Jonathan Rosenberg ile Eric Schmidt’in birlikte yazdığı ve Google’ı anlattığı “Google Nasıl Çalışır?” kitabında bu ilgi konusunda merakları gidermek için iş mülakatlarında sorduğu sorulara da yer vermişler.
Kitaptaki anılardan biri Google’ın kurucularından Sergey Brin’in, kendisini işe alırken ona, “Bana bilmediğim, karmaşık bir şey öğretebilir misin?” diye sorduğunu belirten Rosenberg, Sergey Brin’e kar, maliyet ve gelir fonksiyonlarını kapsayan bir ekonomi yasasını anlattığını belirtiyor.
Sergey Brin’in sıkıldığını ve dikkatinin dağıldığını gören Rosenberg, başarısız olduğunu düşündüğünü belirtiyor ancak burada Sergey Brin’in ifade etmeye çalıştığı şeyin konuştuğun kişiye göre ilginç bir şeyler anlatılmasının gerekliliğini dile getiriyor. Rosenberg’in anlattıkları her ne kadar Brin’in bilmediği bir konu olsa da onun ilgisini çekmemiş, hatta ona sıkıcı gelmişti.
Rosenberg, daha sonra, eşiyle tanışmalarını da örnekler arasında kullanarak, kadınlara kur yapma teknikleri üzerine bildiklerini anlattığını belirtiyor. Verdiği örnekler ve konuyla Brin’in dikkatini çekmeyi başaran Rosenberg, kendini doğru ve etkin bir şekilde ifade etme yetisine, kişinin dikkatini çekecek konuyu seçme kabiliyetine sahip olduğu için işe alındığını yazmış.
Rosenberg’in anısı haricinde Google’ın, iş görüşmelerinde adaylara sorduğu sorular, ilginç olması ve merak uyandırması nedeniyle birçok mecrada paylaşılıyor. İşte Google’da işe veya staja girerken karşılaşabileceğiniz o sorulardan bazıları…
Bir otobüse kaç golf topu sığar?
“Veritabanı” kavramını 8 yaşındaki yeğeninize 3 cümlede nasıl anlatırsınız?
Bir ülkede aileler sadece erkek çocuk sahibi olmak istiyor. Kızları olursa çocuk yapmaya devam ediyorlar. Erkek olursa çocuk yapmayı bırakıyorlar. Ülkede erkeklerin kızlara oranı nedir?
Eşit boyda 8 topunuz var ancak bir tanesi diğerlerinden daha ağır. Bir terazi ve 2 kez tartma hakkıyla ağır olanı nasıl bulursunuz?
Akreple yelkovan günde kaç kere üst üste gelir?
Seattle’daki tüm camları temizlemek için kaç para istersin?
13.10.2014