

KALİTE/TENOR (%)

 

REZERV ( TON )

 

KURSUN -ÇİNKO

 

Balya

 

4.54 Zn;2.6 Pb
0.04 Cd; Ag 58 gr/ton

 

Görünür: 8600000

 

 

KİL

 

Balya-Bengiler

 

Refrakter+Seramik

 

Muh: 63.600

 

Balya-Koyuneri

 

Seramik+Refrakter

 

Kaynak: 125.000

 

KÖMÜR

Balya-Mancılık-DDDDDeDeğirmendere

1762 kcal\kg

7200000

KÖMÜR

Balya-Bengiler

3900 kcal\kg

300000

 

Günümüzde Dedeman Madencilik grubuna ait  şirket ile ile  Eczacıbaşı  grubunun iştiraki olan ESAN   şirketi (Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler Sanayi   ve   Ticaret  Anonim  Şirketi) tarafından ayrı sahalarda  yapılan ve Devam eden  sondaj çalışmaların sonucunda, 19 ile 29 yıl boyunca işletilebilecek Kurşun ve Çinko madene yataklarına  rastlanmıştır.

Eczacıbaşı Grubuna ait Maden Şirketinin yetkililerinden alınan bilgiye göre,2009 yılında üretime  başlanmasının planlandığı belirtilmiştir.

Ayrıca, Bengilerde iki, Mancılık-Değirmendere’de bir olmak üzere üç kömür işletmesi halihazırda faaliyetlerini sürdürmektedir.

Jeotermal Enerji
 

 

JEOTERMAL ALAN ADI

SICAKSU KAYNAK ADI

KAYNAK

SONDAJ

KULLANIM ALANI

KURULU TESİS

Sıcaklık

(0C)

Debi

(ltr/sn)

Potansiyel

(Mwt)

Sıcaklık

(0C)

Debi

(ltr/sn)

Potansiyel

(Mwt)

ILICA BALYA-

Havuzlar ve Kum Banyoları

56-60

3,3

0,35

-

-

-

Sağlık

Var

 











Ilıca Beldesinde yeraltı sıcak su kaynağı olup, romatizmam hastalıklar için tedavi amacıyla kullanılmakta ve özel bir şirket tarafından işletilmektedir.

 

       
 

 

 

 

              
 




Bu Konuya Toplam 0 Yorum Yapılmıştır.   

Ad : Soyad :
E-Mail : Şehir :
Ülke :      
Başlık :
Mesaj :
Güvenlik Kodu :            
 

Henüz Yorum Yapılmamış.

Tüm Başlıklar

Balya Madenleri
Coğrafya
Eğitim
Ekonomi
Gençlik ve Spor
Konumu
Kültür
Sağlık ve Sosyal Hayat
Tarihçe
Turizm
Ulaşım
Ünlülerimiz
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi