sektörle ilgili değerlendirmelerde bulunan Gümüşlü, aylık elektrik faturası 130 liranın üzerinde olan tüketicilerin serbest tüketici haklarından faydalandığını hatırlattı.
2015 yılı için 4 bin kilovatsaat olarak belirlenen serbest tüketici limitinin sıfırlanmasının hem müşteriler hem de firmalar açısından istenen bir durum olduğuna dikkati çeken Gümüşlü, "Elektrikte tüketici limitinin 2016'da sıfırlanması planlanıyor. Bu limitin sıfırlanması piyasanın liberalleşmesi açısından kritik bir eşik olacak. Aboneler aynı bir telefon kullanıcısı gibi istediği tedarikçiden elektrik alma hakkına sahip olacak. Dolayısıyla tüm şirketler organizasyonu buna göre yapılandırmaya çalışıyor. Dünyada serbest tüketici limitinin sıfırlandığı ülkeler var. Bu ülkelerde yüzde 70-80 oranında tüketici tedarikçisini değiştirmiş. Burada da şirketlerin sağlayacağı yan hizmetler öne çıkıyor" diye konuştu.
'Kazanan kesinlikle müşteri olacak'
Piyasada fiyatın yanında müşteriyi çekecek katma değer hizmetlerinin önem kazanacağını ifade eden Gümüşlü, "Elektrik fiyatlarını belirleyen bir mekanizma var. Tek başına bir satış şirketinin fiyatı belirlemesi mümkün değil. Firmalar serbest tüketicilerin kendilerini seçmesi için yan hizmetler, kampanyalar, asistan hizmetleri sunmak için yoğun bir hazırlık içerisinde. Sektörde bankacılar, GSM şirketleri gibi hizmet anlayışı ve yan ürünler yaratmak için hepimiz çalışıyoruz. Bu piyasaların gelişmesi tamamen müşteri lehine olacaktır. Müşterinin 10 kazandığı yerde tedarikçi 0,1 kazançlara razı şekilde hayatına devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Gümüşlü, serbest tüketicilerin tedarikçileri ile imzalayacakları kontratları iyi incelemeleri yönünde uyarıda bulunarak, tedarikçilerde sürdürülebilirlik kriterine çok dikkat edilmesi gerektiğini aktardı.
Piyasada bazen bazı şirketlerin taahhütlerini yerine getiremediğinin altını çizen Gümüşlü, şöyle devam etti:
"Dolayısıyla müşteriyi tedarikten vazgeçiyorlar ve müşteri açığa düşüyor, elektriği aynı şartlar altında alamıyor. Bu yüzden biz müşterimizi uyarıyoruz. Elektriğin alacağı fiyat önemli ama sürdürülebilirlik de bir o kadar ön planda olmalı. Müşteri herhangi bir firmayla ikili anlaşma yapmazsa zorunlu olarak bir tedarik şirketinden almak zorunda kalacak elektriği, buna son tedarikçi deniyor. Bu tarife daha pahalı bir tarife olacaktır."
Gümüşlü, Türkiye'de elektrik arzında fazlalık olduğuna işaret ederek, piyasa tam olarak serbestleştiğinde ve Elektrik Piyasası İşletme AŞ (EPİAŞ) ile her gün müşteri lehine daha çok gelişme olacağını söyledi.
İstanbul'da 4 milyon serbest abone
Boğaziçi Elektrik olarak 228 noktada hizmet verdiklerini aktaran Gümüşlü, şu anda Avrupa yakasında GSM operatörleri dahil en yaygın bayi ağına sahip olduklarını söyledi.
Gümüşlü, tüketicilerin faturalarıyla ilgili tüm işlemleri cep telefonu uygulaması, internet veya çağrı merkezi üzerinden yapabilecekleri şekilde hizmet geliştirdiklerini belirterek, "CLK Grup olarak 11 milyon tüketiciye hizmet veriyoruz. Bu portföyün içinde en büyüğü 4,5 milyon ile Boğaziçi Elektrik. Şu anda bu abonelerin 400 bini serbest tüketici konumunda. Yani, piyasa tamamen serbestleştiğinde İstanbul'd 4 milyon abone daha serbest olacak" değerlendirmesini yaptı.
CLK Grup, Türkiye'de özelleştirmeden sonra piyasanın yaklaşık yüzde 30'unu elinde bulunduruyor. 11 ilde hizmet veren Grup, yaklaşık 11 milyon abonenin elektrik tedarikçisi konumunda bulunuyor.
Elektrik Firmaları
15.10.2015