Şifrem?
162 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Gönen'de 20 Deri Fabrikası Kapandı
Küresel ısınma ve ABD doları karşısında YTL'nin aşırı değer kazanmasından dolayı bir yıl içinde Gönen'de yirmi deri fabrikası kapandı.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

   Geriye kalan otuz deri fabrikası ise kapasitelerinin çok altında üretim yapıyor. Gönen Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Orhan Küçük, dericilerin küresel ısınmadan en çok etkilenen sektörlerin başında geldiğini, siparişlerde %40’ın üzerinde düşüş yaşandığını söyledi.

   Deri piyasasının yüzde 70′inin Rusya ile çalıştığını dile getiren Küçük, “Bizim deri satışları modayla olduğu kadar iklimle de yakından ilgili. Rusya’da eylül, ekim dönemi genellikle insanların deri satın aldığı aylardır. Ama bu sene son 20-30 yılın en yüksek sıcaklıkları yaşandı. İnsanlar deri satın almaya ihtiyaç duymadılar. Ellerindekilerle idare ettiler. Dericilerin elindeki mallar da stoklarda kaldı. Dua ediyoruz bu sene iklim normale döner, sektörümüz nefes alır” dedi.

   Yüksek faiz politikasının finansman maliyetini artırdığını, üreticilerin işletme sermayesini dahi temin etmekte sorun yaşadığını savunan Küçük, “Küresel iklim değişimlerinin de etkisiyle kapanan fabrikalara yenilerinin eklenmemesi için öncelikle kredi faiz oranlarının düşürülmesi gerekmektedir. Aşırı değerli YTL ihracatçıyı bitme noktasına getirdi. Enflasyonun minimum yüzde 10 olduğu bir ülkede, YTL’nin yüzde 20 değer kazanmasını izahta güçlük çekiyoruz. Kurun yükseltilmesi ihracat için üretim yapan firmaların nefes almasını sağlayacak artan ithalattan doğan haksız rekabetin önüne geçilebilecektir” diye konuştu.

   Deri sektörü elektrik enerjisini rakip ülkelere kıyasla çok daha pahalıya aldığını vurgulayan Küçük, enerji maliyetinin düşürülmesinin rekabet avantajı sağlayacağını vurguladı. Uzakdoğu’dan ithal edilen ve suni deriden mamul deri ürünlerin ülke içinde doğal deri gibi lanse edilerek satıldığının altını çizen Küçük, bunun için acil önlem alınması gerektiğine dikkat çekti. Küçük, bu durumun hem tüketiciyi yanılttığına hem de haksız rekabete neden olduğuna dikkat çekerek, “Nihai deri ürünleri ithalatında azo boyar maddelerin ve diğer zararlı kimyasalların kullanılmadığına dair kontrol sistemi oluşturulmalı; zorunlu menşe etiketi uygulanması sağlanmalıdır” dedi.

   Türk deri sektörünün zaman zaman dünya ve ülke konjonktürüne göre inişler ve çıkışlar göstermesine rağmen lokomotif sektörlerden biri olduğuna dikkat çeken Küçük, ülke deri sektörünün düzlüğe çıkabilmesi için faizlerin düşürülmesi, kurun yükseltilmesi ihracat için üretim yapan firmaların nefes almasını sağlayacak artan ithalattan doğan haksız rekabetin önüne geçilmesi, SSK primi, gelir vergisi stopajı, işsizlik sigortası vb. payının OECD ülkeleri ortalaması olan yüzde 18′e çekilmesi, enerji maliyetlerinin düşürülmesi, Ticaret Borsası'nda ham deri girişinde ve işlem görmeden yapılan satışta alınan tescil ücreti kaldırılması gerektiğini söyledi. Küçük, sektör ayrıca, AB’ye uyum çalışmalarında sektörle koordineli bir şekilde düzenlemeler gerçekleştirilmesini ve pahalı olan çevre yatırımlarında sektöre maksimum destek sunulması talebinde bulundu.

18.02.2008

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler









Son Günlerin Haberleri
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Gönen'de 20 Deri Fabrikası Kapandı

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi