Geçtiğimiz yıl Haziran ayında, "Kuzey Ege İncileri" adı altında Menemen'den başlayan Foça, Bergama, Ayvalık, Burhaniye, Edremit arasında turizm alanında ortak iş birliği, bu bölgelerdeki tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerin ortak destinasyonla değerlendirilmesi amacını taşıyan oluşumla ilgili Proje Koordinatörü Ayhan Gökdeniz muhabirimizin sorularını yanıtladı.
Kuzey Ege İncileri Projesi’nin; Menemen, Bergama, Ayvalık, Burhaniye ve Edremit Ticaret Odaları tarafından yürütülen bir turistik destinasyon projesi olduğunu kaydeden Gökdeniz, “Bu proje; ilgili odalar tarafından finanse edilmektedir. Projenin çıkış noktası; Bergama Ticaret Odası’dır. Bu projede amaç; “Kuzey Ege’nin İncileri” adıyla bölgeyi ulusal ve uluslararası alanda daha fazla tanıtmak ve marka bir destinasyon haline getirmektir. Böylelikle; bölgeye daha fazla yerli ve yabancı turistin gelmesini sağlayarak, yöre ekonomisine ve istihdamına katma değer yaratmaktır. Ayrıca bölgeyi turistik yatırımlar için yeni bir cazibe merkezi haline getirmek de bu projenin bir diğer çıktısıdır. Bölge; turistik bir destinasyon için olması gereken çekiciliklere (kaplıca, doğa, tarih, kültür, kum, deniz, güneş, iklim, hava ve deniz sıcaklığı, gastronomi, hediyelik eşya, ulaşım, günü birlik atraksiyonlar (sualtı-suüstü sporları, tekne turları, sörf vb. gibi) konaklama işletmeleri, seyahat acenteleri ve havaalanları gibi fazlasıyla sahiptir. Ayrıca bölge birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmış, şehir devletleri kurmuş, UNESCO Dünya Miras listesine (Bergama) girmiş birçok kültürel varlığa da sahiptir”dedi.
PROJE GENİŞ BİR YELPAZEYE SAHİP
Projenin Amaçlarının; Bölgeyi “Kuzey Ege’nin İncileri” adıyla ulusal ve uluslararası alanda daha fazla tanıtmak ve marka bir destinasyon haline getirmek, Bölgeye daha fazla yerli ve yabancı turistin gelmesini sağlayarak, yöre ekonomisine ve istihdamına katma değer yaratmak, Bölgeyi turistik yatırımlar için yeni bir cazibe merkezi haline getirmek ve yerel istihdamı teşvik etmek, Bölgede dezavantajlı kişi ve gruplara (engelliler, kadınlara ve gençlere) öncelik sağlanarak yeni iş alanları ve meslekleri öğretmek, Bölgenin turistik taşıma kapasitelerini zorlamadan sürdürülebilir kalkınma ve turizm motiflerini belirlemek, korunarak kullanma ilkesini benimsemek, Bölgeye ait yerel atölyelerde hediyelik eşyalar ve sanatsal objeler üretmek, ev pansiyonculuğu ve butik otel işletmeciliğini özendirmek ve yöresel mutfakları öne çıkarmak, Yenilenebilir enerji kaynakları kullanmayı özendirmek, inavasyon temelli vizyon oluşturmak ve bölgenin turizm planlama ve pazarlama stratejilerini belirlemek,
-Ulusal ve uluslararası fuarlarda ve sosyal medyada (facebook, twitter gibi) bölgeyi turistik bir destinasyon olarak tanıtmak, seyahat ve tur operatörleri üzerinden satış ve pazarlamasını yapmak şeklinde sıralayan Doç. Dr. Ayhan Gökdeniz, projenin bölgenin turizm gelirlerini arttırmak anlamında çok önemli olduğunu vurguladı.
PROJE FAALİYETLERİ OLDUKÇA YOĞUN
Proje kapsamında bu güne kadar; 7 kez Ortak Akıl Toplantıları yaptıklarını hatırlatan Gökdeniz; “Proje ekibinin kurulması ve görev dağılımı, Kurumsal kimlik çalışmaları ve proje logosunun belirlenmesi, Projenin yörede duyurulma çalışmaları, Projeyle ilgili web sayfasının oluşturulması (Türkçe- İngilizce) ve içeriklerin girilmesi, Projeyle ilgili sosyal medya (facebook, twitter, instagram vb) hesaplarının oluşturulması, Projeyle ilgili bölgedeki turistik çekiciliklerin tanıtılacağı broşür, el kitapçığı ve tek sayfalık haritaların hazırlanması ve Türkçe-İngilizce bastırılması, Bölgeyi turistik bir destinasyon olarak seyahat acentelerine ve tur operatörlerine tanıtmak amacıyla ilgili şirket temsilcilerinin bölgeye davet edilmesi, Bölgenin ilgili seyahat acente ve tur operatörleri şirketlerinin tur programları arasına sokulması ve ilgili şirketlerin web sayfalarında yer verilmesinin sağlanması, Bölgenin turistik bir destinasyon olarak tanınırlığını ve marka imajını sağlamak amacıyla ortaklaşa yurtiçi ve yurt dışı turizm fuarlara katılmak gibi bir çok faaliyeti gerçekleştirdiklerini anlattı.
KUZEY EGE’DEKİ TÜM TURİZM PAYDAŞLARININ PROJEYE DESTEK VERECEKLERİNE İNANIYOR
Doç. Dr. Ayhan Gökdeniz, proje ile ilgili ayrıntılı bilgileri yakında açılacak www.kuzeyegeninincileri.com web sayfasında bulunabileceğini, Kuzey Ege’deki tüm turizm paydaşlarının bu projeye destek vereceğine, katkı sunacağına ve bizimle olacağına da inandıklarını sözlerine ekledi.
04.01.2016