Şifrem?
84 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Manyas

Paylaş
Sık Kul. Ekle

Ekonomi

Manyas'ın ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Halkın yaklaşık olarak %80’i geçimini bu yolla sağlamaktadır.

TARIM
Manyas'da hektar başına verim Türkiye ortalamasının üstündedir. İşlenebilir tarım arazisinin 7500 hektarı sulanabilmektedir. Sulamada Kocaçay, Mürvetler Deresi, yer altı suları ve Manyas Gölünden faydalanılmaktadır.

Sulanabilir tarım arazilerinden yılda iki ürün almak mümkün olabilmektedir.Bu alanlara yapılan hububat ve baklagil anızlarına ikinci ürün olarak kuru fasülye, taze fasülye ve mısır ekimi yapılmaktadır. Tarımda makinalı ziraat gelişmiş durumdadır. Tarımsal sulamada yağmurlama sulama ön plandadır. Yetiştirilen ürünler arasında pancar, buğday, ayçiçeği ve domates başta gelmektedir. Bunların yanısıra arpa, yulaf, mısır, çeltik Bakla, k.fasülye, nohut, tütün, patates, şeker pancarı, susam, kuru soğan, kuru sarımsak, kavun, karpuz, fiğ kuru ot, yonca kuru ot, hayvan pancarı üretimi de sıklıkla görülmektedir. Ispanak, pırasa, domates, patlıcan, kabak, bamya, badem, biber, y.fasülye yetiştirilen ana sebzeler iken, meyveciliğin de gelişmiş olduğu ilçede kavun, karpuz, şeftali, zeytin, ipekböceği, dut, elma ve armut başlıca yetiştirilen meyvelerdir. Ayrıca ayva, badem, ceviz, erik, fındık, iğde, incir, kayısı, kiraz, kızılcık, muşmula, şeftali, nar, üzüm, vişne de üretilmektedir. Yanısıra az da olsa DOĞANCI ve NECİP köylerinde arıcılık yapılmaktadır.

Yetiştirilen domatesler ilçede bulunan 4 adet domates fabrikasında işlenmektedir. Geç domates ise Akdeniz ve İstanbul’a gönderilmektedir. Ayçiçeği ilçedeki Yağlı Tohumlar Kooperatifi ve özel sektör tarafından alınıp işlenmektedir.

HAYVANCILIK
Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığı ön plandadır.İlçede suni tohumlama sayesinde montofon, holştayn, ve yerli ırk inekler üretilmektedir.Koyun cinsi olarak merinos ve kıvırcık türü koyun yetiştirilmektedir. Keçi türü olarak ise kıl keçisi bulunmaktadır.İlçede görülen başlıca hayvan hastalıkları şap ve şarbondur. Programlı olarak çevrede hayvan hastalıklarına karşı aşılama yapılmaktadır.

Ekonomisinde önemli bir yere sahip olan süt ve süt ürünleri üreticilerden kooperatifler vasıtasıyla toplanıp değerlendirilmektedir.

Ayrıca Kocagöl, Hamamlı ve Kızılköy köylerinde birer adet Su Ürünleri Üretimi Ve Değerlendirme Kooperatifi bulunmaktadır. Bu kooperatiflerce yılda 15 ton tatlı su kereviti ve 20 ton sazan balığı avlanmakta, yanısıra Kızılköy ve Eskiçatal köylerinde aynalı sazan, Boğazpınar ve DEĞİRMEN BOĞAZI KÖYÜ’nde alabalık üretimi yapılmaktadır.

Bölgede kültür hayvancılığı ileri bir seviyeye yükselmiş durumdadır. 1998 yılındaki kayıtlara göre; 452 merkep, 342 at, 10.155 sığır, 55.500 koyun, 4.560 keçi, 25 manda,60.000 kümes hayvanı, 12.500 arı kovanı, 850 ipek böceği kutusu bulunmaktadır. Bölgenin tamamında besiciliğe önem verilmektedir. Bilhassa koyun besiciliği yapılmaktadır. Yılda yaklaşık olarak 800.350 Kg.et üretilmektedir.

SANAYİ
Manyas’ta bulunan sanayi tesisleri, yetiştirilen tarım ürünlerinin değerlendirilmesine yönelik olarak faaliyet gösteren tesislerdir.

Yeniköy, Kızılköy, Bölceağaç ve Kızık köylerinde birer adet salça fabrikası faaliyet göstermektedir. (TUKAŞ, TAMEK, BETA) Ortalama 75 işçi kapasiteli olan bu fabrikalar 24 saat çalışmaktadır. Eskiçatal, Bölceağaç, Kocagöl ve Salur köylerinde bulunan 4 adet un fabrikası, ortalama, ortalama 40 kişilik işçi kapasiteleri ile faaliyet göstermektedir. Ayrıca Kızılköy ve Salur köylerinde de birere adet yem fabrikası bulunmaktadır. Ortalama 10’ar işçi kapasiteli olan 7 adet mandıra ilçede faaliyet göstermektedir.Bunların her biri 5 ton süt işleyebilecek kapasitededir. Manyas ilçe merkezi sınırları içinde ise 4 adet süt ve süt ürünleri fabrikası faaliyet göstermektedir. Koçoğlu köyünde birere adet mermer ocağı ve kalsit ocağı, DEĞİRMEN BOĞAZI KÖYÜ’ndeki mermer ocağı yöredeki hammeddeyi çıkarıp işlemektedir.
İlçede etlik piliç yetiştiriciliği yapan 15 tesis bulunmaktadır.

TURİZM
Manyas ilçesindeki en büyük turizm potansiyeli Kuş Cenneti Milli Parkı'dır.Avrupa Konseyince A sınıfı diploma ile ödüllendirilen Milli Park, bu özelliği ile en çok ziyaretçi çeken milli parklardan biridir.

Kum dökme, böbrek taşlarının düşmesi, kalsiyum nedeniyle erken yaşlanmanın önlemi, iskelet bozuklukları gibi birçok hastalıkları tedavi eden kaplıcalarda önemli bir turizm potansiyelidir.
Bunların en önemlisi Manyas'a 3 km uzaklıktaki termal kaplıcalarıdır.

Ayrıca ilçedeki revaçta olan mesire yerleri de şunlardır: Boğazpınarda ilçeye 6 km uzakta olan Soğuksu, ketenlik deresi kenarındaki düzlük ve ağaçlık arazi ve Değirmen Boğazındaki alabalık tesisleridir.

Bunlardan ketenlik, haftasonları adeta bir karnaval havası içinde geçmektedir.

AVCILIK
Manyas İlçesinde avcılık dağlık arazilerde, ormanda, ovalarda, sazlık bölgelerde, dere ve göl kenarlarında yapılmaktadır. Av bölgelerinde motorlu vasıtalarla gidildiği gibi yaya olarakda gidilmektedir. İlçe’de kara Avcılığı ile su avcılığı aynı derecede öneme sahiptir. Kara avcılığında, yaban ördeği, yaban kazı, keklik, üveyk, bıldırcın, tahlak (güvercin), çulluk, tavşan, tilki, çakal, domuz, sansar avlanan hayvanlardır. Su avcılığında ise filiza, alabalık, sazan, turna, kefal, yayın balıkları avlanmaktadır. Koçlar ve Kocakabaağaç mevkiillerinde sürek avı yapılarak çok sayıda domuz avlanabilmektedir. Mürvetler deresinde yörenin en lezzetli balıkları mevcuttur. Kızılköy ve Haydar ovalarında Eylül-Ekim aylarında bıldırcın ve üveyk avlanmaktadır.




Bu Konuya Toplam 0 Yorum Yapılmıştır.   

Ad : Soyad :
E-Mail : Şehir :
Ülke :      
Başlık :
Mesaj :
Güvenlik Kodu :            
 

Henüz Yorum Yapılmamış.

Tüm Başlıklar

Coğrafi Konumu ve Özellikleri
Ekonomi
Kaplıcalar
Kuş Cenneti
Kutlamalar
Kültür
Manyas Gölü
Panayır
Süt Ürünleri
Tarihçe
Yaşayan Irklar
Yetişen Ünlüler
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi