İlçede farklı noktalara yerleştirilen geri dönüşüm kutularının daha fazla ilgi çekmesi gerektiğini düşünen genç denizciler, bu konuda bir TÜBİTAK Projesi hazırlayarak kolları sıvadı.
Coğrafya öğretmeni Aynur Çiftçi rehberliğinde hazırladıkları proje kapsamında bir dizi etkinlik gerçekleştireceği öğrenilen öğrencilerin ilk durağı, belediyenin temizlik işleri müdürlüğü oldu. Burada Temizlik İşleri Müdürü İsmail Uygun tarafından karşılanan öğrenciler, önceden hazırladıkları sorularla bir röportaj gerçekleştirdiler.
Öğrenciler Ayvalık’ta atıkların geri kazanımı konusunda neler yapıldığını, toplanan atık miktarının ne kadar olduğunu, geri dönüşüm kutularının sayısının ne zaman artacağı gibi sorular sorarken okullara geri dönüşüm kutusu konmasını talep etmeyi de ihmal etmedi.
Ayvalık’ ta geri dönüştürülebilen atıkların toplanması ve geri dönüşüm tesisine sevk edilmesi için Çevre Bakanlığından onaylı ve lisanslı bir firma ile anlaşıldığını belirten İsmail Uygun, bu şirketin Ayvalık’ta Nisan ayından bu yana faaliyet gösterdiğini ve 5 yıl boyunca da yüklendikleri işi sürdüreceklerini anlatarak, belediye ile geri dönüşüm firması arasında yapılan “Ambalaj Atıklarının Kaynağında Toplanması, Taşınması ve Geri Kazanımı Protokolü” sayesinde ambalaj atıklarının toplanarak ekonomiye kazandırılmasının mümkün olduğunu belirtti.
Gençlerin, toplanan atık miktarı ile ilgili sorularını yanıtlayan Kurum Müdür Yardımcısı Ufuk Uysal ise Nisan-Aralık ayları arasındaki sonuçları gösteren belgeleri paylaşarak bunları yorumladı.
Yaz aylarında toplanan katı atık miktarının fazla olmasını İlçede yaz aylarında nüfusun artmasına ve tatil sitelerinin bu konuya oldukça duyarlı yaklaşmalarına bağlayan Uysal, Kış döneminde de Ayvalık halkının aynı duyarlılığı göstereceklerine inandığını söyledi. Sadece katı atıkların değil atık yağların da çevre için büyük tehdit olduğunu belirten İsmail Uysal, Atık bitkisel yağların toplanması için yetkili bir “Bitkisel Atık Yağ Toplama ve Geri Kazanım” firmasıyla sözleşme imzalandığını, yapılan sözleşme ile atık bitkisel yağların toplanarak doğanın kirletilmesinin önüne geçileceğini belirtti.
Konuyla ilgili daha da detaylı bilgi almak isteyen öğrenciler Deha Bitkisel Atık Yağ Toplama ve Geri Kazanım Firması Bölge Müdürü Bahar Taşkıran’dan da randevu alarak röportaj yaptılar.
Öğrencilerin çevre duyarlılığını takdir ettiğini belirten Taşkıran, Ayvalık’ta yağların toplanması için Armutçuk Pazar yeri ve Cunda Adası’na iki adet atık yağ toplama sistemi yerleştirdiklerini, böylece hem su kaynaklarının temiz kalacağını, hem de yağların geri kazanımıyla ülke ekonomisine katkı sağlanacağını belirtti. Atık yağ toplama makinelerine 2 litre atık yağ atıldığında 1 lira para iadesi alınabildiğini açıklayan Taşkıran, cihazın yağ harici maddeleri algıladığını ve farklı maddelerin cihazı bozduğunu belirterek vatandaşlardan bu konuda duyarlı olmalarını istedi.
Proje danışman öğretmeni Aynur Çiftçi ise, öğrencilerinin derslerde öğrendikleri konuları hayata aktarabildiklerini görmenin kendilerine mutluluk verdiğini belirterek, Temizlik İşleri Müdürlüğü personeline ve firma yetkililerine ilgileri ve yardımları için teşekkür etti.
Çiftçi, öğrencileriyle birlikte hazırladıkları bu tür faaliyetleri sürdüreceklerini, onlara doğa dostluğu ve çevre bilincini aşılamayı sürdüreceklerini kaydetti.
14.12.2015