Şifrem?
166 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Sigara Zamları Kaçak Tütün Satışını Artırır
Balıkesir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Hasan Yançıl, geçen hafta perşembe gününden bu yana sigara toptancılarının satış yapmadığını belirterek, oda üyeleriyle birlikte vatandaşların da mağdur olduğunu söyledi.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Yançıl, yılbaşından itibaren sigara ve tütün ürünlerine yapılan zamlarla ilgili olarak oda binasında basın toplantısı düzenledi. Kaçak tütün ve sigara kullanımının artacağını iddia eden Yançıl, zam haberleriyle birlikte toptancıların satış arabalarını piyasadan çektiğini hatırlattı. Yançıl, "Son üç dört günden bu yana basında sigaraya zam gelecek haberleri yapılıyor. Sigara zamlarıyla beraber hem üyelerimizin hem de tiryakilerin sorunları vardı. Geçen hafta perşembe günü saat 11.00'de sigara dağıtan firmalar, araçlarını geri çekti. O gün birçok esnaf arkadaşımız sigara temin edemedi. Ertesi günü zaten yılbaşıydı, araçlar yine servise çıkmadı. Bunun yanında cumartesi ve pazar günü de satış yapmadılar. Halbuki cuma ve cumartesi günü satış olmalıydı. Önceden Arife ve bayram günlerinde dahi esnaflara sigara satmaya çalışırlardı. Kotalarını tutturabilmek için esnaf arkadaşlarımıza yalvarırlardı. Ne hikmetse zam söylentisinin ardından bu firmalar araçlarını satıştan çekiyor. Pazar günü de sigaraya zam geliyor." dedi. 
 
Tüketici ile oda üyeleri arasında sigara yüzünden sert tartışmaların yaşandığını dile getiren Hasan Yançıl, şöyle devam etti: "Bu süreçte tüketiciler esnafımızla karşı karşıya geliyor. Esnafımız için sanki fırsatçıymış gibi, hattâ sigarayı saklamış gibi bir çekinceyle suçladılar. Değerli tüketiciler, bizim esnafımız 4 günden bu yana sigara temin edemedi ve rafındaki bütün sigaraları da sattı. Pazar günü bir sigara firması zam açıkladı. Bugün de bir sigara firması daha zam açıkladı. Bir başka sigara markası zam açıklamadı, ama sigara satış araçlarını da piyasaya çıkarmadı. Dolayısıyla bir mağduriyet söz konusu. Esnaf arkadaşlarımız sigaralarını eski fiyattan sattı. Şu anda da yerine koyamıyor. Almaya kalksa 10 birim sigara sattıysa, bugün 5 birim sigara alabilecek."

Sigaraya yapılan zamların çokluğuna da dikkat çeken Balıkesir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı, kaçak tütün ve kaçak sigara kullanımının artacağına işaret ederek, devletin bu bakımdan büyük bir zarara uğrayacağını dile getirdi. Yançıl, "Bilindiği gibi kapalı yerlerde sigara içimi yasaklandı. Bu nedenle tütün pazarında biraz düşüş var. Ayrıca esnafımız da sigaradan çok büyük paralar kazanmamaktadır. Her sigaradan bizim kazancımız yüzde 5,5'dur. Çok para kazananlar ise stok yapanlardır. Sigarada çok büyük Ötv vergileri var. Kaçak tütünde ise böyle bir vergi yok ve bu konudada çok ciddi bir pazar oluştu. Vatandaş sigarasını daha ucuza maletmek için ne olduğu belli olmayan sağlıksız ürünlere yönelecektir. Devletin bunda da ciddi bir anlamda vergi kaybı vardır. Bunlarda Ötv yoktur ve ayrıca da insan sağlığını tehdit etmektedir. Bu tür tütünler pazarlarda alenen satılmaya başlandı." diye konuştu.

04.01.2010

Yorumlar   Yorum Ekle

zafer doğan / balıkesir
her seferinde aynı şey
öncelikle şunu söylemek lazım,daha marlboro grubuna zam açıklanırken diğer gruplarada zam yapıldı ve geçerli olacağı gün beklenmeden zamlı satışlar başladı,eski fiyattan satış yapan tek tük esnaf vardı. Bu tür zamlardan faydalanan kişiler belli başlı kişilerdir,Turgut Özal kaçakçılığın önüne geçmek için yabancı markaların satışına izin vermişti ve kaçakçılık ciddi boyutlarda düşüş göstermişti,çünkü normal sigara fiyatlarına yakın fiyatlarda satılıyordu.Şu anda yerli ve yabancı sigaralardaki fiyat artışı bazı uyuyan kurtları uyandıracak ve kaçakçılıkta ciddi bir artış olacak,devlette ciddi anlamda vergiden zarar edecek,belki sigara için harcanan sağlık giderlerini bile geçecek kaybettiği vergi.
05.01.2010 22:58:55
Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler









Son Günlerin Haberleri
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Sigara Zamları Kaçak Tütün Satışını Artırır

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi