Şifrem?
133 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

DPT'nin Yerini Kalkınma Ajansları Alıyor
Balıkesir Ticaret Odası (BTO) Başkanı Mahmut Yavuz, Bölgesel Kalkınma Ajansı'nın önemine dikkat çekti.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto


Balıkesir'de TRT22 koduyla Balıkesir-Çanakkale Kalkınma Ajansı kurulacağını belirten BTO Başkanı Yavuz, il olarak şimdiden gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini, kalkınma ajansının merkezinin de Balıkesir olması gerektiğini söyledi.
BTO, Çamlık Atatepe'deki tesislerde basın kuruluşlarına iftar yemeği verdi.

Yönetim kurulu üyelerinin de hazır bulunduğu yemekten sonra basın açıklaması yapan BTO Başkanı Mahmut Yavuz, Kalkınma Ajanslarının iyi anlatılması ve iyi anlaşılması gerektiğini bildirdi. 8 Şubat 2006 tarih ve 26074 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Bölgesel Kalkınma Ajanslarının ilkinin İzmir'de ve Çukurova'da kurulduğunu söyleyen Mahmut Yavuz, 2009 yılında kalkınma ajanslarının büyük bölümünün kurulmuş olacağını, bölgesel kalkınmaların tamamının bu ajanslar ile sağlanacağını bildirdi.

Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) yerini Bölgesel Kalkınma Ajanslarının alacağını söyleyen Yavuz, "Kısa bir süre sonra ekonomiyle ilgili söylemlerde konuşulacak tek şey Bölgesel Kalkınma Ajansları ve e-devlet olacak. Herkes buna göre hazırlığını şimdiden yapmalı, dersine iyi çalışmalı" dedi.

BALIKESİR KAZANSIN

BTO Başkanı Mahmut Yavuz, Balıkesir'in birçok sektörel alanda 1983 yılından beri DPT tarafından verilen hibe ve desteklerden ne hikmetse mahrum kaldığını, yararlanmadığını, bu sebeple de büyük bir kaybının söz konusu olduğunu söyledi. Bu açığın en azından bundan böyle devam etmemesi için Kalkınma Ajansına gereken önemin verilmesi gerektiğini belirten Mahmut Yavuz, Kalkınma Ajansının direk para dağıtarak destekleme yapan bir kurum olmadığını, ancak, bölgenin ekonomik önceliklerinin belirlenmesine istinaden bu öncelikler doğrultusunda proje çağrısına çıkan ve bu çağrıları, kamu, özel sektör veya şahıslardan gelen uygun projeleri destekleyen bir mekanizma olduğunu söyledi.

Yasal kuruluş çalışmaları tamamlanan ajansların ulusal düzeyde koordinasyonundan Devlet Planlama Teşkilatı sorumlu. Ajansın teşkilat yapısı, kalkınma kurulu, yönetim kurulu, genel sekreterlik ve yatırım destek ofislerinden oluşuyor. BTO Başkanı Mahmut Yavuz, "Balıkesir'de öncelikle Kalkınma Kurulu Üyelerinin yapılacak bir çalışma ile belirlenebilir. 100 kişi Balıkesir'den, 100 kişi Çanakkale'den. Daha önce kurulmuş bulunan İzmir Kalkınma Ajansında Kalkınma Kurulunun yüzde 70'i özel sektör, yüzde 30'u kamudan oluşmaktadır. Bildirilen 200 kişi içerisinden Bakanlar Kurulu 100 kişiden oluşan, yılda iki kez toplanan ve danışma organı olan Kalkınma Kurulunu belirler. Yönetim kurulu, ajansın karar organıdır.

Balıkesir-Çanakkale Kalkınma Ajansı için il valileri, il merkez belediye başkanları, il genel meclisi başkanları ve her ilden birer kişi olmak kaydıyla ticaret ve sanayi odası başkanlarından oluşur. Ancak, ticaret ve sanayi odalarının ayrı ayrı kurulmuş bulunması halinde, yönetim kurulunda yer alacak temsilci Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Ajansı, yönetim kurulu başkanı temsil eder. Yönetim kurulunun başkanı validir. Yönetim kurulu ilk toplantısında üyeleri arasından bir başkan vekili seçer. Birden fazla ilden oluşan bölgelerde yönetim kurulu başkanlığı, ilk yıl ajans merkezi olarak tespit edilen ilin valisi tarafından, müteakip yıllarda illerin alfabetik sırasına göre bölgedeki valiler tarafından birer yıl süreyle dönüşümlü olarak yürütülür" dedi.

İstatiki bölge birimleri sınıflandırmasında Batı Marmara'da yer alan Balıkesir-Çanakkale Kalkınma Ajansı, TR22 olarak kodlandı. Kalkınma Ajansının kurulmasına müteakip oluşturulacak bölgesel önceliklerde, gıda sektörünün ilk sırayı alacağı kaydedildi. BTO Başkanı Mahmut Yavuz, "Bu kadar büyük bir gıda ve tarım potansiyeli olan Balıkesir'in Kalkınma Ajansı kurulmadan bu sektörünün gelişimine büyük katkı sağlayacak önemli bir projeyle tanıştığını görüyoruz.

Balıkesir'in Çanakkale ile eşleşmesi önemli bir şanstır. Gıda deposu olan ve Türkiye'yi besleyen il Balıkesir'in bu desteklemeden faydalanması gayet güzel. Bir de diğer taraftan bakıyoruz. Bu program dahilinde toplam 11 tane destekleme gurubu bulunmaktadır. Bu programın uygulanacağı illerin seçimindeki kriterler ise illerin desteklenecek sektörler itibariyle potansiyelleri, çözüme kavuşturulması gereken problemlerin varlığı, illerin GSYİH'dan aldığı pay, iller arası net göç hızı gibi kriterlere dikkat edilmiştir. Yani dikkat edildiğinde Balıkesir Türkiye sıralamasında 1 veya 2. sırada. Fakat, Afyonkarahisar (6), Amasya (10), Balıkesir (4), Çorum (9), Diyarbakır (7), Erzurum (9), Hatay (7), Isparta (6), Kahramanmaraş (10), Kars (8), Konya (11), Malatya (6). Ordu (3), Samsun (11), Sivas (10), Şanlıurfa (9), Tokat (9), Trabzon (6), Van (5) ve Yozgat (5).

İllere bakıldığında Balıkesir'in büyük bir haksızlığa uğradığı açık olarak gözükmektedir. Balıkesir sadece 4 destekleme grubunda yer alabilmiş. Neden 11'de 11 olmasın? 2005 yılı hayvansal üretimde Türkiye birincisi, bitkisel üretimde ise Konya'dan sonra Türkiye ikincisidir. Artık Balıkesir'in kazanmasını istiyoruz" dedi.

"BİZ DERSİMİZE ÇALIŞIYORUZ"
BTO Meclis Başkanı Erhan Ortaköylü ise kalkınma ajansının merkezinin Balıkesir'de kurulacağını, normal olanın da bu olduğunu söyledi. Ortaköylü, "Balıkesir Ticaret Odası olarak biz dersimize çalışmaya başladık. Eğer, kıstaslar kapalı kapılar ardında halledilmiyorsa bu Kalkınma Ajansı Balıkesir'de kurulacak.

Egev, Kalkınma Ajanslarının bir adımıydı. Devlet Planlama Teşkilatı artık dev dışı kalacak, bunların yerini Bölgesel Kalkınma Ajansları alacak. Ancak, bu işi örneğin sayın valiye anlatmak gerekiyor. Herkese iyi anlatmak gerekiyor" dedi. BTO Genel Sekreteri Erdoğan Dur'un slayt sunum ile Kalkınma Ajanslarının önemini anlattığı toplantıda Balıkesir olarak çalışmalara şimdiden başlanması gerektiğini, BTO'nun üzerine düşeni yapacağı bildirildi.

24.09.2008

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler









Son Günlerin Haberleri
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir DPT'nin Yerini Kalkınma Ajansları Alıyor

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi