Yüzyıllardır, kullanılmayan taşkömürü atığı kömürleri yakıt olarak kullanan termik santrallerin açığa çıkardığı ve dökecek yer bulamadıkları zararlı atık küller artık sorun olmaktan çıkıyor. Atık küllerin doğayı büyük ölçüde tahrip etmesinden dolayı çevre örgütleri sık sık tepki eylemleri yaptı ve soruna bir türlü çözüm bulunamadı. Çevreye zararlı atık küllerle ilgili Balıkesir’in Edremit ilçesindeki şirketinde bulunan gelişmiş laboratuar ve tesislerinde incelemelere başlayan Türk bilim adamı Faruk Durukan, Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Edremit Meslek Yüksek Okulu (MYO) Zeytincilik Bölümü’nden de destek aldı.
Yaklaşık 2 ay süren çalışmalar neticesinde Faruk Durukan ve ekibi, kömürle çalışan termik santrallerin atık küllerini ayrıştırmayı başardı ve bununla da yetinmeyerek küllerden elde ettiği Potasyum Hidroksit ile gıda, ilaç ve kozmetik alanında yeni bir çığır açtı. Geçtiğimiz yıl yaptığı başarılı çalışması ile dünyanın zeytincilik sektöründe 3 bin yıldır çare bulamadığı zeytin kara suyunu ayrıştırarak bir çok alanda kullanılabilen faydalı ham maddeler haline getiren Türk bilim adamı Durukan, bu çalışmasıyla da dünya bilimini hayretler içinde bıraktı.
“ÇEVRE ÖRGÜTLERİ BU BULUŞA KULAK VERMELİ”
Tüm dünyaya problem olan kömürle çalışan termik santrallerin atığı olan kömür külü atığının artık problem olmaktan çıktığını söyleyen Faruk Durukan, “Atık kömür küllerinin yağmur suları ile akar sulara ve denizlere karışması sonucunda akar sular ve denizlerimizde Bazik oluşuyor, yer altı ve denizlerimiz kirleniyordu. Ayrıca doğanın dengesi de tahrip oluyordu. Yaptığımız çalışmalar sonucunda hem çevre felaketi önlenmiş oldu, hem de gıda, ilaç ve kozmetik alanlarında ham madde olarak kullanılabilecek KOH (Potasyum Hidroksit) maddesini elde ettik. Dünyanın en gelişmiş laboratuarlarında bile yapılan çalışmalarda, dünyanın 3 bin yıldır baş belası durumunda olan zeytin kara suyu problemini de geçtiğimiz yıl çözmüştük. Kara suyu imha etmekle kalmayıp, içinden farklı sektörlerde kullanılabilen faydalı ham maddeler çıkartıp insanlığa sunmuştuk. Bizim bu çalışmaları yapmaktaki amacımız Türk AR-GE’sinin önünü açmak ve tüm dünyaya Türk AR-GE’sinin dünyadaki önemini anlatabilmektir. Bu sayede de insanlığa yüzyıllardır çözülemeyen sorunların ülkemizde çözüme kavuşturulduğunu anlatabilmektir. Artık termik santral atıklarından korkulmayacak. Bilinmelidir ki, atık kömürlerle çalışarak çevre felaketi oluşturan termik santrallerin atık külleri bundan sonra ülkemizde faydalı hale getirilebiliyor. Dünyada bu sorunla ilgilenen çevre örgütlerinin de bu araştırmamızı incelemesini istiyoruz. Bu buluşumuz tüm insanlığa armağan olsun. Çalışmalarımızda bize destek sağlayan Balıkesir Üniversitesi ve kollarına da teşekkür ediyoruz” dedi.
ÇALIŞMALAR ÜNİVERSİTE DESTEĞİ ALINARAK YAPILDI
Konuyla ilgili görüşlerini bildiren BAÜ Edremit MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sakin Vural Varlı, Faruk Durukan’ın çalışmalarına sürekli destek verdiklerini ve kömürle çalışan termik santrallerin zararlı kül atıkları çalışmasında da Edremit MYO’nun destekleri olduğunu söyleyen Varlı, “Kül atıkları ayrıştırıldığında, bu atıktan elde edilen KOH (Potasyum Hidroksit) ile zeytinyağı sabununun kalite ve etki alanında bile artış gözlendi. Zeytincilik bölümümüzdeki laboratuarlarda yaptığımız çalışmalarda, kozmetiğin yanı sıra ilaç sanayi ve gıda alanlarında da faydalı ham maddelerin bulgusuna rastlandı. Daha onlarca buluşa ve araştırmaya imza atan Faruk Durukan’ı bu başarılı çalışmasından dolayı kutluyorum” dedi.
Taşın suyunu çıkartarak yanmayan malzeme teminini kolaylaştıran, dünyadaki zeytin üreticilerinin 3 bin yıldır çözüm bulamadığı ve nereye dökeceklerini bilemedikleri zeytin kara suyunu insanlığa faydalı hale getirmeyi başaran, bitki özlerinden dünya biliminin yüzyıllardır elde edemediği farklı ve faydalı ham maddeleri üretmeyi başaran, bitki özlerinden kök boya üretimi yaparak tekstil sanayinin çırpınışını durduracak formülü bulan, çöpe dökülen zeytin çekirdeğinden Aktif Karbon üretmeyi başaran, yakılmaya terk edilen zeytin yapraklarından ‘Oleuropein’ ve zeytin yaprağı çayı üreten ile bunun gibi daha onlarca insanlığa faydalı buluşları bulunan, Türkiye’nin ilk ve tek bitki özü (Ekstrakt) üretim tesisinin kurucusu ve sahibi olan Faruk Durukan, buluşlarından bir tanesi ile de bilim dalında ‘Nobel’ ödülüne aday gösteriliyor.
31.07.2010