Basın mensuplarına açıklama yapan Recep Gökdeniz, tüm Türkiye'deki diğer işletmelerle birlikte Bandırma'daki Eti Maden İşletmeleri'nde de bor ve bor ürünlerine dünyadan gelen talep doğrultusunda üretimin arttırıldığını söyledi.
2008 yılında üretimin 2-3 kat artmasına rağmen işletmelerde emekli olan işçilerin yerine bile yeni işçi alınmadığını ifade eden Gökdeniz, bunun bazı sıkıntılara neden olduğunu söyledi. Yabancı üreticilerin sektörden çekilmesiyle Türkiye'nin tek bor üreticisi olarak kaldığını
belirten Gökdeniz, "Eti Maden dünyada tekel durumunda diğer üreticiler çekildi ve Etim Maden tam kapasiteyle çalışıyor. Yeni yatırımları var ve üretimi artıyor.
2008 yılında Bandırma'da 80 kişi emekli oldu ama yerine kimse alınmadı. Bununla birlikte üretim kapasitesi 2-3 kat arttı. Çalışanlar büyük özveri gösteriyor iş yoğunluğuna yetişmek için. Bu iş yoğunluğu iş kazası riskini de arttırıyor. Ölümlü kazamız çok şükür ki yok ancak iş kazaları oranı arttı.
Üretim kapasitesinin artmasıyla birlikte buna uygun
olarak işçi sayısının da artması lazım. Genel Müdürlük buna uygun olarak eleman almalı, Hazine de buna onayı vermelidir. Mekanik atölye, buhar santrali gibi yardımcı birim denilen alanlarda işveren taşeronlarla anlaşmaya çalışıyor. Ancak bu hem riskli hem de iş kanununa aykırı. Yasalar bor madenlerinin işletmesi, maden çıkartılması devlet eliyle olacak diyor. Bunları kabullenmemiz mümkün değil. Örneğin buhar santrali çok riskli bir iş. 80 derece sıcaklık, 64 bar basınç ortamı var. Riski büyük, iş kazaları
olabilir. Onun için buralarda müteahhit firmanın çalıştırılmasına müsaade edilmemesi lazım.
Önümüzde toplu sözleşme var buna hazırlanıyoruz. Ocak ayından itibaren toplu sözleşme süreci başlayacak. Diğer taleplerin ve konuların yanısıra işçi alınmaması ve bu konuyla ilgili sıkıntılarımızı da dile getireceğiz" dedi.
21.10.2008