Balıkesir genelinde Bin 500 hekim bulunduğunu belirten Tabip Odası Başkanı Hüseyin Gündoğdu "Balıkesir’de odamıza kayıtlı 900 hekim arkadaşımız bulunuyor. 12 Eylül öncesinde okulu bitiren hekimler odaya kayıt olmak zorunda idi. O zorunluluk 12 Eylül’de kaldırıldı. Sadece özelde, muayenehanede çalışanlar kayıt yaptırmak zorunda. 12 Eylül’de hekimlerin örgütlenme ve yaptırım gücü elinden alındı” dedi.
Doktorların tabelalarında Tıpta Uzmanlık Tüzüğünde yer almayan bir uzmanlık dalına, tanı ve tedavi yöntemi ile sağlık kuruluşunda mevcut tıbbi cihaz bilgilerine ve özelliklerine yer verilemeyeceğini, doktor tabelaları ışıklı olamayacağını belirten Tabip Odası Başkanı Dr. Hüseyin Gündoğdu "Doktor tabelalar süslemesiz ve sade olacak. Beyaz zemin üzerine sadece iki renk kullanılabilecek. Hastane dış tabela ve acil tabelası ancak sağlık kuruluşunun faaliyette bulunduğu saatlerde ışıklandırılabilecek. Kötü görünümlü tabelalar kullanılamayacak. Tabela Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayınlandı. Yönetmelik sağlık hakkı gözetilerek, sağlık hizmetlerinin tıbbi deontoloji ve meslek etiği kurallarına uygun olarak sunulması için, sağlık kurum ve kuruluşlarının tabelalarında belirtilebilecek ibareler ile tabelaların diğer standartlarının belirlenmesi ve Türkiye genelinde uygulamaya konuldu. Muayenehane ve hastaneler dahil her türlü sağlık kurum ve kuruluşlarından özel olanlar sağlık kuruluşunun adından önce isim yazısının yarısı kadar “Özel” ibaresini belirtmek zorunda olacak. Tabelalarda Tıpta Uzmanlık Tüzüğünde yer almayan bir uzmanlık dalına, tanı ve tedavi yöntemi ile sağlık kuruluşunda mevcut tıbbi cihaz bilgilerine ve özelliklerine yer verilemeyecek. Sağlık kurum ve kuruluşları, ayrı bir tabela ile burada hizmet verilen tıp dallarını, ayrıca ruhsatlandırılmış özel hizmet birimlerini ve çalışan hekimlerin adı, soyadı ve uzmanlık dalları ile akademik unvanlarını gösteren tabelalar asabilecek ancak tam olarak faaliyete geçmemiş veya ilgili uzmanı olmayan tıp dalı ve ünite isimlerine yer veremeyecek” şeklinde konuştu.
Tabip Odası Başkanı Dr. Hüseyin Gündoğdu sözlerini şöyle sürdürdü; "Bina duvarlarına veya cama yazılan yazılar tabela olarak değerlendirilecek. Özel hastaneler 2 tabela kullanabilecekler. Tabela 20 metrekareyi aşmayacak. Muayenehanelerde tabelanın boyutu 4 metrekare, tıp merkezlerinde 8 metrekare olacak. Doktor tabelaları ışık verici vasıtalarla süslenemeyecek. Tabelalar süslemesiz ve sade olacak. Hastane dış tabela ve acil tabelası ancak sağlık kuruluşunun faaliyette bulunduğu saatlerde ışıklandırılabilecek. Tabelalar dik olarak takılamayacak. Kötü görünümlü tabelalar kullanılamayacak. Halen kullanılmakta olan tabelalar kısa sürede yeni yönetmelik hükümlerine uygun hale getirilecek”.
22.07.2015