Şifrem?
90 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Çalışanlar İçin Kritik Hafta
Çalışanlar için bu hafta iki yasal düzenleme gündeme gelecek. Sosyal güvenlik reformu ile emeklilik yaşı 65'e çıkarılıyor. Kayıtdışı işçi çalıştıran işverene hapis cezası öngörülüyor.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

   Başta çalışanlar olmak üzere çalışma hayatı için “dönüm noktası” niteliğindeki iki önemli düzenleme bu hafta yeniden gündeme geliyor. Sosyal güvenlik reformu, Plan Bütçe Komisyonu'na gelirken, geçen hafta Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda görüşülen istihdam paketinin de bu hafta içinde açıklanması bekleniyor.

   Çalışma hayatında birçok yeni düzenleme getiren Sosyal Sigorlar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nda yer alan özellikle emeklilikle ilgili düzenlemeler tepki görüyor. İstihdam paketinde ise en çok tartışılan konuları başında SSK primi işveren payında 5 puanlık indirim ve kıdem tazminatı ile ilgili öngörülen yeni düzenlemeler oluşturuyor. Tasarı bu hafta komisyonda kabul edilir ve meclis genel kuruluna giderse, şubat ya da mart ayında yasalaşacak, 1 Haziran 2008'de de yürürlüğe girecek.

Yeni İşe Giren 65 Yaşında Emekli

   Tasarıda yer alan düzenleme geçerse, emeklilik yaşı yeni işe girecekler için 65'e çıkarılacak. Emekli aylığı almak için ödenmesi gereken 7 bin iş günü olan prim ödeme gün sayısı ise her yıl 100 gün artırılarak 9 bine yükseltilecek. Yeni düzenleme ile emekli aylıkları her yılın Aralık ayında açıklanan TÜFE ile o yılın GSYİH gelişme hızının yüzde 25'inin toplamına bir tam sayının ilave edilmesiyle hesaplanacak. Sigortalı kadına ve eşi çalışmayan sigortalı erkeğe emzirme ödeneği, asgari ücretin üçte biri tutarında bir defaya mahsus ödenecek.

Asgari Ücret Alana Yeşil Kart Verilecek

   Memurlar, kanunun yürürlüğe girmesinin ardından yeni memur eski memur olarak değerlendirilecek. Kanunun uygulamaya geçtiği tarihten itibaren ilk defa devlet memuru olanlar, kanun ve Genel Sağlık Sigortası kapsamına girecek. Aile geliri kişi başına asgari ücretin üçte birinden az olması halinde primler devlet tarafından ödenecek. Bu ailenin 18 yaşını geçmiş çocuklarına ise yeşil kart verilecek. Fiili hizmet zammı süresinden gazeteciler, devlet tiyatrosu sanatçıları, hava yollarındaki uçucu personeli, makinistler, gemiciler, yararlanamayacak.

Kayıtdışı Çalıştıran İşverene Hapis Cezası

   Pakette yer alması beklenen 5 puanlık prim indirimi ile kıdem tazminatında yapılacak yeni düzenlemeler en çok tartışılan konular arasında yer alıyor. İstihdam paketinde yer alan 18-29 yaş arasında ilk kez işe girecek olanların ve özürlü çalıştıranların SSK işveren prim paylarını Hazine'nin karşılaması öngörülüyor. Öte yandan uzmanlar, 18-29 yaş arasında ilk kez işe girecek olanlara verilecek prim teşviğinin 30 yaş üzerindekilerin istihdamında sıkıntılar yaratacağı konusunda uyarıyor. Paket ile kayıt dışı çalışanlara ağır yaptırımlar getirmeyi planlayan hükümet, kayıt dışı çalıştıran işverene hapis cezası uygulamayı düşünüyor. Ayrıca paket, İşsizlik Fonu'ndan yararlanma koşullarını da daha kolaylaştırıyor. Oluşturulacak Kıdem Tazminatı Fonu için İşsizlik Fonu'nun kullanılması planlanırken, kıdem tazminatında yeni bir düzenleme yapılması öngürülüyor.

Sağlıkta Katkı Payı Ödenecek

   Sosyal Güvenlik Kurumu, hastalardan alınacak yüzde 1'lik katkı payını bir kat arttırabilecek veya kaldırabilecek. Kamu hastaneleri otelcilik hizmeti ve öğretim üyesi farkı, özel hastaneler de sağlık hizmeti karşılığında Sosyal Güvenlik Kurumu'nun belirleyeceği miktarın yüzde 20'si kadar ek ücret alabilecek. İlaç ve protezler için yüzde 10 ile yüzde 20 oranında, ayakta tedavi ve diş hekimi muayenesinde de 2 YTL katılım payı alınacak. Katılım payı, yatan hastalarda asgari ücretin yüzde 25'ini, bir yılda ise asgari ücreti geçemeyecek.

06.02.2008

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler















Son Günlerin Haberleri
03.05.2024 Tarihli Haberler
02.05.2024 Tarihli Haberler
01.05.2024 Tarihli Haberler
30.04.2024 Tarihli Haberler
29.04.2024 Tarihli Haberler
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Çalışanlar İçin Kritik Hafta

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi