Jeofizik Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, "Marmara'da olacak bir deprem, ivmesi çok yüksek olan, yani hızlı hareket eden bir deprem olursa her tarafta hasar bırakabilir." dedi.
Bandırma Gazeteciler Cemiyetinin düzenlediği "Bandırma Depremi Konuşuyor" paneline katılmak amacıyla ilçeye gelen Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede 1964 Manyas depreminde çok az hasar meydana geldiğini hatırlattı.
Gündoğdu, buna rağmen tarihte ilçeyi daha fazla etkileyen depremlerin de yaşandığını belirterek, "Bandırma'yı tehdit edecek Kyzikos ile ilgili tarihsel depremler var. İki deprem, orayı yerle bir etmiş. O fayın tekrar dağılması söz konusu. Kısacası Bandırma'yı etkileyecek tek fay, orada." diye konuştu.
Yapıların durumunu inceleyip buna göre risk hesabı yapmak gerektiğini anlatan Gündoğdu, "Marmara'da olacak bir deprem, ivmesi çok yüksek olan, yani hızlı hareket eden bir deprem olursa her tarafta hasar bırakabilir. Kötü binaları Büyükşehir Belediyesi ile kentsel dönüşüme çevirmek lazım. İstanbul'a oldukça uzak bir ilçe ama kuzey kıyısına yakın, 10-20 kilometre uzaklığı var. Burada olacak depremler, insanları etkileyecektir." ifadesini kullandı.
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde meydana gelen depremlere de değinen Gündoğdu, şunları kaydetti:
"Düşey hareketlerle meydana gelen depremlerin olduğu bölgede, kısa fay boyları var. Bunun beklediğimiz Marmara depremiyle bir ilgisi yok. Yani Kuzey Anadolu fayının oluşturacağı depremle hiçbir alakası yok. Yani kendi halinde en fazla 5,5 yaptı. Dün de 4,9 yaptı. Oradaki insanlar, devamlı sallandıkları için korkuları var. Söyleyeceğimiz şey yine aynı, bu böyle devam edecek. Oradaki insanlar, güvenmedikleri yapılara girmeyecek. 'Öğretmenler, okullara girsinler.' demeye kalmadan 5'lik bir deprem daha olunca vazgeçildi. Sınıfları sağlam dahi olsa panik yaratır, insanların, çocukların birbirini ezme durumları var. Bu gibi durumlarda alınacak tedbirlerle ilgili hiçbir eğitim verilmemiş."
Balıkesir Haberleri
02.03.2017