Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, lise öğrencilerine Android ile Mobil Programlama eğitimi verilmeye başlandı. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde Türkiye'de pilot olarak öğrencilere yönelik kodlama eğitiminin verildiği Ayvalık, bu kez Android ile Mobil Programlama Eğitimi'nde öncü oldu.
Milli Eğitim Bakanlığı, algoritmik ve bilişimsel düşünme becerilerini öğrencilerde geliştirmek amacıyla 5 ve 6. sınıflarda zorunlu, 7 ve 8. sınıflarda seçmeli olan bilişim teknolojileri ve yazılım dersi öğretim programının kodlama eğitimi konusunda güncellenmesi için çalışma yürütürken, Ayvalık Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi öncülüğünde lise öğrencilerine yönelik Android ile Mobil Programlama Eğitimi verilmeye başlandı.
Hafta sonu 8 saat olmak üzere iki buçuk ay sürecek eğitimin ilk grubu Cunda Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'nde ders görüyor. 21 kişilik ilk grup sertifika almaya hak kazandıktan sonra 20 kişilik gruplar halinde eğitime devam edilecek.
Eğitim veren yazılım mühendisi Gamze Oruç Altınok, AA muhabirine, Android'in mobil cihazlar için geliştirilen Linux tabanlı, açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olduğunu hatırlattı. Günümüzde artık hemen hemen herkesin olmazsa olmazı haline gelen cep telefonları ve tabletlerdeki programları 21 öğrencisinin de yazmayı öğrenmeye başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Altınok, "Teknolojiyi her şekilde kullanıyoruz zaten. Aynı şekilde cep telefonlarımızı da öyle. Bu eğitimlerin ardından, telefonu kullanmayı değil, yazılımlarıyla üretmeyi amaçlıyoruz. Kullandığımız tüm uygulamaları Play Store ya da App Store'dan indirmek yerine kendimiz yazabilmeyi hedefliyoruz. O yüzden de gençlerimize yönelik proje bazlı bir eğitimi hayata geçirmek istedik." dedi.
Yazılımın birçok avantajı olduğunu kaydeden Altınok, "Biz, bu eğitimlerde öğrencilerimize Java ve Pyhton ile kodlamayı öğreteceğiz. Android Stüdyo Programı kullanıyoruz zaten." diye konuştu.
- "Türkiye olarak bu konuda biz de söz sahibi olabilecek konuma geleceğiz"
Kaymakam Namık Kemal Nazlı da son zamanlarda çok değişik alan ve konularda, yetenekli eğitmenler sayesinde çok ciddi eğitim açılımları yapmaya başladıklarını belirterek, "Bunlardan biri de algoritma temelli yazılım konusunda gençlerimizin yetiştirilmesidir. Bugün de Türkiye'de ilk defa uygulanan Android ile Mobil İşletim Sistemi'nin çocuklarımıza öğretilmesine ait kursun başlangıcındayız." değerlendirmesinde bulundu.
Öğrencilerin sadece bir haftalık zaman dilimi içinde tasarımdan yazılıma geçebilecek düzeye geldiklerini dile getiren Nazlı, "Bu durum onların yetenekleri ile yeteneklerini ortaya çıkaran öğretmenlerinin kabiliyet ve kalitesi sonucu ortaya çıktı. Hepsini kutluyorum. İnşallah ileride bu konuda Türkiye olarak biz de söz sahibi olabilecek konuma geleceğiz." dedi.
Öğrencilerden Furkan Samet Çapar ise bilgisayar ve teknolojik gelişmelere karşı merakı olduğunu ifade ederek, "Sağlık alanıyla ilgili yapmak istediğim bir program vardı. Şu anda onun üzerinde çalışıyorum. Bittiği zaman da Google Play'de yayınlayacağım ve böylelikle bu yaptığım dünya çapına yayınlanacak." yorumunu yaptı.
Zeynep Namal da "Android ve oyun yazılımlarını öğrenmek için buradayım. Bu öğrendiklerimin gelecekteki mesleğim mekatronik ya da mekanik mühendisliğine ciddi katkılar sağlayacağına inanıyorum." diye konuştu.
Balıkesir Haberleri