Taşın suyunu çıkararak dünya bilimini hayretler içinde bırakan, dünyanın 3 bin yıldır çözüm bulamadığı ve nereye döküleceği bile bilinmeyen zeytin kara suyunu faydalı hale getiren, zeytin çekirdeğinden stratejik önemi bulunan aktif karbon üreten, domuz gribi ve kuş gribine karşı etken maddeyi üreten, bitki özlerinden ilaç ham maddesi üreten ve insanlığa faydalı daha birçok buluşu olan Türk bilim adamı Faruk Durukan, son yıllarda üzerinde çalıştığı bitki özleri elde etme projesiyle, geçtiğimiz günlerde tasfiye edilen TARİŞ İplik Fabrikası'nın sorununu da çözmeyi başardı.
Bitki özlerinden kök boyaları elde eden ve geçtiğimiz aylarda bu boyaları kumaşlar üzerinde uygulayarak olumlu sonuçlar alan Durukan, TARİŞ Pamuk Birliği bünyesindeki TARİŞ İplik Fabrikası'nın içinde bulunduğu sıkıntıyı öğrenince harekete geçerek kök boyalarını pamuk ve iplik üzerine işlemeyi başardı. Bu güne kadar kök boyalarını pamuk ve iplik üzerine işleyebilen herhangi bir ülke olmadığını söyleyen Durukan'ın bu buluşu, tekstil alanında devrim niteliğinde.
Dünya devi tekstil firmalarının kimyasal boyalardan kurtularak, daha uzun ömürlü ve insan sağlığına zararsız olan bitkisel boyalara yönelmeye başladıklarını kaydeden Durukan, "Bizim amacımız, ülkemizde bulunun dünyanın en büyük iplik fabrikası olan TARİŞ İplik'in içinde bulunduğu sıkıntıyı çözebilmekti. Bunu da başardık. 560 işçisini dışarıda bırakmak zorunda kalan TARİŞ İplik, büyük maliyet gerektiren kimyasal ham madde temininden vazgeçip, ülkemizde üretilebilen kök boyaları yardımıyla yeniden hayata dönebilecek. Hatta bu sayede ülkemizde bir kök boyası pazarı bile oluşturmak mümkün olacak. Bitki özlerinden elde ettiğimiz kök boyası sistemi, yeni değil. Bu sistem, Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen tarihi bir uygulama biçimidir. Bizler sadece bu uygulamayı farklı alanlarda denedik ve olumlu sonuçlar aldık. TARİŞ İplik Fabrikası'nın yetkilileri bu duyurumuzu mutlaka dikkate almalıdır" dedi.
09.03.2010