Şifrem?
539 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Oğlak Güveci'nin Ünü İlçe Sınırlarını Aşıyor
Türkiye'nin önemli kırmızı et üretim merkezlerinden Balıkesir'in Bigadiç ilçesinde, özelikle nisan-haziran dönemlerinde yapılan "oğlak güveci", büyükşehirlerden ilçeye olan ilgiyi artırıyor.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Türkiye'nin önemli kırmızı et üretim merkezlerinden Balıkesir'in Bigadiç ilçesinde, özelikle nisan-haziran dönemlerinde yapılan "oğlak güveci", büyükşehirlerden ilçeye olan ilgiyi artırıyor. 

Meralarda kekik otlayan oğlakların etinden kasap lokantalarda hazırlanan ve odun ateşiyle ısıtılan fırınlarda ortalama 2 saat pişirilen "oğlak güveci", ilçede günde 5 bin porsiyon tüketiliyor. Nisan-haziran döneminden sadece güvecin tadına bakmak için büyükşehirlerden gelen çok sayıda ziyaretçiyi ağırlayan ilçe, ayrıca talep üzerine diğer illere oğlak eti de gönderiyor. 

Bigadiç Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Murat Değer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kırmızı et üretimiyle ülke çapında meşhur olan ilçenin, özellikle nisan-haziran döneminde "oğlak güveci"yle anıldığını belirtti.

Değer, ilçede günlük ortalama 5 bin porsiyon oğlak güveci tüketildiğini, ayrıca bu dönemde büyükşehirlerden güveç için oğlak eti sipariş edildiğini vurguladı. İlçedeki bitki örtüsünün ete lezzet kattığını ifade eden Değer, şöyle konuştu:

"Bigadiç eti Türkiye genelinde lezzetiyle meşhurdur. İstanbul, Ankara ve İzmir'in büyük restoranları bizim etimizi tercih etmektedir. Özelikle bu mevsimde oğlak etimiz ön plana çıkıyor. Nisan ayı ile başlar haziran sonuna kadar burada oğlak güveci yapılır. Anaçlar kış aylarında doğum yapar ve oğlaklar bu mevsimde kırlarda meralarda otlar. Kırlardaki kekiklerden, yoncalardan beslenir ve nisana doğru kesilecek boyuta erişir."

- "Meşhur olma sebebi bu hayvanların meralarda otlaması"

Değer, ilçede oğlak güvecini tam anlamıyla yapan 10 kasap lokanta bulunduğunu aktararak şunları söyledi:

"Bu restoranlarda günlük 1,5 kiloluk 600 civarı, 1 porsiyon olacak şekilde ise 2 bin 500 civarı oğlak güveci tüketiliyor. 1,5 kiloluk porsiyonlar 5 kişilik oluyor. Buna bağlı olarak sadece güveç yapılması için ilçede günde 150 oğlak kesilir. İlçemizde oğlak etinin meşhur olma sebebi, bu hayvanların meralarda otlaması. Bitki örtümüz de bu etlere lezzet katan kekik türü otların bolca bulunması ve çok yumuşak olması."

- "Cumhurbaşkanımıza özel olarak ikram ettik"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde 2013'teki yerel seçimler öncesinde ilçeyi ziyaret ettiğini ve oğlak güveci yediğini anlatan Değer, "2013'te o dönemin Başbakanı ve şimdiki Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı şu an bulunduğumuz restoranda ağırladık. Kendisine özel olarak hazırladık ve sunduk. Kendisi de çok beğendi. İlçeye gelmeden önce bizim oğlak güvecinin adını duymuş." diye konuştu.

- Odun ateşiyle ısıtılan fırında ortalama 2 saat pişiriliyor

İşletme sahibi ve güveç ustası Yasin Çankaya da her mevsim dana veya koyun etinden güveç hazırladıklarına ancak nisan-haziran dönemlerinde özelikle oğlak güveci yaptıklarına işaret etti. 

Güveç hazırlamanın aslında uzun bir zaman aldığını vurgulayan Çankaya, "Toprak güveç içerisine domates ve biberleri tabana yaydık. Güvece uygun şekilde parçaladığımız oğlağımızı baharatladık ve sabah erkenden odun ateşiyle ısıttığımız fırınımızın içinde ortalama 2 saat pişecek. Aslında kısaca anlattık. Ancak bunun doğranması, ölçüleri zamanı hepsi ustalık gerektiren ve zaman alan bir iş." dedi.

- "Bu mevsim oğlak güveci mevsimi"

Bigadiç Ziraat Odası Başkanı Kamber Sağır da "Bigadiç denildiğinde akla hayvancılık gelir. Özelikle kırmızı et konusunda ünümüz var. Bu mevsim oğlak güveci mevsimi. Özelikle ilçeye gelen misafirlere oğlak güveci yedirmeden göndermeyiz." ifadelerini kullandı.

Müşterilerden Nihat Baş ise "Bigadiç'in meşhur oğlak güvecini yemeyen yoktur ilçede. Öğle arası genelde yemek yiyeceğimiz zaman bu güzel tadı tercih ediyoruz. Zaten oğlak güveci nisan, mayıs aylarında oluyor. Bu mevsim tüketebiliyoruz." görüşünü kaydetti.

Sabah saatlerinde hazırlanan güveçler, odun ateşinde ortalama 2 saat piştikten sonra müşterilere öğleden sonra ikram ediliyor. 

Balıkesir Haberleri

25.05.2017

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler

















Son Günlerin Haberleri
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler
16.04.2024 Tarihli Haberler
15.04.2024 Tarihli Haberler
14.04.2024 Tarihli Haberler
13.04.2024 Tarihli Haberler
12.04.2024 Tarihli Haberler
11.04.2024 Tarihli Haberler
10.04.2024 Tarihli Haberler
09.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Oğlak Güveci'nin Ünü İlçe Sınırlarını Aşıyor

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi