Valiliğin, "10.10.2010 Balıkesir Günleri" kapsamında düzenlediği sempozyuma konuşmacı olarak MTA genel müdürü Mehmet Üzer ve ETİ Maden İşleri genel müdür Orhan Yılmaz katıldı. İki bölüm halinde gerçekleşen sempozyumun birinci bölümünde söz alan MTA genel müdürü Mehmet Üzer, "Balıkesir'de Arazi Kullanımı ve Maden Envanteri" konusunda açıklamalarda bulundu. Uzun bir konuşma yapan MTA genel müdürü Türkiye'nin kömür sıkıntısı yaşadığını belirtti. Türkiye'nin kömürde dışa bağımlılıktan kurtulması gerektiğini kaydeden Mehmet Üzer, "Dışa bağımlılığı azaltmamız lazım, her zaman bulamayabilirsiniz. Bunun için şimdiden çalışmamız gerekir. Üniversitelerimizde, ARGE kurullarında çalışılmalı. Sadece kömüre verdiğimiz para 3,5 milyar dolar civarında. Bizim kendi rezervimizi mutlaka artırmamız lazım" dedi.
MTA genel müdürlüğü tarafından yeni hazırlanıp bastırılan, "İl İl Türkiye'nin Yeraltı Kaynakları" isimli kitabı gösteren genel müdür Mehmet Üzer bu çok önemli olan kaynak kitabın tanıtımını yaparken ani bir hareketle protokoldeki yerinden kalkıp doğru kürsüye giden Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, "Onu kaçırmadan alalım biz" diyerek genel müdürün elindeki kitabı aldı.
Genel müdür Üzer kürsüye kadar gelen Vali Yılmaz Arslan'a bu kitabı vermek durumunda kalırken ayrıca hazırladıkları jeoloji haritasını valiye takdim etti. MTA'nın son olarak hazırladığı kaynak kitabın Adana'dan başlayıp tüm illeri içine aldığı, içerisinde jeoloji, metalik madenleri, enerji hammaddeleri bilgilerinin yer alan ayrıntılı bir kaynak olduğu bildirildi. MTA genel müdürü Mehmet Üzmez, "Çöpü dahi bilinçli bir şekilde atmamız lazım. Sonradan ağlamak yerine baştan iyi tedbir alıp ağlamamanız lazım. Daha pahalı yatırım yapmamalıyız. Deprem fayının üzerine ev yaparsanız sonra ağlarsınız, telefasi de güç olur. MTA olarak doğal afet çalışmalarını da yürütüyoruz. Son yıllarda yeni bir afet doğdu, global kuraklık. Onun da çarelerini araştırıp tedbirini şimdiden almamız lazım" diye konuştu.
BALIKESİR BÜYÜK DEPREM KUŞAĞINDA
MTA genel müdürünün ardından söz alan ve bir sunum gerçekleştiren MTA Jeoloji Etütleri Dairesi başkanı Dr. Erol Timur, Balıkesir'in büyük deprem kuşağı üzerinde yer aldığını bildirdi. Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün ana dayanağı MTA olan ve 1992 yılında bastırdığı Türkiye diri fay hattı haritası üzerinde Balıkesir'in Marmara kesimini gösteren Erol Timur, Balıkesir'in aktif depremleri oluşturan fayların güzergahı üzerinde olduğunu açıkladı.
Timur, "Yenice Gönen fayı 1953'te 7,2 büyüklüğünde deprem yapmış. Manyas fayı, Sarıköy fayı, Edincik fayı, bunlar önemli bildiğimiz büyük deprem yapan ve Balıkesir il sınırları içinden geçen faylarımız. Batı Anadolu'nun, Orta Anadolu, Kuzey Anadolu'nun tamamının aktif fayları sayısal ortamıyla mevcut. Biz bu haritaları bir taraftan basmaya çalışıyoruz. Balıkesir İli haritasının 1/250 bin ölçekli Bandırma paftasını bu ay sonuna kadar bitirmiş olacağız. Balıkesir'de oldukça yoğun bir fay kuşağı olduğunu görmekteyiz" dedi.
Dr. Erol Timur, yeryüzündeki aktif olan tektonik fay kuşaklarının aslında insanoğlu için son derece yararlı bir durum olduğunu, hatta tarım için bir nimet olduğunu söyledi. Ancak, aktif tektonik faylar üzerine şehirleşme olduğunda büyük felaketlerin meydana geldiğini hatırlatan MTA Jeoloji Etütleri Dairesi başkanı Dr. Erol Timur, "Timur, "Aktif tektonik kuşaklar, bunlar insanoğlu için bir nimettir. Bunlarda çok su vardır, özellikle sıcak sular vardır. Bu fayların geçtiği alanlarda ovalar oluşur. Su var, ova var, tarım var. Ama, şehirleşme amacıyla bunu kullanırsanız o zaman nimet olmuyor, afet oluyor" dedi.
YARASALAR YENİ MAĞARASINDA
MTA genel müdürlüğü yetkilisi Erol Timur, Balıkesir'in Havran ilçesindeki Havran Barajı'nda bulunan İnönü (Havran) Mağarası'nda su tutulmasıyla alakalı olarak yaşanan yarasa sorununun nihayet çözüme kavuştuğunu, MTA7nın da ortak olduğu projenin mutlu sonla tamamlandığını bildirdi.
Havran Barajının su tutması öncesinde su altında kalacak olan İnönü (Havran) Mağarası'nda yaşamakta olan yarasaların korunması amacıyla gerekli önlemlerin alınması çalışmalarına farklı kurum ve kuruluşlarla beraber MTA genel müdürlüğü elemanları da katılmıştı. Bu çalışmalardaki amaç, 10 farklı türe sahip yarasaların en az zararla Havran Mağarası'nın 50 metre üst kısmında yapılacak olan yapay bir mağaraya taşınmasını sağlamaktı. Yapay mağarada ısı ve nem dengesini korumak amacıyla suni inceleme yapılarak doğal mağara ortamına benzer sıcaklık ve nem ortamları sağlanıp, yarasaların korunması sağlanmıştı.
Avrupa Birliği tarafından da desteklenen projeyle alakalı olarak Erol Timur, "Yeni mağarada tüm ortam öncekine benzer hale getirildi. Birkaç denemede başarısızlık oldu, yarasalar gitmek istemedi. Ancak nihayet bu başarıldı ve yarasalar taşındı. Hatta şu anda popülasyonlarının arttığı söyleniyor, sayılarının 7 bin civarında olduğu söyleniyor. Bizim ortak olduğumuz bu proje Avrupa Birliği tarafından Ekolojik Dengenin Korunması anlamında övgüyle bahsedilen bir proje oldu" dedi.
BALIKESİR'E YENİ BOR TESİSLERİ
ETİ Maden İşletmeleri genel müdür Orhan Yılmaz da, "Türkiye İçin Bor Madeni Nedir? Ne Değildir" konulu bir konuşma yaptı. Genel sunum üzerine konuşan Orhan Yılmaz, Balıkesir'in Bigadiç ilçesine 350 bin ton kapasiteli yeni bir tesis hazırlığında olduklarını, bu tesisin 2001 yılı Temmuz ayında açacaklarını açıkladı.
Borun madenler içerisinde en kıymetlisi olduğunu söyleyen Yılmaz, Türkiye'deki Bor madenleriyle ilgili olarak 2023 yılı için hazırladıkları projelerden bahsetti. ETİ Maden İşleri genel müdürü Orhan Yılmaz, bu sene sonunda tahmini olarak 450 milyon dolar kar elde edeceklerini bildirdi. Sempozyumun sonunda katılımcılara plaket ve çeşitli hediyeler verildi. Otel Basri'de düzenlenen sempozyuma Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, Belediye Başkanı İsmail Ok, AK Parti genel başkan yardımcısı Balıkesir milletvekili A. Edip Uğur, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Gökçınar, vali yardımcıları, ilçe belediye başkanlarıyla Balıkesir'de yatırımları bulunan işadamları ve maden ocağı sahipleri katıldı.
05.10.2010