Şifrem?
197 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Kepsut

Paylaş
Sık Kul. Ekle

Coğrafya

İlçemiz Anadolu Yarımadası’nın kuzeybatısında Marmara Bölgesi’nin, Güney Marmara bölümünde kalan Balıkesir ilinde yer alır. İlçemiz, kuzeyden Susurluk, batıdan Balıkesir ili, güneyden Bigadiç, güneydoğudan Dursunbey ve kuzeydoğudan da Mustafakemalpaşa (Bursa) ilçeleri tarafından çevrilmiştir.

İlçemiz, güneyden kuzeye yaklaşık 30 km, batıdan doğuya da yaklaşık 40 km genişliğindedir. Yüz ölçümü 894 km2 olan ilçesimiz 39o 45’ ve 39o 30’ kuzey enlemleri ile 28o 0,5’ ve 28o 25’ doğu boylamları arasında yer alır.
 
İlçemizin en yüksek yeri kuzeyde Çataldağ üzerindeki Çobantepe (1.317 m), en alçak yeri ise Susurluk çayı vadisinde olup 70 m civarındadır.  
İlçe merkezimizin nüfusu 6.081, köylerimizin nüfusu 19.934 olmak üzere toplam nüfusumuz 26.015’dir.

Yüzölçümü 894 km2
Nüfus    İlçe Merkezi: 6.081
Köyler: 19.934
Toplam:  26.015
Nüfus Yoğunluğu 29
Rakım  
Belediye Sayısı 1
Köy Sayısı 63
Mahalle Sayısı 6
Orman Funda Arazisi  
Tarım Arazisi     
Çayır Mera  
Tarım Dışı  
Sulanabilir Arazi  
Sulanan Arazi  
En Yüksek Noktası Çataldağ (1.336 m)
Önemli Akarsular Simav Çayı, Kille Deresi

TOPRAK ÖZELLİKLERİ

Kepsut ilçesinde ana kaya, yer şekli, iklim, bitki örtüsü, zaman ve insan faktörleri altında ortaya çıkmış, birbirinden farklı toprak tipleri yayılış göstermektedir. Kepsut ilçesinde yayılış gösteren zonal topraklardan kireçsiz kahverengli orman toprakları, en geniş yayılıma sahip topraklardır. Karmaşık (Melanjlı) seri, granit, gronodiorit ve volkanik kayaçlar üzerinde nispeten yüksekçe kısımlarda karşılaşılan bu topraklar çoğu kez yoğun bir orman örtüsü ile kaplıdır. Kireçsiz kahverengi topraklar ise, ilçede daha çok bitki örtüsünün tahrip edildiği ve kireç taşı içermeyen alanlarda izlenebilen topraklardır. Genelde yarı nemli iklim koşullarının hakim olduğu yüksek dağlık alanlarda ise kristalize kireç taşı gibi ana kayalar üzerinde kahverengi orman toprakları gelişmiştir. Kepsut ilçesindeki dördüncü zonal topraklar, kırmızımsı kahverengi Akdeniz toprakları ile temsil edilirler. Bu topraklar Akdeniz iklim koşullarının meydana getirdiği peyzaj özelliklerini karakterize eden maki-garig-kızılçam bitki topluluklarının yayılma alanı içerisinde genelllikle kireçtaşları üzerinde gelişmiştir.

Kepsut ilçesinde İntrozonal topraklardan rendzhalar kireçtaşlarının hakim olduğu yerlerde, gelişmek için yeterli zaman bulamayan Avec profilli olarak karşımıza çıkmaktadır. Neojen’e ait yumuşak kireç taşı ve marnlar üzerinde oluşmuş bu toprak tipi, Kepsut ilçesinin güney kesimlerinde görülmektedir.

Azonal topraklardan kolüvyal depolar, vadi tabanlarına inen tik yamaçların önünde ve birikinti koni ile yelpazelerinin bulunduğu kesimlerde izlenmektedir. Alüvyal toprakları ise, Kepsut ovasında, Susurluk çayı ile Kille, Değirmencik ve Darıçukuru dereleri vadi tabanlarında gelişim gösteren topraklardır.

Bu belli başlı toprak tiplerinin dışında dar alanlarda taşlık, kayalık ve kumluk alanlar ile taban suyu seviyesinin yüzeye çok yakın olduğu yerlerde hidromorfik alüvyal topraklar gelişmiştir.

TOPOGRAFİK ÖZELLİKLERİ
Kepsut topgrafyasında ilk bakışta dikkati çeken en önemli yükseltiler arasında, kuzeyde Çataldağ (Çobandede Tepe 1317 m.) doğuda Gelenduros dağı (1280 m.) güneyde Kazdağı (867 m.) batıda ise Sazak tepe (510 m.) sayılabilir. Bu tepeler arasında kalan düz ve dalgalı plato yüzeyleri (400-750 m. Arasında) Susurluk Çayı ve kolları tarafından parçalanmış durumdadır. Ortalama 72-90 m. Yükseklikteki Kepsut ovası da bu plato içinde olup, yaklaşık alanı 24 km²’yi bulur.




Bu Konuya Toplam 0 Yorum Yapılmıştır.   

Ad : Soyad :
E-Mail : Şehir :
Ülke :      
Başlık :
Mesaj :
Güvenlik Kodu :            
 

Henüz Yorum Yapılmamış.

Tüm Başlıklar

Coğrafya
Efsaneler ve Türküler
Konumu
Kültür
Tarihçe
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi