Muhabirimize açıklamalarda bulunan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı, “Ayvalık Ticaret Odası olarak geçen hafta EXPO 2015 Fuarı ile ilgili Midilli organizasyon komitesiyle bir sözleşme imzaladık. Bu kapsamda önümüzdeki hafta Cuma, Cumartesi, Pazar ve Pazartesi’ye kadar sürecek, uluslar arası boyutlara çekilmiş bu ticaret ve turizm fuarına Ayvalık Belediyesi, AYTUGEB ile birlikte katılacaktık. Biz bu fuara odamız bünyesindeki 6 firmamızı da götürecektik. Tüm hazırlıklarımızı tamamlamıştık. Ancak ne yazık ki, önceki akşam televizyon kanallarının haber bültenlerinde Yunanistan’ın borsa ve bankalarının kapalı olduğunu öğrendik. Bugünde bir yazı geldi ve bu fuarın 21-22-23 Ağustos’a ertelendiğini öğrendik” dedi.
Ayvalık’ı ekonomik krizi derinden yaşayan Yunanistan’ın Midilli Adası’ndan gelen günü birlik Yunanlı turistlerden oldukça önemli gelirler sağladığını savunan Kantarcı, “Midilli’den hemen hemen her gün Ayvalık’a belli bir sayıda Yunanlı turist geliyordu. Bu turistler günlük alışverişlerini Ayvalık’tan yapıyorlardı. Yunanlı turistlere yönelik ilçede dayanıklı tüketim mallarının satışları bile vardı. Perde, mobilya ve seramik gibi çeşitli ürünler satın alıyorlardı. Tabiki burada Ayvalık ve ilçedeki ticaret hacmi olumsuz yönde etkilenecektir. Biz bu krizin çabuk atlatılmasını ümit ediyor ve taşların yerlerine oturmasını bekliyoruz. İnşallah bu kriz uzun sürmez” dedi.
Ayvalıklı bir turizm acentesinin sahibi Hasari Kaplan da, “Özellikle son dönemlerde Yunanistan’da ciddi anlamda bir kriz var. Daha önce incoming olarak Yunanlılarla çalışıyorduk. Halen daha da çalışmaktayız ama 3-4 yıl öncesiyle kıyaslandığında iş hacmimizde yüzde 90 oranında bir düşüş var. Şu anda pek fazla tur yapamıyoruz. Yunan halkının alım gücü çok düşük. Kemer sıkma politikası Yunanlı memur kesiminin özellikle iç bölgelerde ağırlıklı olmak üzere pek harcama yapamadıklarını gözlemliyoruz. Eskiden Yunanistan’da tavernalar ve eğlence merkezleri tıklım tıklım doluyken, artık bu eğlenceler haftada bir güne indirildi. Oda Türklere özel olarak düzenleniyor. Bu ekonomik tablo da bizi son derece olumsuz yönde etkiledi. Yunanistan’ın ya AB üyeliğini sürdürmesi yada kendi para birimi olan Drahmi’ye dönerek eskisi gibi ekonomilerini düzeltmelerini bekliyoruz. Bizde Türkiye olarak özellikle turizm alanından onlara elimizden geldiğince katkı sağlamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Ayvalık Esnaf Odası Başkanı Ahmet Kocaer ise yaklaşık 10 yıl öncesine kadar Midilli’den gelen turistlerin evlerindeki kapıları bile Ayvalık’taki marangozlara yaptırdığına işaret ederek, “Midilli’den gelenler ilk geldiklerinde bu marangozlara siparişlerini veriyorlar ve bir hafta yada 15 gün sonra da yaptırdığı kapıyı alıp, ülkesine götürüyordu. Şimdi ise bu tür alışverişler artık olmuyor. Eskiden 10 ya da 20 Drahmi ile gelen Yunanlılar, bunun karşılığında neredeyse bir sepet dolusu Türk Parası alırlar ve bu paralarla da alışverişlerini yaparlardı. Bugün Ayvalık esnafı olarak Yunanistan’ın içinde bulunduğu krizden alacağı ekonomik tedbirlerle bir an önce kurtulmasını bekliyoruz” dedi.
Ayvalık’ın en eski turizm acentesi olan Jale Turizm sahibi Ahmet Jale ise, “ Biz 30 yıldan bu yana Ayvalık-Midilli arasında Feribot seferleri düzenliyoruz. Son zamanlarda Türklerden Midilli Adası’na çok yoğun bir talep var. Fakat bu son 5 yıldan bu yana böyle. Oysa daha önceleri ise Yunanlılar Türkiye’ye geliyorlardı. Çok fazla alışveriş yapıyorlardı. Hatta şöyle söyleyebilirim; neredeyse tüm ihtiyaçlarını Ayvalık başta olmak üzere Körfez Bölgesi’nden karşılıyorlardı. Son 5 yıldan bu yana bu alışveriş oranı günden güne düştü. Özellikle de son 1 aydır Yunanlıların ülkelerinde yaşadıkları ekonomik buhran onları çok etkiledi. Buda beraberinde kaliteli turist sayısının düşmesine neden oldu” diye konuştu.
02.07.2015