Şifrem?
210 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Edremit Zeytin Sineğini Havada İlaçlamaya Tepki Gösterdi
Edremit'e bağlı Çamcı köyü muhtarı İsmail Öztürmen ve zeytin üreticisi Ahmet Ertür, zeytin üreticisinin aciz olmadığını bildirdiler.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Burhaniye Ticaret Odası’nda uçakla ilaçlama konusunun ele alındığı toplantı sonrasında değerlendirmelerin yanlış anlamalara sebep olduğunu söyleyen Çamcı köyü muhtarı Muhtarı İsmail Öztürmen, “Çiftçi ilaçlamayı yer aletleriyle yapamaz” şeklindeki ifade tamamen yanlıştır. Belirtilenin aksine çiftçinin ilaçlamayı yer aletleriyle yapabileceği şeklindedir.”diye konuştu.

Zeytin üreticisi Ahmet Ertür ise, “Biz zeytin üreticileri olarak uçakla ilaçlama yapılmasına tamamen karşıyız. Çünkü bunu gerektiren birçok sebepler var. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
1.Uçakla ilaçlama yapılması iyi tarım uygulamaları ve organik tarım sertifikası almamıza engeldir. Örneğin iyi tarım uygulamaları çerçevesinde üretici yaptığı uygulamaları kayıt altına aldığı zaman dönüm başına 18 TL destek alabilmektedir. Ama uçakla ilaçlamanın olduğu bölgelerde iyi tarım uygulamaları ve organik sertifikalı tarım uygulamaları imkansız olmaktadır.
2.Zeytinde mücadele verilecek tek zararlı zeytin sineği değildir. Birlik, Zararlılarla (pamuklu bit, mantarı hastalıklar ve zeytin güvesi) mücadele etmemektedir.
3.İlaçlama Birliği dönüm başına bir tarife uygulamakta, bu da zeytin sineği mücadelesi için kullanılacak ilaçların bedeline tekabül etmektedir. Dolayısıyla Üreticiye ek bir maddi külfet getirmektedir.
4.İlaçlama olduğu için erken hasat yapılmasında sorunlar çıkmaktadır. Yeşil zeytin üreticileri hasat yaptığı dönemde ilaçlama devam etmekte, böylelikle ilacın etkinlik süresi geçmeden piyasaya sürüldüğü için tüketici sağlığı açısından sakıncalar doğurmaktadır.

Ayrıca 2006 yılından itibaren AB uyum yasaları çerçevesinde ülkemiz genelinde uçakla ilaçlama modeli yasaklanmıştır. Uçakla atılan ilaç belli bir miktar havada askıda kalmaktadır. Daha sonra rüzgarın etkisiyle değişik ortamlara yayılmakta ve orada yaşayan insanlar ve tüm canlılara zarar vermektedir. Ayrıca ilaçlamanın Körfez faunası ve beslenme zincirlerine etkilerinin ne derece büyük olduğu da bilinmemektedir. İlaçlama Körfez’de turizmin en yüksek olduğu aylarda yapılmaktadır. Bu da sabah saatlerinde ciddi gürültü kirliliği yaratmaktadır.

Zaten Tarım Bakanlığı’nın % 50 hibe destekleriyle zeytin üreticisi her türlü ekipman ihtiyaçlarını giderebilecek güçtedir. Ayrıca Türkiye’nin her türlü bölgesinde zeytincilik yapılmasına rağmen, uçakla ilaçlama sadece Körfez bölgesinde yapılmaktadır. Körfez üreticisi malına bakmakta aciz değildir. İlçe Tarım Teşkilatları ve Ziraat Odaları zeytin üreticisine her zaman bilgi desteği anlamında yanındadır. Gerek ilanlarla gerekse haber ve duyurularla üreticimize her türlü uyarı ve destek verilmektedir.

İzmir Ticaret Borsası’nın her yıl yaptığı rekolte tahmin heyetindeyim. İlaçlamanın yapılmadığı Ayvacık ilçesini ayrı tutarsak, Körfez’in ortalama zeytinyağı üretimi 20 bin tonu geçmiyor.

Sofralık zeytin gelirleri ile bu rakam 125 trilyonu buluyor. Sadece uçakla ilaçlama yapılmamasıyla 125 milyon zarar oluşamaz” dedi.

Çamcı Köyü Muhtarı İsmail Öztürmen ise hayata geçirme aşamasında oldukları projelerini de açıkladı. Öztürmen “Biller Çayı ve Edremit çayı arasında kalan Eybek havzasında ekolojik tarım, organik zeytin ve zeytinyağı üretimi, ikinci ürün diye tabir edilen bağcılık, meyvecilik üretimi ile ilgili projeyi hayata geçirmeye çalışıyoruz. 18 Mart Üniversitesi’nde Zeytin Hastalıkları ile Mücadele Bölüm Başkanı emekli Prof. Dr. Mehmet Serez’in de katkılarıyla projemizi hazırlıyoruz. Projemize İlçe Tarım Müdürlüğü de büyük destek veriyor. Bizler ilk olarak havadan uçakla ilaçlamaya karşıyız. Bu nedenle Çamcı köyü ile birlikte Yaşyer, Dereli, Hacı Aslanlar ve Yaylaönü olmak üzere toplam 5 köyde uçakla ilaçlamaya karşı olduklarını için yaklaşık 400 imza toplandı. Biz üreticilerimizi temsilen o toplantıdaydık.1999 yılında kurulan bu birlik, sadece zeytin sineğiyle mücadeleye entegre olmuştur ve diğer hastalıklarla ilgilenmemektedir. 2009 yılına gelinceye kadar birlik borçlu durumda iken, Burhaniye Kaymakamımız Ali Uslanmaz’ın Birlik Başkanlığı’na seçilmesiyle bir sezon birlik borçsuz duruma getirilmiştir. Bu bakımdan ben muhtar olarak kendisine teşekkür ettim. Bu birlik haricinde benim bölgemdeki çiftçilerimiz ekipman olarak donanımlıdır. 5 Köyün muhtarları olarak kafa kafaya verip, ilaçlamaya karşı durup, ekolojik tarıma ağırlık vereceğiz. Baştan ifade ettiğimiz gibi ekolojik tarıma engel olan tek şey uçakla ilaçlamadır” dedi.

Zeytin üreticisi Ahmet Ertür son olarak önemli bir konunun daha altını çizerek “Zeytin üreticileri olarak çözemediğimiz sorunlardan biri de kaçak otlatılan hayvanlardır. Zeytinin en değerli dallarına ve filizlerine zarar veriyor. Bunun önüne geçilmesi lazım. Geri kalan problemleri çözeriz”dedi.

03.06.2010

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler















Son Günlerin Haberleri
02.05.2024 Tarihli Haberler
01.05.2024 Tarihli Haberler
30.04.2024 Tarihli Haberler
29.04.2024 Tarihli Haberler
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Edremit Zeytin Sineğini Havada İlaçlamaya Tepki Gösterdi

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi