Şifrem?
84 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Yörük ve Türkmenler Balıkesir'de Buluşuyor
Türkiye'deki Yörük ve Türkmenler Balıkesir'de yapılacak geleneksel şölende buluşacak.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Bu sene 6'ıncısı düzenlenecek olan Ayvatlar Yörük Türkmen Şöleni 9 Mayıs Pazar günü merkez Ayvatlar köyündeki özel alanda yapılacak.

Oğuz Boyları Karasi Turizm Kültür Derneği Başkanı Mustafa Akkeçi, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında şölen hakkında bilgiler verdi. Aylar önce başlayan hazırlıkların sona erdiğini belirten dernek genel sekreteri Nail Akkeçi, "Ayvatlar köyünün halkı Oğuzların Kayı Boyu Karakeçili aşiretindendir. Ayvatlar adının ne zaman ve kimlerin verdiği bilinmese de Manisa'nın Kula ilçesinde, Zonguldak, Karaman ve Kırıkkale illerinde de Ayvatlar isimli köyler vardır. Ayrıca, Balıkesir'in Dursunbey ilçesinin Dada mevkiinde Ayvatlar isminde yayla vardır. Türkiye'deki Ayvatlar köylerinde aynı soy isimleri kullanılmıştır. Köy isimlerinin ve soy isimlerinin aynı olması bir tesadüf değil. Türk'lerin tarih boyunca yaşadıkları bölgelere ve coğrafi alanlara, boy, soy, beylik, oba gibi Türkçe isimler vermeleri, Anadolu'ya mühürlerini vurduklarının ispatıdır" dedi.

HAYME ANA VE ANNELER GÜNÜ
Her yıl geleneksel olarak Mayıs ayının ikinci haftası yapılan şenliklerin Ayvatlar köyünde aynı tarihte yapılmasının da tesadüf olmadığını belirten Akkeçi, Yörük ve Türkmen şöleninin Anneler Günü ile aynı gün yapıldığına dikkat çekti. Nail Akkeçi, "Şölenlerin her yıl mayıs ayının ikinci haftası yapılmasının önemi aynı günün Dünya Anneler Günü olarak kutlanıyor olmasıdır. Çünkü Hayme Ana, cefakar, fedakar Türk anasının en büyük timsalidir. Onun tarih içinde gördüğü fonksiyon pek az anneye nasip olmuştur.

Hayme Ana, Kutlu Kayı Boyu'nun lideri, komutanı, derleyicisi, devlet kurucusu gibi pek çok özelliği şanlı kişiliği ile birleştirmiştir. O, devlet evinin direğidir. Kocası Gündüz Alp'in vefatından sonra dağılma noktasına gelen Kayı Boyu'nu Aşağı Sakarya vadisine daha sonra da Domaniç Çarşamba'ya selametle getirerek cihanın en büyük devleti olan Osmanlı İmparatorluğu'nun temelini atmıştır. Oğlu Ertuğrul Gazi'yi hep büyük olma, cihana hükmetme işiyle yetiştirmiş, torunu Osman Gazi'nin elinden tutarak geleceğin devletinin nasıl kurulacağını, nasıl olması gerektiğini Çarşamba ovasının yüksek tepelerini göstererek hayal etmiştir. Hayme Ana da Kayı Boyu'nun diğer anaları gibi koyundan süt sağmış, yoğurt ve peynir yapmış, ip eğirmiş, aba dokumuş. Obanın erkekleri onu 'ana' bilmiş, her sözünü emir belleyerek saygıda kusur etmemişlerdir. 13. yüzyılda varlığını sürdüren Bacıyan-ı Rum'un başıdır.

Türk milletinin asli özelliği olan bu davranışlar obalarda ve köylerde tarih boyunca sürdürülmüştür. Çünkü Türk kadını tarihi boyunca erkeğinin omuzdaşıdır. İşi beraber görürler, birbirine üstünlük taslamazlar. Hayme Ana önce Kayı Boyu'nun aşiret anası sonra da bütün Osmanlı Türklüğünün kutlu anası olarak kabul edilmiştir. Cumhuriyetin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Türk Milleti ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır' sözüyle işaret etmek istediği gerçek şu olsa gerekir, tarihten hız ve ilham alarak muasır medeniyet seviyesine ulaşmak Türk asrını yeniden kurmaktır" diye konuştu.

GENİŞ KATILIM
Balıkesir Ayvatlar'da düzenlenecek olan 6. Yörük Türkmen Şöleni 8 Mayıs'ta başlıyor. Şölen etkinliklerine şu toplulukların katılacakları bildirildi;

"Türk Boyları Konfederasyonu, Eskişehir Osman Gazi ve Ertuğrul Gazi Federasyonu, Bursa Hüdavendigar Yörük Türkmen Federasyonu, Kocaeli Yörükler Derneği ve Halk Oyunları Ekibi, Bursa Dağlılar Derneği ve Halk Oyunları Ekibi, Sakarya Yörükler Derneği ve Halk Oyunları Ekibi, Aydın Söke Efeler Halk Oyunları Ekibi, Toroslar Yörük Türkmen Federasyonu ve ekibi, Konya Yörükler Derneği, Akşehir Yörükler Derneği, Isparta Yörükler Derneği, Bursa Mustafa Kemalpaşa Yörükler Derneği, Manisa Yörükler Derneği, Manisa Soma Yörükler Derneği, Denizli Yörükler Derneği, Balıkesir Dursunbey Barana Halk Oyunları Ekibi, Balıkesir Sındırgı Yöresi Kültür ve Tanıtımı, Afyon Yörükler Derneği, Uşak Banaz Yörük Türkmen Derneği."

Dörnek yönetimi tüm Balıkesirlileri 9 Mayıs Pazar günü Ayvatlar köyünde yapılacak olan şölene davet etti.

05.05.2010

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler















Son Günlerin Haberleri
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Yörük ve Türkmenler Balıkesir'de Buluşuyor

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi