GMKA’nın 1. Olağan Kalkınma Kurulu toplantısı yapıldı. GMKA Kalkınma Kurulu Başkanı Prof.Dr.Kerim Özdemir GMKA’nın geniş bir alanı kapsadığını ifade ederek "İki tarafı denizlerle çevrilidir. Diğer taraftan tarıma dayalı bir ekonomi vardır. Çanakkale ve Balıkesir bu 2 şehir bir çok bakından da birbirine benzemektedir ve yakın ilişki içerisindedir nüfus kaydı Balıkesir’de olup da Çanakkale’de yaşayanların başında 1. sırada Balıkesirliler yer alıyor. Ortak özelliklerimiz çok. 2 ilde de kırsal ve kent ayrımında yüzde 60, yüzde 40 civarında. Türkiye’nin 1960-70’lerde ki kırsal ve kentlerdeki nüfus dağılımını ifade ediyor. Diğer taraftan nüfus artış oranında da bir benzerlik var, ikisine 1.75 Türkiye ortalamasının altında. İşsizlik oranlarında da ortak benzerlikler var. İstihdamın sanayi ve tarım hizmetler alanında dağılım oranlarında da benzerlikler bulunmakta. Dolayısiyle birbirlerine çok benzeyen 2 ilden oluşan bir bölge. Genel olarak tarımın istihdamdaki payı yüksek. Tarımsal ekonomiye sahip, diğer taraftan bir kaç sanayi bölgesini bir yana koyarsak genel olarak tarıma dayalı sanayiler olduğunu da söylemekte bir sakınca yok. Böyle bir yapıya sahip olan 2 şehir paylaşan şehir olarak 3 önemli sanayi merkezi arasında sıkışıp kalmışlar. Bir komşu il daha hızlı hareket ediyor siz daha yavaş gidiyorsanız bu aradaki mesafe açılır. İzmir, Bursa,İstanbul sanayi şehir olarak gelişirken siz bu konuda ivme kaybedersiz"dedi.
ÇEVRE DÜZENİ PLANLARI, HİYERARŞİDE BÖLGE PLANLARINDAN SONRA GELMEKTEDİR
Kalkınma Kurulu gündeminde önceki yıllara kıyasla bazı değişiklikler meydana geldiğini belirten GMKA Genel Sekreter Vekili Esra Kocabaş "Öncelikle bugün sizlere 6 aylık faaliyetlerimiz yerine, Kasım ayına kadar gerçekleştirmiş olduğumuz yaklaşık 10 aylık bir dönemi içeren faaliyetlerimize ilişkin bilgi vereceğiz. Bunun yanında oturumlarımızda da bazı değişiklikler yaptık. Öncelikle sabah oturumumuzda Kalkınma Kurulundan bağımsız olarak gerçekleşen ancak Kalkınma Kurulu üyelerimizi de davet ettiğimiz, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliği ile yürüttüğümüz İmalat Sanayi Stratejisi ve Eylem Planı ile Dış Ticaret Stratejisi ve Eylem Planı araştırma çalışmaları kapsamında odak grup toplantıları gerçekleştirildi. Bildiğiniz gibi Kalkınma Kurulu Ajansın Danışma Organı konumundadır. Bu sebeple görüşleriniz bizim için çok değerlidir. Bugünkü sizlere öncelikle Bölge Planında gelinen süreçten söz edeceğim.İmar Kanununa göre Ülke ve Bölge Planları hiyerarşinin en üstünde bulunan planlar olarak sayılmışlardır.Çevre düzeni planları, hiyerarşide Bölge Planlarından sonra gelmektedirler. Ülke ve bölge planı kararlarına uygun olarak konut, sanayi, tarım, turizm, ulaşım gibi yerleşme ve arazi kullanılması kararlarını belirleyen planlardır. Hazırlanan ilk plan 2010-2013 yıllarını kapsamaktaydı. İkinci plan ise, 2014-2023 yıllarını içerecek şekilde 10 yıllık bir dönemi kapsayacak şekilde hazırlanmış ve onaylanmıştır. 2014-2023 sürecinde Bölgemizin ne yönde ilerleyeceği, 2023’te Güney Marmara’yı nasıl göreceğimiz bu plan ile resmedilmekte. Bölge planı hazırlık çalışmalarına 2012 yılında başlanmış ve Ajans tarafından çok detaylı çalışmalar yapılarak plan hazırlanmıştır. Bölge Planı hazırlık aşamasında ve geri bildirimlerin toplanmasında pek çoğunuz etkin bir şekilde rol aldınız. Bu sadece Kalkınma Ajansının hazırlamış olduğu bir plan değildir. Bölgenin görüşü alınarak hazırlanmış, tüm bölgeyi kapsayan, yol gösterici bir rehberdir. Bu sebeple, Bölge Planımızın yerelde sahiplenilmesi bizler için çok önemlidir"şeklinde konuştu.
GMKA Genel Sekreter Vekili Esra Kocabaş’ın ardından Destek Hizmetleri Birim Başkanı Serpil Zorulu,Planlama Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Osman Erol İnce,Program Yönetim Birim Başkanı Şuayip Ünal,Dış İlişkiler ve Tanıtım Birim Başkanı Abdullah Güç,Balıkesir Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Candan Şahin ve Çanakkale Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Recai Başaran hazırladıkları sunumlar eşliğinde katılımcılara programlar ve çalışmalar hakkında da bilgilendirdiler.
23.11.2015