- Kuzey Ege'nin önemli turizm merkezlerinden olan Ayvalık ile Cunda Adası'nı birbirine bağlayacak köprünün inşaatında, çakılacak fore kazık sayısı, zeminin çürük çıkması nedeniyle 73'ten 350'ye çıkarıldı
- 10 milyon lira olarak planlanan köprünün maliyeti, çakılacak fore kazık sayısının artmasıyla 15 milyon liraya yükseldi
- Daha önce zemin doldurulmak suretiyle yapılan ve iç denizdeki sirkülasyonu kesmesi nedeniyle Ayvalık Körfezi'nde kirliliğe yol açan mevcut köprünün yerine yapılacak yeni köprü sayesinde bölge sakinleri ve tatilciler, kötü kokudan kurtulmuş olacak
Balıkesir'in Ayvalık ilçesi ile önemli turizm merkezlerinden Cunda Adası'nı birbirine bağlayacak köprünün inşaatında, çakılacak fore kazık sayısı, zeminin çürük çıkması nedeniyle 73'ten 350'ye çıkarılınca, maliyeti 10 milyon liradan 15 milyon liraya yükseldi.
AA muhabirinin Balıkesir Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden aldığı bilgiye göre, zemin doldurulmak suretiyle yapılan ve iç denizdeki sirkülasyonu kesmesi nedeniyle Ayvalık Körfezi'nde kirliliğe yol açan mevcut köprünün yerine yenisinin yapılması için ilk harç, bu yılın yaz aylarında atıldı.
Ayvalık ve Cunda halkıyla yapılan, 12 bin kişinin katıldığı anketten yüzde 65'le "Cunda Taş Eksen" şeklinde yapılması isteğinin ortaya çıkması dolayısıyla bu doğrultuda yapımına başlayan Cunda Köprüsü, 300 metre uzunluğunda olacak.
Denizdeki dolgu maddesinin kaldırılmasını ve iç deniz sirkülasyonunu sağlayacak yapı, 2 adet 25 metre ve 2 adet 30 metre olmak üzere, arasından tekne geçebilecek şekilde 4 açıklıklı betonarme kemer köprü şeklinde yapılacak.
- Köprüde yürüyüş ve bisiklet yolları da olacak
Toplam genişliği 20 metre olacak, 3,30 metre genişliğinde 2 yürüyüş yolu ve 2 metre genişliğinde bisiklet yolunun bulunacağı Cunda Köprüsü'ne ilk etapta çakılması planlanan 73 fore kazık sayısı, zemindeki çürüklük nedeniyle 350'ye çıkarıldı.
Planda olmayan bu ilave çalışmalar nedeniyle köprünün maliyeti 10 milyon liradan 15 milyon liraya yükseldi.
Cunda Köprüsü, tamamlandığında, alt kısmındaki 600 metrelik koridorda dip taraması yapılarak, deniz dibi temizlenecek ve derinleştirilecek. Altından teknelerin geçebileceği köprü sayesinde denizdeki sirkülasyon sağlanacak, bölge halkı ve Kuzey Ege'nin turizm merkezini tercih eden tatilciler kötü kokudan, kirlilikten kurtulacak.
- "Bölgeye ayrı bir değer katacak"
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Ayvalık ve Cunda'nın tarihi ve fiziksel yapısına uygun olarak tasarlanan taş köprünün, bölgeyi turizmde dünya markası yapma yolundaki çalışmaların en önemli adımlarından biri olduğunu söyledi.
İlave fore kazık çakılması nedeniyle inşaat süresinin uzadığını vurgulayan Uğur, köprünün yıl sonuna kadar hizmete gireceğini bildirdi.
Köprü kemerlerinin su kotundan 6 metre yükseklikte olacağını belirten Uğur, "Ayvalık'tan çıkmak isteyen 6 metre yüksekliğinde bir yat geçebilecek. Bizim vizyon projelerimizden olan taş köprü, bölgeye ayrı bir değer katacak. Bölgenin turizm değerini yükseltmiş olacağız." dedi.