Önemli zeytin üretim merkezlerinden Edremit Körfezi'ndeki "3. Geleneksel Gömeç Zeytin Hasat Şenliği"nde farklı ülkelerden gelen zeytin ve zeytinyağı tüccarları ile üreticiler, deniz kenarındaki ağaçlardan zeytin topladı.
Gömeç Belediyesi ve ilçede faaliyet gösteren zeytin firması tarafından düzenlenen şenlikte hasat, dallara zarar verdiği için önerilmeyen sırıkla toplamaya karşı dikkati çekmek amacıyla protokol mensupları tarafından zeytin silkme makineleriyle gerçekleştirildi.
Gömeç Kaymakamı Önder Coşkun, Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal, Gömeç Belediye Başkan Vekili Eşref Uslu, fitoterapi uzmanı Dr. Ümit Aktaş, farklı ülkelerden gelen zeytin ve zeytinyağı tüccarları ile üreticiler, deniz kenarındaki ağaçlardan zeytin topladı.
Toplanan taze zeytinler, ilk sıkım için zeytinyağı fabrikasına götürüldü. Katılımcılar, topladıkları kasalar dolusu zeytinleri üretim bantlarına döktü.
Daha sonra son teknoloji kullanılan tesiste zeytinyağı üretimini izleyen katılımcılar, kısa sürede sıkılan zeytinlerden elde edilen sezonun ilk sızma zeytinyağını tattı.
- "Bu sene var yılı"
Gömeç Kaymakamı Coşkun, şenlikte yaptığı konuşmada, sezonun ilk zeytin hasadını şenlik kapsamında gerçekleştirdiklerini söyledi.
Çiftçilerin hayırlı sezon geçirmesi temennisinde bulunan Coşkun, "Deniz kenarında, körfez manzarasıyla bugün hasadımızı yaptık. Herkesi Gömeç'in güzelliklerini görmeleri ve zeytin hasadı yapmaları için ilçemize bekliyoruz." dedi.
Burhaniye Kaymakamı Hüseyin Öner de zeytinin bölge tarımında önemli olduğunu dile getirerek, "Zeytin, burada tarım sektörünün yüzde 80'ini ihtiva eden, bölgenin ekonomisinde, ticaret ve sosyal hayatında çok önemli yeri olan bir ürün. Bu sene, 'var yılı' ve çok mutluyuz. İnşallah fiyatlar da iyi giderse çiftçimizin yüzü gülecek. Uzun yıllardır böyle yüksek bir rekolte söz konusu değildi. Hasat yaparken de hepimiz şahit olduk. Bol mahsul var. Zannederim, bu sene körfez bölgemizde rekor yıl olacak." ifadelerini kullandı.
Bölge halkının yüzde 70'inin zeytincilikle geçimini sürdürdüğünü belirten Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal da "Zeytin, bu halkın, ailelerin ve çocuklarının geleceğidir. Ölmez ağacımız olan zeytin, bizim için çok değerli. Zeytini bugün topladık, sıktık ve ilk zeytinyağını içtik." şeklinde konuştu.
- "Diyabet tedavisinde zeytin yaprağı"
Dr. Aktaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, zeytinin doğanın mucizesi olduğuna dikkati çekti.
Gömeç'te 500-600 yıllık ağaçlardan zeytin hasadı gerçekleştirdiklerini ifade eden Aktaş, şunları kaydetti:
"Zeytin ağacı, yaprağıyla, meyvesiyle insanoğlu için şifadır. Zeytin ağacının uzun süre yaşayarak, ekolojik dengeye getirdiği fayda bir yana, zeytin yaprağını biz sağlıkta antimikrobiyal ve şeker düşürücü olarak kullanıyoruz. Diyabette bir numaralı tedavi, zeytin yaprağıdır. Antimikrobiyal olarak İbni Sina'dan Hipokrat'a kadar kadim hekimlerin hepsi zeytin yaprağını kullanmıştır. Zeytin meyvesini sıktığınız zaman, içinden bol antioksidan içeren zeytinyağı çıkar.
Zeytin, fenolik bileşikler açısından son derece zengin. Yağı da insan sağlığı için en faydalı yağdır. Zeytinyağının üzerinde olup da onunla yarışabilecek bir yağ, dünyada yoktur. Bizim memleketimiz de zeytin cennetidir. Çekirdeği bile çok değerlidir. Zeytin çekirdeğinde çok kuvvetli antioksidanlar bulunur. İnsan sağlığını korumak için de son derece etkilidir. Eğer kanserden, diyabetten, kronik hastalıklardan korunmak istiyorsanız sofranızdan zeytini, zeytinyağını, zeytin yaprağını eksik etmeyin."
Balıkesir Haberleri
23.10.2017