Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Facebook kullanıcısında dünya 6'ncısı, İnstagram'da dünya 4'üncüsü, sosyal medyada dünya 9'uncusuyuz. Ama elektronik ticarette ilk 25 içinde bile yokuz." dedi.
Turkcell ana sponsorluğunda TOBB ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) iş birliğinde EticaretSEM tarafından organize edilen "Türkiye Teknoloji Buluşmaları", Balıkesir'de yapıldı.
Hisarcıklıoğlu, Balıkesir Sanayi Odası ile Ticaret Odası'nın ev sahipliğinde, Balkonuk Center Aktivite ve Organizasyon Merkezi'nde düzenlenen programda yaptığı konuşmada, artık tüm dünyanın "e-ticaret" teknolojisini kullandığını belirtti.
"Türkiye Teknoloji Buluşmaları", toplantılarının 49'uncusu düzenlediklerine işaret eden Hisarcıklıoğlu, bu sayede kamu bürokratlarını aynı çatı altında toplayarak e-ticareti anlattıklarını söyledi.
Akıllı telefonlar sayesinde ülkede nüfusun yüzde 90'ının mobil bağlantı hattına sahip olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
"Biz telefonla internette ne yapıyoruz? Facebook kullanıcısında dünya 6'ncısı, İnstagram'da dünya 4'üncüsü, sosyal medyada dünya 9'uncusuyuz. Ama elektronik ticarette ilk 25 içinde bile yokuz. İnterneti laf yetiştirmek için kullanıyoruz. Kültürümüzde olmayan şeyler için kullanıyoruz. Toplantının esas amacı bu. Millet teknolojiyi para kazanmak biz birbirimize küfretmek için kullanıyoruz. Sanayi devrimini kaçırdık. Şimdi önümüzde yeni bir devrim var. Elektronik ticaret devrimi, bunu da ıskalarsak bir 200 yıl daha beklememiz lazım. İnsanlar eskiden ticaret yolu üzerindeyse zengin oluyordu. Şimdi bu devrin ticaret yolu internet. Artık ticaret yolu her evden, her iş yerinden geçmektedir. Avustralya'nın bir köyüne mal satabilir misin? İnternet ile bir saniye sonra Avustralya'nın köyündesin. Bir tuşa bastığında üretileni görebiliyorsun."
Türkiye'de ve dünyada zengin olan şirketlerin tamamının e-ticaret yolunu seçtiğini ve bunun tesadüf olmadığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, teknolojiyi en iyi şekilde kullanmak gerektiğini vurguladı.
- "Zengin olmanın yolu ticaretten geçer"
Dünya ticaret hacminin çok büyük rakamlara ulaştığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şunları dile getirdi:
"Allah bize petrol verse devlet zengin olurdu. Zengin olmanın yolu ticaretten geçer. 20 trilyon dolarlık dünya pazarı var. 7 milyar insan var mal satabileceğin. Devrimizde dünyanın en ilerisinde olmamız lazım. Türkiye'nin en hızlı büyüyen şirketlerinin hepsinin ortak özelliği; teknolojiyi sonuna kadar kullanıyor. Teknolojiyi kullanırsan şirketin yüzde 220 büyür. Bu şirketler teknolojiyi iyi kullanıyor. Her alanda dijitalleşme, teknolojiyi kullanmak."
Dünyanın en büyük perakende şirketinin hiç mağazası bulunmadığını ve tüm satışlarını e-ticaret üzerinden yaptığını belirten Hisarcıklıoğlu, bu sayede bir dünya devi olduğunu söyledi.
Perakendeciliğin dünyanın en eski mesleği olduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
"Alibaba.com ne iş yapıyor? Perakendecilik. Dünyanın en eski mesleği. Ama işi bambaşka bir yöntemle yaptı. Şimdi ama dünyanın en büyük perakende mağazası oldu. Alibaba'nın kaç mağazası var, sıfır. Geçen yıl kasım ayının 11'i Çin'de elektronik alışveriş festivali gibi bir etkinlik vardı. Her yıl yapıyorlar. 11 Kasım'da Alibaba üzerinden tam 17 milyar dolarlık alışveriş yapıldı. Türkiye'nin en büyük şirketinin yıllık cirosunu bilen var mı? En büyük şirketimiz TÜPRAŞ. TÜPRAŞ'ın yıllık cirosu 10 milyar dolar."
Toplantıya, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Büyükşehi̇r Beledi̇ye Başkanı Ahmet Edi̇p Uğur, Balıkesir Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur ve Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler de katıldı.
Balıkesir Haberleri
10.03.2017